Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και το Kοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο Αγ. Νικολάου

του Δαμιανού Χαλκιαδάκη

Η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία ,και όχι μόνο ,δεν είναι αποκλειστικά  οικονομική. Είναι βαθύτερη και διατρέχει όλο το αξιακό σύστημα που οικοδομήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ατομισμός και η κοινωνική και οικονομική ανέλιξη με κάθε μέσον ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία. Η συλλογικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη και ευθύνη  ήταν χαρακτηριστικά μικρών ομάδων κυρίως ιδεολογικού, πολιτικού και θρησκευτικού προσανατολισμού.

Επομένως το κλίμα στην κοινότητα, για να αναφερθούμε στο θέμα της συζήτησης μας, δεν ήταν και το πλέον κατάλληλο για την αποδοχή  δομών κοινωνικής  επανένταξης πολιτών που για κάποιο λόγο βρέθηκαν κοινωνικά αποκλεισμένοι. Όλοι θυμόμαστε τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην δημιουργία Κέντρων Απεξάρτησης και Δομών ψυχικής Υγείας δίπλα τους.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΥΓΕΙΑ

Σε περιόδους κρίσης σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν ακόμη και ηπιότερα μέτρα προσαρμογής με την εποπτεία του ΔΝΤ το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε ,Στη χώρα που η εποπτεία είναι τριπλή και οι αλλαγές καταιγιστικές οι συνέπειες στη ζωή των πολιτών είναι ακόμη πιο δραματικές. Δεν χρειάζεται να παραθέσει κανείς αριθμούς και στατιστικές , μια μάτια γύρω του είναι αρκετή.
Η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων ,οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις  όχι για κάλυψη  ατομικών και οικογενειακών αναγκών αλλά για την πληρωμή μη ανταποδοτικών εισφορών και η γενικότερη ανασφάλεια είναι προφανές ότι αποτελούν το καταλληλότερο υπόβαθρο για τον κλονισμό της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών.

Αν σ’ αυτή συνυπολογιστεί η υποβάθμιση των δημόσιων παροχών υγείας και η αδυναμία πρόσβασης των ανασφάλιστων στις δομές που έχουν καταφέρει να υπάρχουν ακόμη το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Ακόμη και αυτοί που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη πολλές φορές αδυνατούν να πληρώσουν και τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Σύμφωνα με το μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου, γιατρό επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευγένιο Δαφνή, ο αριθμός νεκρών φτάνει τους 22.500 Ελληνες ( είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Αγίου Νικολάου) και αντιστοιχεί στους επιπλέον θανάτους της πενταετίας 2008-2012 σε σχέση με την πενταετία 2003-2007 σε έναν πληθυσμό που έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 300.000. 


Ο κ. Δαφνής είπε ακόμη ότι “η ψυχική ψυχική υγεία των Ελλήνων έχει επίσης επιβαρυνθεί σημαντικά. Το 2008 το 3,3% των Ελλήνων πληρούσε κριτήρια μείζονος κατάθλιψης και το ποσοστό αυτό το 2012 τετραπλασιάστηκε και έφτασε στο 12,3%, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 30% και το 43% των αυτοχείρων ήταν άνεργοι”. 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σε  περιβάλλον κοινωνικών ανακατατάξεων είναι φυσικό να αναπτυχθούν διάφορες κοινωνικές μορφές  προσαρμογής είτε με θετική κατεύθυνση είτε αρνητική.

Όπως κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξαν από τη μια οι μαυραγορίτες και οι δοσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών και από την άλλη η αυτοργανωση του λαού που πήρε τη μορφή της Εθνικής Αντίστασης και της Εθνικής Αλληλεγγύης έτσι τηρουμένων των αναλογιών συμβαίνει και σήμερα.

Απέναντι  στα φαινόμενα ρατσισμού , ξενοφοβίας και φιλανθρωπίας μόνο για Έλληνες αναβίωσαν κοινωνικές αντιστάσεις μέσα από τις καλλίτερες παραδόσεις του λαού.

Παραδοσιακοί θεσμοί όπως η Εκκλησία   και η οικογένεια κλήθηκαν να παίξουν θετικό ρόλο και σημείο αναφοράς σ’ ένα ρευστό περιβάλλον.

Σημαντική είναι και η συμβολή των συνδικάτων των εργαζομένων που άφησαν στην άκρη συντεχνιακές λογικές.
Μα πάνω απ’ όλα τα κινήματα αντίστασης που αναπτύχτηκαν με επίκεντρο της πλατείες των πόλεων είχαν ανάμεσα στ’ άλλα και το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση».
Μέσα από εκεί ξεπήδησαν μαζί με άλλες μορφές λαϊκής αλληλεγγύης και τα Κοινωνικά  Ιατρεία και Φαρμακεία.

Επιστήμονες και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αποφάσισαν να επιστρέψουν ένα μέρος από το χρέος τους στην κοινωνία που συνέβαλλε στην μόρφωση και την κατάρτιση τους.

Στην πόλη μας το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο ιδρύθηκε από υγειονομικούς και άλλους πολίτες που συμμετείχαν στην κίνηση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Η κίνηση αυτή πρωτοστάτησε  σ’ όλες τις μορφές αντίστασης που αναπτύχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τα συνδικάτα το Εργατικό Κέντρο ,κινήσεις όπως η Οικολογική κα.

Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς (Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο) προχώρησε στην λειτουργία του ΚΙΦ.

Αποφασίστηκε να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά σε διάφορους φιλάνθρωπους γιατί δεν αποδεχόμαστε τον όρο και να απευθυνθούμε στον κόσμο.

Αθόρυβα , χωρίς δημόσιες σχέσεις προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης από απλούς πολίτες σε απλούς πολίτες γιατί και εμείς που κινήσαμε αυτή τη διαδικασία τέτοιοι αισθανόμαστε.

Θεωρούμε ότι αυτές οι δομές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη υποχρέωση του κράτους να παρέχει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ’ όλους όσοι τη  χρειάζονται χωρίς εξαιρέσεις.
Έτσι παράλληλα συμμετέχουμε στην προάσπιση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος που κατεδαφίζεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Τα δυο χρόνια λειτουργίας το ΚΙΦ συγκεντρώσαμε σημαντική ποσότητα φαρμάκων ,με μόνο το ρόλο του ενδιάμεσου, από αυτούς που δεν τα χρειαζότανε για διάφορους λόγους σε όσους δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Παράλληλα συγκεντρώθηκε ένα ποσόν από προσφορές πολιτών και εκδηλώσεις για αγορά εμβολίων  και σκευασμάτων που δεν υπάρχουν στο απόθεμα μας.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα για ψυχικές διαταραχές δίνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και την Κινητή Μονάδα.

Από την πλευρά μας είμαστε δίπλα και συμπληρωματικά σε όλες τις δομές που θεωρούμε ότι συνάδουν με τους σκοπούς που σε συντομία αναπτύχθηκαν παραπάνω. Η Κινητή μονάδα έχει να επιτελέσει σημαντικό έργο ιδίως στις τωρινές συνθήκες και όλες οι κινήσεις πρέπει να συντονιστούν για να μπορέσει η κοινωνία να βοηθήσει μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πόσο μάλλον στις σημερινές.

Βέβαια μια κοινωνία κρίνεται κυρίως αν λόγω της κατεύθυνσης που έχει ελαχιστοποιεί τα προβλήματα στους ανθρώπους παρά αν τα λύνει.

Και κυρίως αν είναι η ίδια που τα δημιουργεί

Χαλκιαδάκης Δαμιανός, Φαρμακοποιός ΓΝ Αγίου     Νικολάου 
μέλος Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αγίου Νικολάου

Ομιλία στην ημερίδα 
της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ν. Λασιθίου 
13/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου