Εξαιρετική πρωτοβουλία
Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια δημόσια εκδήλωση η οποία παρουσίασε ένα τμήμα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έγινε υπό την διοργάνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κι έγινε για ν' αναδείξει το ρόλο και τη σημασία που έχει η Μονάδα για τους ασθενείς αλλά και να στοιχειοθετήσει την προσφορά της στην τοπική κοινωνία.
Πιστεύω πως ο στόχος πέτυχε στο ακέραιο και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την άρτια οργάνωση. Μάλιστα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν αυτό που είπε στο τέλος ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης, αναφέροντας πως πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν ανά τμήματα το έργο που γίνεται στο Νοσοκομείο.
Ομολογώ πως πρόκειται για την καλύτερη ιδέα που μπορεί να υλοποιήσει ο Σύλλογος αν θέλει να ενδυναμώσει τις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με το Νοσοκομείο. Είναι μια προσέγγιση που αναδεικνύει τη θετική πλευρά του Ιδρύματος, φανερώνει τον κομβικό ρόλο που έχει για τη ζωή της τοπικής κοινωνίας και θα λειτουργήσει θετικά τόσο για το Ίδρυμα όσο και για τους πολίτες.
Προσφορά από το 1990
Την 1 Αυγούστου 1990 ξεκίνησε τη λειτουργία της η Μονάδα με ένα γιατρό. Το σημερινό Διευθυντή της Γεώργιο Μαυρικάκη κι ένα ασθενή τον πατέρα του. Για πάνω από δέκα χρόνια ο μοναδικός γιατρός της Μονάδας δούλευε αγόγγυστα καθημερινά. Για την προσφορά του αυτή μίλησαν οι παριστάμενοι και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης. 24 χρόνια μετά η Μονάδα έχει πλέον περισσότερους γιατρούς και προσωπικό, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα κι αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους. Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού δεδομένου ότι υπηρετεί ένας νοσηλευτής ανά τρεις ασθενείς. Για να διασφαλιστεί η απαιτούμενη αναλογία απαιτούνται 2-3 άτομα ακόμα ενώ ο μέσος όρος ετών υπηρεσίας είναι 21,4 χρόνια, δείγμα ότι σχεδόν όλο το προσωπικό λειτουργεί στη Μονάδα σχεδόν λίγο μετά την έναρξη της και υπάρχει ψυχική και σωματική εξάντληση.
Επίσης το βοηθητικό προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να κάνουν το αντίστοιχο έργο μεταφοράς αίματος κι άλλες εργασίες χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την πραγματική τους υπηρεσία. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα στα αναλώσιμα υλικά.
Εδώ συναντάται και ενώνεται όλος ο νομός
“Εδώ συναντάται και ενώνεται ολόκληρος ο νομός από τις εσχατιές της Σητείας, της Ιεράπετρας, του Οροπεδίου Λασιθίου”, τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοφακάκης. “Εδώ δίδουν, συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα, τη μάχη για τη ζωή άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάθε επαγγέλματος, διαφορετικού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, εγγράμματοι ή αγράμματοι. Συναντώνται στον ίδιο χώρο, χρησιμοποιούν τα ίδια κρεβάτια, τα ίδια μηχανήματα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, διατηρούν τις ίδιες ελπίδες. Διαφορετικοί άνθρωποι μοιράζονται κοινές αγωνίες, κοινές επιπλοκές, κοινούς εχθρούς (κάλιο, φώσφορο, χαμηλός αιματοκρίτης), κοινές μικροχαρές, κοινά συναισθήματα στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης κοινότητας, της οποίας κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η τακτική συνάντηση των μελών της, σύμφωνα με τις ανάγκες τους για αιμοκάθαρση. Συνυπάρχουν, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση. Στην ασθένεια και στο θάνατο, βλέπετε, δεν χωρούν ταξικές ή άλλες διακρίσεις. Η ισότητα είναι απόλυτη και εξόχως διδακτική”, επεσήμανε.
Είναι γνωστή η ρητορική δεινότητα και η ευγλωττία του πρώην Δημάρχου Ιεράπετρας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η ομιλία του αποτέλεσε κατάθεση ψυχής η οποία συγκίνησε και ευαισθητοποίησε το σύνολο του ακροατηρίου, σε τέτοιο βαθμό, που μετά την ομιλία του όλοι να αναφέρονται στα όσα είπε ο κ. Χριστοφακάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η Μονάδα. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Νίκος Πάγκαλος ανακοίνωσε πως η ομιλία του τον έπεισε να γίνει δότης οργάνων σώματος, ενώ την επιλογή αυτή υποστήριξε και ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, μιλώντας για την απόφαση που πήρε ο ίδιος να γίνει δωρητής πριν αρκετό καιρό.
Η απομόνωση
Τα νεφρά είναι τα πιο απομακρυσμένα και μοναχικά όργανα στο σώμα του ανθρώπου. Δουλεύουν διαρκώς και προσφέρουν σημαντικό έργο για το ανθρώπινο σώμα. Το ίδιο και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Είναι απομακρυσμένη από το Νοσοκομείο, απομονωμένη αλλά παράγει αθόρυβα έργο που πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί. Με αυτή την παραστατική εικόνα ο Κώστας Νικολαράκης, μίλησε για τη Μονάδα και το έργο της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί επαρκώς.
Η πολιτεία υστερεί
Ίσως ο πιο προβληματισμένος άνθρωπος στην αίθουσα να ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μανόλης Μακρονικολάκης, ο οποίος αναγνώρισε πως η πολιτεία υστερεί στην στήριξη. Ωστόσο διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο κι αυτό είναι θετικό πως δεν θα βρεθεί ποτέ η Μονάδα και οι ασθενείς χωρίς εφημερεύοντα γιατρό και τα υλικά θα υπάρχουν πάντα για να λειτουργεί η Μονάδα χωρίς προβλήματα. Το θέμα της μεταστέγασης φαίνεται να σκοντάφτει στις προβλέψεις του νόμου, όμως φάνηκε πως θα γίνει προσπάθεια να μην μείνει η Διοίκηση στο γράμμα του νόμου αλλά στην ουσία.
Παρών και ο πρώην Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης που μίλησε για την ανάγκη να υπηρετείται ο άνθρωπος στη δημόσια υγεία και δήλωσε διαθέσιμος να στηρίξει με τις γνώσεις τους όπου κληθεί. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Νίκος Αφορδακός αναφέρθηκε στη στήριξη του Δήμου στο αίτημα και την απαίτηση να είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο επίπεδο που πρέπει με την στήριξη της πολιτείας.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου