Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Δράσεις και κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου



Με μια σειρά από δράσεις και κινητοποιήσεις  οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου προσπάθησαν τη Δευτέρα 17/3 να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με κύριο αυτό της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό του γραφείου κίνησης από τις 08.00 ως τις 10.00 το πρωί και προχώρησαν σε διανομή ανακοινώσεων και ενημερωτικού υλικού προς τους ασθενείς και τους επισκέπτες του Νοσοκομείου. Η συμμετοχή των εργαζομένων υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη, πράγμα ενδεικτικό  των έντονων προβλημάτων που υπάρχουν και της αγωνίας για την επίλυση τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή Μ. Μακρονικολάκη. Οι  εργαζόμενοι εξέφρασαν στο διοικητή του Νοσοκομείου την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο, αφού τα τελευταία δύο χρόνια το σύνολο των μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων μειώθηκε κατά το 1/4 (289 από 376), ενώ αυξήθηκε η προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα κατά 17%! Ακόμη εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την τακτική των συνεχών εσωτερικών μετακινήσεων που ακολουθεί ο νέος διοικητής κ.Μακρονικολάκης χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό και μελέτη με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και διάλογος της νέας διοίκησης με τους εργαζόμενους κάθε τμήματος. Επίσης ακούστηκαν έντονα παράπονα για την πρόσφατη μονομερή μετακίνηση νοσηλεύτριας από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προς άλλο Νοσοκομείο του νομού, μετακίνηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο νοσηλευτικό τμήμα των επειγόντων του Νοσοκομείου, όπου πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να παίρνει καμία νοσηλεύτρια κανονική άδεια. Στην παράσταση διαμαρτυρίας μετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (διοικητικοί, τεχνικοί, τραπεζοκόμες, νοσηλευτές τραυματιοφορείς) που για περισσότερο από μιάμιση ώρα εξέφρασαν προς το διοικητή του Νοσοκομείου την ανησυχία τους για την επιδείνωση των  εργασιακών  συνθηκών και τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Από τη μεριά του ο διοικητής  προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε όσα τέθηκαν, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν εξαρτάται από αυτόν η ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό.
Η παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή κ. Μακρονικολάκη ολοκληρώθηκε με τους εργαζόμενους να φεύγουν καθόλου ικανοποιημένοι από όσα άκουσαν και από τις μελλοντικές προοπτικές για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.


Λίγο αργότερα, στις 1 το μεσημέρι της Δευτέρας 17/3, αντιπροσωπία του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου ΓΝΑΝ , του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου και ο πρόεδρος τους επιστημονικού συμβουλίου του ΓΝΑΝ Κ. Μετοχιανάκης συναντήθηκαν με το διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης κ. Α. Γρηγοράκη και με την υποδιοίκητρια κα. Τριχοπούλου στα γραφεία της ΥΠΕ στο Ηράκλειο και έθεσαν τα βασικά προβλήματα του αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο. Δόθηκε και σχετικό γραπτό υπόμνημα που αναφέρει τα παρακάτω:
κύριε διοικητά
Επ΄ ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε γραπτώς τα βασικά μας αιτήματα προς εσάς και προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Ζητούμε:
1) Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διοριστεί για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου Διοικητικό Συμβούλιο και Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αφού από 9/12/14 (εδώ και 4 μήνες!) υπάρχει κενό που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων.
2)Να υπάρξει ανακατανομή στα ποσά των εφημεριών, αφού το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει αδικηθεί κατάφορα και με 86.100 Ε το μήνα στραγγαλίζεται η λειτουργία του. Ζητούμε λοιπόν να γίνει ανακατανομή των ποσών και να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου τουλάχιστον κατά 20.000 Ε το μήνα.
3) Να βρεθεί τρόπος ώστε να αντικαταστήσετε το προσωπικό του Νοσοκομείου μας (6 άτομα) που έχει αποσπασθεί στα Νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου και στη διοίκηση της ΔΥΠΕ
4) Να ενισχύσετε το Νοσοκομείο μας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό είτε με προσλήψεις μονίμων, είτε με προσλήψεις επικουρικών (έχετε ήδη υποσχεθεί 3 επικουρικούς ιατρούς για το Νοσοκομείο μας από το Δεκέμβριο...). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει μειωθεί κατά 23% τα τελευταία 2 χρόνια ενώ έχει αυξηθεί κατά 17% η προσέλευση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα.
5)Να βοηθήσετε ώστε να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για ξεκινήσει η λειτουργία όλων των ορόφων και τμημάτων της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου μας που εκκρεμεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που επίσης έχετε υποσχεθεί από το Δεκέμβριο...

Από την πλευρά της διοίκησης της ΥΠΕ Κρήτης δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
1) Η υπουργική απόφαση για διορισμό ΔΣ στα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου έχει δοθεί για έκδοση σε ΦΕΚ και είναι θέμα ημερών η δημοσίευση του.
2) Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει προκήρυξη για μία θέση επικουρικού παιδιάτρου στο Νοσοκομείο ΑΓ. Νικολάου. Προκύρηξη για επικορικό αναισθησιολόγο, ακτινολόγο και καρδιολόγο δεν θα γίνει άμεσα αλλά αργότερα...
3)Για το θέμα της ανακατανομής του ποσού των εφημεριών η ΔΥΠΕ αναμένει σχετικό έγγραφο του διοικητή των Νοσοκομείων Λασιθίου κ. Μακρονικολάκη για να το προωθήσει προς το Υπουργείο.
3) Γα μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (πλην ιατρών) δεν δόθηκε από την πλευρά της ΔΥΠΕ καμιά δέσμευση ή υπόσχεση για μελλοντική ενίσχυση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
4)Για το θέμα της νέας πτέρυγας η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης ανέφερε ότι ανέλαβε το κόστος και το διαγωνισμό για την προμήθεια των παρελκόμενων των χειρουργικών κρεβατιών (περίπου 60.000 Ε) και αναμένεται η υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αποχώρησαν από την ΥΠΕ αναφέροντας ότι θα μεταφέρουν όσα αναφέρθηκαν στους συναδέλφους τους και από εκεί και μετά θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται για το προσωπικό και για το Νοσοκομείο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομειου Αγ. Νικολάου μετέχει στη 48ωρη απεργία που έχουν προκυρήξει ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ για την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20/3 για την επικείμενη απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στα λόγια σκληρά, ενώ στην ουσία έχει εκχωρήσει την άσκηση της Διακυβέρνησης στους ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
Είναι περισσότερο από σαφές ότι οι πολιτικές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, όπως και εάν τις ξαναβαπτίσει η κυβέρνηση τις υλοποιεί χωρίς να την απασχολούν τα κοινωνικά κουφάρια που αφήνει πίσω της. Πολιτικές λιτότητας, κοινωνικής εξαθλίωσης, καταργήσεων Δημοσίων Φορέων, Απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων και εργασιακού μεσαίωνα.
Πολιτικές που εξυπηρετούν τους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Κατά παραγγελία τους αποφασίζουν τις πολιτικές οι χειραγωγημένες κυβερνήσεις.
Στο Νέο Σύστημα Αξιολόγησης υποχρεωτικά το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων λαμβάνει φύλο πορείας προς την έξοδο από το ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
Δεν αγωνιζόμαστε μόνο ενάντια στις Διαθεσιμότητες και τις Απολύσεις. Αγωνιζόμαστε για την πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού.
Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από προσωπικό κατά τα ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΕΤΗ. Πάνω από 15.000 αποχώρησαν χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.
Ας μας εξηγήσει η Κυβέρνηση τα κριτήρια που θα κρίνει ΑΝΕΠΑΡΚΗ Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό Προσωπικό που εργάζονται ΜΟΝΟΒΑΡΔΙΕΣ σε προγράμματα υπογεγραμμένα από τους Διοικητές των Νοσοκομείων.
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ την ώρα που τσαλακώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των Υγειονομικών να κρίνονται κατ' απαίτηση της ΤΡΟΪΚΑ ως ανεπαρκείς επαγγελματίες.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ θα συμμετάσχει στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο  που θα γίνει την Πέμπτη 20/3 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου