Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μειώνεται κατά ένα ακόμα άτομο η δύναμη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ με απόφαση της διοικήτριας για μετακίνηση νοσηλευτή στον ξενώνα "Ψυχαργώς"


Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου κατέθεσα πρόταση - εισήγηση να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα της νοσηλευτικής κάλυψης του ξενώνα "Ψυχαργώς". Στην πρόταση μου ανέφερα τα παρακάτω:

"Τo  ΔΣ με την 324 από 29/4/2016 απόφαση του και μετά από σχετική συνάντηση που έγινε με το διευθυντή του ΚΨΥ κ. Φαζάκη θεώρησε ότι δύο νοσηλευτές- τριες επαρκούν για τη νοσηλευτική κάλυψη του ΚΨΥ και αποφάσισε την εκ περιτροπής μετακίνηση ανά ένα μήνα ενός νοσηλευτής -τριας εκ των τριών που υπηρετούν στο  ΚΨΥ,  για την κάλυψη των βαρδιών του ξενώνα "ψυχαργώς", αφού η νοσηλευτική υπηρεσία του ΓΝΑΝ είχε βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης του ξενώνα από νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στο νοσοκομείο. Με σχετική γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Γιατζάκη κρίθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας για τη συγκεκριμένη απόφαση, γνωμοδότηση που έγινε αποδεκτή από το ΔΣ.
Επειδή μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόνο δύο νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου αλλά έχουν δημιουργηθεί περισσότερα κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, και επειδή οι οφειλόμενες ημέρες ρεπό και αδειών στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ξεπερνούν τις 7.000,  προτείνεται να παραταθεί για άλλους οκτώ μήνες η κάλυψη των βαρδιών ενός ατόμου στον ξενώνα "ψυχαργώς" από τους 2 (ή  3) νοσηλευτές που υπηρετούν στο ΚΨΥ"

Ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ αναφέρει ότι για να συζητηθεί ένα θέμα εκτός ΗΔ χρειάζεται να αποδεχτούν τη συζήτηση του όλα τα μέλη. Βεβαίως, όσα χρόνια συμμετέχω στο ΔΣ ουδέποτε κανένα μέλος (ούτε και εγώ) δεν έχει αρνηθεί τη συζήτηση θέματος εκτός ΗΔ, κάτι που γίνεται για αρκετά θέματα σε κάθε συνεδρίαση. Όπως ενημερώθηκα, και πιο παλιά γινόταν το ίδιο.
Σήμερα όμως η διοικήτρια κα Σπινθούρη εξέφρασε την αντίθεση της στη συζήτηση του θέματος αυτού, παρά το ότι αφορούσε σε τροποποίηση ήδη υπάρχουσας απόφασης και παρά το ότι η ίδια είχε υποσχεθεί στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ των διασυνδεόμενων. Παρά τις διαμαρτυρίες μου η κα Διοικήτρια έθεσε veto στη συζήτηση του θέματος αυτού.
Έτσι τελικά το θέμα που πρότεινα δεν συζητήθηκε.

Όμως, όπως πληροφορήθηκα εκτός της συνδερίασης, η διοικήτρια αποφάσισε να μετακινήσει στον ξενώνα του "Ψυχαργώς" άτομο που εργάζεται ήδη στη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας για να αντικαταστήσει τις δύο νοσηλεύτριες του ΚΨΥ που καλύπτουν εκ περιτροπής τις βάρδιες ενός ατόμου στον ξενώνα, τροποποιώντας ουσιαστικά τη υπάρχουσα απόφαση του ΔΣ χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.
Αυτό εξηγεί κατά τη γνώμη μου το γιατί η διοικήτρια αρνιόταν πεισματικά συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο ΔΣ
Με τη νέα αυτή απόφαση της διοικήτριας ουσιαστικά μειώνεται κατά ένα ακόμα άτομο η δύναμη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ και αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες και αυτής της απόφασης είναι οι νοσηλευτές-τριες του Νοσοκομείου στους οποίους οφείλονται ήδη 7629 ημέρες αδειών και ρεπό.

Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 20/10 στις 13.30 στην αίθουσα του α ορόφου.

Γιώργος Μανουσάκης
-Μέλος του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων 
ν. Λασιθίου - εκπρόσωπος των εργαζομένων πλην ιατρών
-Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ

ΥΓ: Στη φωτογραφία απόσπασμα από την πρόσφατη απόφαση - ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου για το θέμα της έλλειψης προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου