Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης - Ιδιωτικοποιούν το ΕΚΑΒ

ΑΘΗΝΑ 20/10/2016
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2318
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης
Ιδιωτικοποιούν το ΕΚΑΒ

Η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για την επικινδυνότητα των διακομιδών (πεθαίνουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις) εξαιτίας της διάλυσης του στόλου οχημάτων του ΕΚΑΒ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που καταργεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΚΑΒ με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών για τις επίγειες και εναέριες διακομιδές.
Οι σκιτζήδες της κυβέρνησης είναι ξεπουλημένοι και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Χθες βράδυ κατέθεσαν την εξής τροπολογία στη βουλή:

«Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.»

Οι Υπουργοί Υγείας αντί να ανανεώσουν το στόλο του ΕΚΑΒ και να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του ικανότητα ξεπουλάνε την προνοσοκομειακή φροντίδα. Άκρως αντισυνταγματική διάταξη καθ’ ότι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας προστατεύεται από το σύνταγμα της χώρας. Η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της παπούτσια το σύνταγμα της χώρας.

Η σημερινή κατάσταση στις αεροδικομιδές
Σήμερα οι αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται με πτητικά μέσα (αεροπλάνα και ελικόπτερα) τα οποία διαθέτουν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Οι ιατροί και οι διασώστες (ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό) είναι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.

Ιστορικό
Από τα πέντε (5) συνολικά δικινητήρια ελικόπτερα Agusta A109 Power, τα οποία αγοράστηκαν από το Υπουργείο Υγείας το 1999, συνετρίβησαν τα τρία (3), παρασύροντας στο θάνατο 13 συνολικά άτομα. Το πρώτο από αυτά αντικαταστάθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία.

Σήμερα και τα τρία εναπομείναντα ελικόπτερα είναι παροπλισμένα στο υπόστεγο του Τμήματος Αεροδιακομιδών στην Ελευσίνα, λόγω τεχνικών προβλημάτων καθώς το πρώτο καθηλώθηκε το 2006, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2012, ενώ το τρίτο που καθηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κου Πολάκη για το αντίθετο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στις 23/1/2016 (δελτίου τύπου 24/1/2016) «Ο κ.Πολάκης εξέφρασε τη σαφή βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα του Τμήματος Αεροδιακομιδών και ειδικότερα να κινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επισκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας».

Διεκδικούμε:
1. Την συνέχιση της συνεργασίας με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές τους ΕΚΑΒ.
2. Την επισκευή και συντήρηση των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
3. Την υλοποίηση της πρότασης των εργαζομένων, δηλαδή την απόκτηση από το ΕΚΑΒ του δικού του στόλου πτητικών μέσων.
Για τις επίγειες διακομιδές ζητάμε:
• Άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για να αγοραστούν νέα ασθενοφόρα (προγράμματα ΕΣΠΑ) στις περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός λόγω δικαστικών προσφυγών των συμμετεχόντων εταιρειών.
• Ανακατανομή Ασθενοφόρων από περιοχές που δεν είναι απαραίτητα σε άλλες περιοχές που είναι.
• Ενίσχυση με κρατική χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ ώστε να είναι σε θέση να συντηρεί το στόλο των οχημάτων και να επισκευάζει χαλασμένα και επικίνδυνα Ασθενοφόρα.
• Προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού
• Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε και το τελευταίο χωριό να έχει κάλυψη ΕΚΑΒ

Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση της τροπολογίας. Οι Υπουργοί Υγείας και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πάνω από τους νόμους τους είναι το σύνταγμα της χώρας.

Δεν θα επιτρέψουμε τη συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης. Θα αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον. Καλούμε όλους τους πολίτες να αγωνιστούν με την ΠΟΕΔΗΝ για την ανατροπή αυτής της σάπιας πολιτικής κατάστασης. Δεν θα περάσουν τα παπατζιλίκια της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου