Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ήλθε, είδε (;) και απήλθε & τα προβλήματα μεγαλώνουν!

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού 

και της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ


Την Παρασκευή 21 Μάρτη, ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης πραγματοποίησε αιφνιδιαστική εμφάνιση στον Ευαγγελισμό, για να εγκαινιάσει «αιφνιδιαστικά» το νέο αξονικό τομογράφο και να επιθεωρήσει «αιφνιδιαστικά» τα έργα για τα νέα χειρουργεία. Συνοδεύονταν δε, από κάμερες, υφυπουργούς, γραμματείς, από την πολυπληθή προσωπική του ασφάλεια κ.λπ.

Παρατηρήσαμε ότι ο έλεγχος ήταν τόσο ….ενδελεχής που κράτησε συνολικά δώδεκα λεπτά και ήταν τόσο ξαφνικός που ακόμα και υψηλά διευθυντικά στελέχη δεν γνώριζαν την επίσκεψή του.  Τι σημαίνουν όλα αυτά;

1.     Ο νέος αξονικός τομογράφος έπρεπε να λειτουργεί εδώ κι έξι χρόνια και σύμφωνα με τη δέσμευση του τωρινού υπουργού εδώ και έξι μήνες.

2.     Για να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι δύο αξονικοί σε 24ωρη βάση είναι απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατροί, τεχνολόγοι, νοσηλευτές). Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ούτε ως υπόσχεση! Εκτός αν υπονοείται, ότι με τη λειτουργία του νέου αξονικού θα καταργηθεί ο παλιός δηλ. μηδέν εις το πηλίκο!

3.     Ο Υπουργός Υγείας ενώ κυριολεκτικά έχει πιάσει «στασίδι» στα ΜΜΕ, αφιέρωσε δώδεκα λεπτά για λόγους προβολής στον Ευαγγελισμό, αλλά καθόλου χρόνο για τις πολλές χιλιάδες διαδηλωτών – συνταξιούχων, χρονίως πασχόντων και απεργών – που την προηγούμενη μέρα ζητούσαν ΑΜΕΣΗ συνάντηση και ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ λύση για το ΠΕΔΥ που μάλλον ακόμη δεν γεννήθηκε….

4.     Έχοντας πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην τον πλησιάσει εργαζόμενος - λες και διέσχιζε εμπόλεμη ζώνη - δεν ασχολήθηκε (όπως ήταν αναμενόμενο) με τα οξυμμένα προβλήματα του Ευαγγελισμού που κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει:
  •   Έλλειψη προσωπικού που αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας (πάνω από 500 νοσηλευτές, 180 ειδικευμένοι γιατροί & 60 ειδικευόμενοι, εκατοντάδες διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό κ.λπ.)
  •     Τεράστια προσέλευση ασθενών (σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία) με εντατικοποίηση εργασίας και φυσικά κάθετη μείωση της δυνατότητας για την αναγκαία παροχή υπηρεσιών υγείας.
  •    Μετατροπή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας σε γιγαντιαίο κέντρο υγείας, πράγμα που επηρεάζει σαφώς αρνητικά την παροχή τριτοβάθμιας & τεταρτοβάθμιας εξειδικευμένης περίθαλψης που είναι και η αποστολή του Ευαγγελισμού.
  •    Μείζον υγειονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με τα εκατομμύρια άνεργων,  ανασφάλιστων που προφανώς χρειάζονται υπηρεσίες υγείας κ.λπ.


Ο Υπουργός αρκέστηκε μόνο να πει ότι με τη λειτουργία του ΠΕΔΥ θα υπάρχει «ιθμός ασθενών» (δηλ. …ξεσκαρτάρισμα!) κι έτσι στη γενική εφημερία του Ευαγγελισμού δεν θα προσέρχονται 1.500-2000, αλλά 200 επιλεγμένα περιστατικά. Φυσικά, τον διαψεύδει η πραγματικότητα αφού ακόμη και κατά την περίοδο λειτουργίας των 330 πολυ - ιατρείων του ΙΚΑ είχαμε ήδη μεγάλη προσέλευση και όπως αναμένεται με τη αποδυναμωμένη λειτουργία των ελάχιστων πρωτοβάθμιων ιατρείων (της επόμενης …διετίας!) η προσέλευση θα αυξηθεί.

5.     Σε ότι αφορά την διάρκειας τριάντα …δευτερολέπτων επιθεώρηση των έργων για τα νέα χειρουργεία, δεν απάντησε στο πως θα λειτουργήσουν. Σήμερα, με δώδεκα χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία, απαιτείται ενίσχυση τριάντα νοσηλευτών επιπλέον. Για τις 24 αίθουσες των νέων χειρουργείων θα χρειαστεί με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πρόσληψη άνω των 100 μόνιμων νοσηλευτών. Για το θέμα αυτό τήρησε «σιγήν ιχθύος».

6.     Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το να φοβάται ο όποιος Υπουργός Υγείας τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, να κάνει επισκέψεις «σαν τον κλέφτη» στα νοσοκομεία μόνο για το φαίνεσθαι, κάτι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ σημαίνει για την δημόσια υγεία.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο

& δωρεάν σύστημα υγείας για όλους χωρίς επιχειρηματική δράση.

Διεκδικούμε εδώ & τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων & σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας των ανασφάλιστων.
Ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Δεν υποκύπτουμε στον φόβο. Δεν μας αιχμαλωτίζει η αδράνεια.
Η συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα είναι η δύναμή μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου