Την τελευταία εβδομάδα, η έξαρση παθολογικών περιστατικών (ιώσεις, λοιμώξεις αναπνευστικού, γριπώδεις συνδρομές κα) και το κλείσιμο για ακόμη μια φορά της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, εξέθεσαν στο μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και το σύστημα υγείας στο νομό Λασιθίου. Για να μπορέσει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου να ανταποκριθεί στο διπλασιασμό των ασθενών της παθολογικής κλινικής τοποθετήθηκαν κρεβάτια νοσηλείας στους διαδρόμους, υπήρξε ανακατανομη των κλινικών και μεταφορά των ασθενών από τον ένα όροφο στον άλλο και από τη μία κλινική στην άλλη, γραφεία ιατρών μετατράπηκαν σε θάλαμοι νοσηλείας, ενώ (για ακόμη μια φορά) κόπηκαν τα ρεπό του νοσηλευτικού προσωπικού ακόμα και πλήρως, κάτι που είναι εντελώς παράνομο σύμφωνα με την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία.
Ως Σύλλογος Εργαζομένων Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου θέλουμε να παρατηρήσουμε σχετικά με αυτές τι καταστάσεις:
1) Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι αναγκαία η σύνταξη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και αναγκών από την πλευρά της διοίκησης και των διευθύνσεων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, σχέδιο που νομίζουμε ότι πρέπει να συνταχθεί άμεσα και να γίνει γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εργαζόμενους.
2) Για ακόμη μια φορά η περίθαλψη των ασθενών πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες και στο φιλότιμο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως στις πλάτες του νοσηλευτικού προσωπικού, που για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών εργάζεται με κομμένα ρεπό και παράνομα προγράμματα εργασίας, τη στιγμή που ήδη σε κάθε νοσηλεύτρια νοσηλευτή οφείλονται κατά μ.ο. περί τα 25 ρεπό και ημέρες άδειας από προηγούμενα έτη. Ως εργαζόμενοι δεν ζητάμε να μην περιθάλπει το Νοσοκομείο όσους ασθενείς έχουν ανάγκη νοσηλείας, ζητάμε να σταματήσει η μνημονιακή απαγόρευση των νέων προσλήψεων και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο μας ώστε η νοσηλεία να γίνεται από προσωπικό που να εργάζεται σύμφωνα με την εργασιακή νομοθεσία, χωρίς υπερεργασία και εξουθένωση. Ακόμη ζητάμε τη στελέχωση και των υπόλοιπων δομών υγείας του νομού μας, ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί το κεντρικό Νοσοκομείο και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται εκτός από την ασθένεια τους και από τις αποστάσεις
3) Η φετινή εποχιακή επιδημία γρίπης βρήκε τη χώρα μας χωρίς να υπάρχει οργανωμένη εμβολιαστική πολιτική, χωρίς επαρκή ενημέρωση και με έλλειψη εμβολίων, ενώ υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τους χειρισμούς του υπ. υγείας για τη δημιουργία του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΑ η φετινή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν ξεπέρασε το 35% στην 3η ηλικία, στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους χρόνιους αρρώστους. Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα υγείας του πληθυσμού, περιδιαβαίνει καθημερινά τα τηλεοπτικά δίκτυα διαφημίζοντας την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση και στην αποσύνθεση κάθε δημόσια δομή υγείας.
Ως βασικό συμπέρασμα για εμάς προκύπτει ότι αυτές τις ημέρες το Σύστημα Υγείας -ή τέλος πάντων ότι έχουν αφήσει οι οδοστρωτήρες των μνημονίων- στο πρώτο crash test βρέθηκε ανέτοιμο. Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην υγεία πριν φτάσουμε στα χειρότερα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου