Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Σωματείο ΠΑΓΝΗ: Πυροτεχνήματα με προσωρινές προσλήψεις στα Νοσοκομεία


Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ, «Καραβάνι της Υγείας», στην Αθήνα, με πορεία που ξεκίνησε από το ΕΚΑΒ, διέσχισε όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας τη ΣΩΤΗΡΙΑ του ΕΣΥ του ΕΚΑΒ και της ΠΡΟΝΟΙΑΣ.


Ταυτόχρονα, συνδιοργάνωσε με τα παγκρήτια σωματεία συνταξιούχων απεργιακή συγκέντρωση, χθες, Πέμπτη, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες συνταξιούχοι από όλη την Κρήτη, εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του νοσοκομείου Ρεθύμνου, απόμαχοι υγειονομικοί. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠαΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, όπου τόνισε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια της κοινής συμπόρευσης των υγειονομικών με τους συνταξιούχους, οι οποίοι πρώτοι γεύονται όλες τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές του νοσοκομείου-επιχείρηση, της εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας, της συμμετοχής στις εξετάσεις, στα φάρμακα, την περίθαλψη. Τόνισε την αναγκαιότητα της ανασύνταξης του κινήματος και της διεκδίκησης σε κατεύθυνση ρήξης με την στρατηγική της Ε.Ε., των βέλτιστων πρακτικών του κεφαλαίου. Κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης, διαμέσου του υπουργού εργασίας, κ. Κατρούγκαλου, να σύρει το κίνημα στην υποστήριξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β’ διαπραγμάτευσης με το απαραίτητο ξύλο, καθώς επίσης παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιχειρεί να τραβήξει το λαϊκό κίνημα σε διάλογο με τους σφαγιαστές των λαϊκών δικαιωμάτων και σε αυταπάτες για το ρόλο της Ε.Ε. Στο τέλος της πορείας απεύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας και απεργιακής απάντησης αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.



Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης 3 μέρες πριν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν πυροτεχνήματα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της και τις συνέπειες που έχει στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, εξαϋλώνει την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία θα έχουν διάρκεια μόλις 12 μήνες, που σημαίνει ότι σ' ένα χρόνο από τώρα τα κενά θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερα. Οι εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις πέρυσι, οι 10.000 προσλήψεις από την ΔΕΘ, συρρικνώθηκαν σε 4.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

Οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι επιδοτούμενες εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια (προγράμματα ΕΣΠΑ), δεν καλύπτουν βάρδιες και αργίες και ο μισθός τους είναι 500 ευρώ το μήνα Την ίδια ώρα, στο ΕΣΥ λείπουν 30.000 νοσηλευτές, πράγμα που καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τις προσλήψεις που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση.

Από αυτήν τη σκοπιά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, αλλά επιπλέον συμβάλλουν στην επέκταση των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων στα νοσοκομεία, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου