Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ…

του Δημήτρη Δημητρέλλη

Την επόμενη εβδομάδα στη βουλή περνάει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων για διάφορα ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το Άρθρο 25 που αφορά ρυθμίσεις στο ΝΠΔΔ των Νοσηλευτών (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) που αν και μπορεί να θεωρηθεί επουσιώδες στο σύνολο του νομοσχεδίου, αποτελεί «νάρκη» στα θεμέλια της δημοκρατικότητάς μας.

Τη στιγμή που στην πολιτική ζωή του τόπου επαναφέρεται πυκνά συχνά η απλή αναλογική το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί την απλή αναλογική στην ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) και θεσπίζει το ενιαίο πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο χωρίς μάλιστα κανένα πλαφόν σταυροδοσίας που θα εξασφάλιζε τουλάχιστον την αποτροπή επικράτησης συγκεκριμένων μηχανισμών.

Η αιτιολογία ότι η ένωση δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο δεν αναιρεί φυσικά την αναγκαιότητα έκφρασης των μειοψηφιών, κάτι που με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκλείεται. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μειοψηφίες να μην πρέπει να εκφράζονται; Ποιον ενοχλούν; Και γιατί συνηγορούν σε κάτι τέτοιο τα κόμματα της συγκυβέρνησης που πρεσβεύουν μια νέα Ελλάδα; Αυτή είναι;

Τέτοιου είδους ρυθμίσεις μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Κι επειδή υπάρχει από την πλευρά των προτεινόντων το κύριο επιχείρημα ότι αυτό το ζήτησε η πλειοψηφία των Νοσηλευτών θέλω να σημειώσω κάποια απλά δεδομένα:

1. Η ΕΝΕ κατά δήλωση του προέδρου της έχει 32656 μέλη. Ταμειακά τακτοποιημένα είναι ένα μικρό ποσοστό καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχει αποστασιοποιηθεί από τον ρυθμιστικό του φορέα. Τις αιτίες αυτού οφείλει το υπουργείο υγείας ως εποπτεύουσα αρχή να διερευνήσει. Ενδεικτική είναι η ρύθμιση για τις οφειλές των μελών που νομοθετήθηκε με το Ν.3918/2011 αλλά και το γεγονός ότι το 2011 στις προηγούμενες εκλογές που έγιναν ψήφισε περίπου το 20% των μελών της.

2. Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων η οποία αποφάσισε αποτελείται από 116 αντιπροσώπους. Από αυτούς ξεκίνησε με περίπου 60 και στο τέλος όπου τέθηκαν οι προτάσεις αυτές δεν ήταν πάνω από 30. Το Ανώτατο λοιπόν όργανο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος δεν μπορεί να αποφασίζει για τόσο σημαντικά θέματα με τόσους παρόντες. Εκπροσωπεί απλά μια μικρή μειοψηφία των 32656 Νοσηλευτών.

Οι βουλευτές του Α’ Θερινού τμήματος της βουλής οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψην τους τα πραγματικά δεδομένα αλλά και τα πολλά υπομνήματα και ψηφίσματα που υπάρχουν και τους έχουν αποσταλεί. Εάν θέλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό η καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου είναι μονόδρομος. Εκτός κομματικών γραμμών και κομματικής πειθαρχίας. Γιατί κάποια πράγματα είναι πολύ απλά και αυτονόητα κι όπως κι αν τα σερβίρεις δεν χωνεύονται με τίποτα. Ο λαός έχει και κρίση και μνήμη. Για τη Δημοκρατία μας λοιπόν!

Δημήτρης Δημητρέλλης, Νοσηλευτής MSc, Μέλος ΔΣ ΕΝΕ, Αντιπρόεδρος ΕΣΝΕ
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής «κοινωνίας αξιών»

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου