Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Χωρίς αξονικό τομογράφ είναι για μία εβδομάδα κάθε μήνα ο Ν. Λασιθίου


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με δεδομένη την αποχώρηση του Διευθυντή του τμήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2017, λόγω συνταξιοδότησης.

Η αποχώρηση αυτή θα σημάνει πως το τμήμα δεν θα μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες του μήνα και θα μένει ακάλυπτη μία εβδομάδα κάθε μήνα. «Έχουμε τους δύο μόνιμους κι έναν επικουρικό που έχει παραταθεί η θητεία του μέχρι το τέλος του 2018 και θα καλύψουμε το μεγαλύτερο διάστημα των εφημεριών», τονίζει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λασιθίου Μαρία Σπινθούρη, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να καλυφθεί όλος ο μήνας.

Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για συνεχόμενες ημέρες αλλά σποραδικές εντός του μήνα, είναι ξεκάθαρο πως μια τέτοια εξέλιξη αφήνει ακάλυπτο το νομό Λασιθίου σε κρίσιμες διαγνωστικές εξετάσεις τις μέρες που δεν θα λειτουργεί το Ακτινολογικό τμήμα. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως σε μια μέρα που δεν θα υπάρχει εφημερία δεν θα δίνεται η δυνατότητα διάγνωσης σε έκτακτα περιστατικά που καταγράφονται στο νομό και θα πρέπει να οδηγούνται σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Θεωρητικά η δύσκολη περίοδος ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου, όταν το Ακτινολογικό Τμήμα θα μείνει με δύο μόνιμους κι ένα επικουρικό γιατρό, αλλά το πραγματικό πρόβλημα θα φανεί προς τα τέλη του μήνα, όταν και θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ημερών εφημερίας των υπηρετούντων γιατρών. Η Διοίκηση αναζητά λύσεις και στο πλαίσιο αυτό επέλεξε να ξεκινήσει το πρόγραμμα των εφημεριών του Ιανουαρίου χωρίς κενά, προσδοκώντας να έχει δρομολογηθεί μία λύση μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση υποψηφίων, που μοιάζει να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση.

Καταρχάς, στην λίστα επικουρικών γιατρών της Κρήτης δεν υπάρχουν ακτινολόγοι ενώ στην αντίστοιχη της Αθήνας υπάρχουν περίπου 20 επικουρικοί και γίνονται προσπάθειες τόσο από την Διοικήτρια του ΓΝΑΝ όσο και από την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη, ώστε να προσεγγίσουν γιατρούς για να καταγράψουν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στην Κρήτη.

Η δεύτερη λύση, εφόσον δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, εστιάζεται στην αναζήτηση γιατρών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν μαζικές συνταξιοδοτήσεις (έως και πέντε ακτινολόγων) τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να απλώνονται και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία του νησιού και να μην διαφαίνεται προοπτική προσωρινής κάλυψης από τα τμήματα του Ηρακλείου. «Δεν το βρίσκω εύκολα πραγματοποιήσιμο. Θα δούμε αν από την 7η ΥΠΕ προκύψει λύση στο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, αλλά εκτιμώ πως δεν θα είναι εύκολο», τονίζει η κα Σπινθούρη.

Το τρίτο σενάριο είναι η αναζήτηση στη λίστα των νέων πτυχιούχων, αφού λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές εξετάσεις και θα διερευνηθούν νέοι γιατροί που ενδέχεται να υποβάλλουν αίτημα για να συμπεριληφθούν στην λίστα των υποψηφίων επικουρικών. Πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές προσθήκες στον κατάλογο των υποψηφίων της Κρήτης ή και σε άλλα μέρη της χώρας.

Το τελευταίο σενάριο προβλέπει πως η κάλυψη θα πρέπει να γίνει από ακτινολόγο των άλλων Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, επιλογή που αποτελεί για την Διοίκηση «τελευταία λύση» στο πρόβλημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου