Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε off-shore εταιρείες ενώ απολύουν καθηγητές και καθαρίστριες και ενώ απειλούν χιλιάδες δημ. υπαλλήλους με νέες απολύσεις


Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι «ιερές αγελάδες» της εφοπλιστικής ελίτ αξίζουν περισσότερο από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που οδηγούνται σε βάθος χρόνου στην απόλυση. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στη βουλή για τους δημοσίους υπαλλήλους, είχε ενταχθεί τροπολογία που χαρίζει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ και είχαν επιβληθεί σε off-shore εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει και στο παρελθόν και λόγω της κατακραυγής είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, αυτή τη φορά 142 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν.



Η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις εφοπλιστών, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για τη φορολόγησή τους με νομοθετική επιβολή, τους έκανε ένα δώρο, για να επανορθώσει: με βάση την εν λόγω τροπολογία σβήνονται αναδρομικά πρόστιμα και ενισχύεται η φορολογική ασυλία για τις τριγωνικές συναλλαγές μέσω off-shore εταιρειών, τακτική που ακολουθούν κυρίως εφοπλιστικοί όμιλοι.

Διάταξη με το ίδιο πνεύμα είχε επιχειρηθεί να περάσει τον περασμένο Δεκέμβριο, ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία προέβλεπε φοροαπαλλαγή των off-shore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες. Τότε, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος είχε κάνει λόγο για δώρο 90 εκατ. ευρώ σε φοροφυγάδες. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών είχε αποσυρθεί, όμως τότε ο κ. Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει πως σκοπεύει να την επαναφέρει, πράγμα που έπραξε.

Αυτή τη φορά, το «δώρο» της κυβέρνησης εκτιμάται πως ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» σε εταιρείες που έχουν επιβληθεί πρόστιμα για φοροδιαφυγή, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως απέρριψε μια ευκαιρία να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία, για χάρη και εφοπλιστικών συμφερόντων, που συνηθίζουν να δραστηριοποιούνται μέσω off-shore εταιρειών. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα πως εν όψει εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να έχει απέναντι το πανίσχυρο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου