Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Προβληματισμός για το μέλλον των νοσοκομείων του Λασιθίου (video



Σύσκεψη για τη λειτουργία των νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου προκάλεσαν οι διοικήσεις των συλλόγων εργαζόμενων. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Παχειάς Άμμου συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής με τους υποδιοικητές και των άλλων 3 νοσοκομείων, εργαζόμενοι των νοσοκομείων, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και του εργατικού κέντρου, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων αλλά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Όλοι στις ομιλίες τους επισήμαναν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συμφώνησαν στο ότι το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει την αυτοτέλειά του αλλά και ξεχωριστό προϋπολογισμό. Προσυπέγραψαν το κείμενο που είχε συντάξει η επιτροπή και στην πλειοψηφία τους οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι μια επιτροπή πρέπει άμεσα να επισκεφθεί το νέο ΔΥΠΕάρχη αλλά και τον Υπουργό Υγείας για να τους ανακοινώσουν ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν καμία συνένωση στις κλινικές βάση του εφαρμοστικού Νόμου και των νέων μέτρων, γιατί έτσι θα μπει η ταφόπλακα των νοσοκομείων. Παράλληλα, τονίστηκε ότι μόνο με τους αγώνες και τον ξεσηκωμό των πολιτών θα έρθουν αποτελέσματα. 'Έτσι, αποφασίστηκε σε μια από τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν από κοινού οι παρακάτω δράσεις: να γίνει συμβολικός εναγκαλισμός περιμετρικά του κάθε νοσοκομείου από πολίτες που θα είναι πιασμένοι χέρι-χέρι καθημερινά για μια εβδομάδα και να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά ενιαία κινητοποίηση όλων των λασιθιωτών έξω από τη ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο.
Πάντως, πέρα από τις λίγες στιγμές έντασης λόγω κομματικών τοποθετήσεων και αντεγκλήσεων, όλοι διαπίστωσαν το ενωτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας σε όλο το Λασίθι, στοιχείο που ενδυναμώνει οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί από εδώ και πέρα αλλά και νέα κινητοποίηση που θα προγραμματιστεί.
Το κείμενο που κατέληξαν οι διοικήσεις των 4 σωματείων είναι το παρακάτω:
Η κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια έχουν στο στόχαστρο τη δημόσια υγεία με τεράστιες περικοπές σε χρηματοδοτήσεις (και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην περίθαλψη των πολιτών και στη δημόσια υγεία.
Συν τοις άλλοις, από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα αποτελούν αυτοτελές και ενιαίο ΝΠΔΔ και θα διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών. Αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων, πολύ περισσότερα από όσα υποτίθεται ότι θα λύσει.
Εκφράζουμε την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις των οργανισμών και στην ενιαία διοίκηση και ζητούμε τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας όλων των νοσοκομείων του νομού και τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης λειτουργίας όλων των κλινικών και των τμημάτων των Νοσοκομείων ώστε να υπάρχει ασφαλής και ολοκληρωμένη παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες του νομού..
Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας σε κάθε απόπειρα αναγκαστικής μετακίνησης προσωπικού (ιατρικού και μη) μεταξύ των Νοσοκομείων, αφού διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, χωρίς επί της ουσίας να λύνονται τα προβλήματα.
Είμαστε αποφασισμένοι για κοινούς αγώνες στην κατεύθυνση της επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων και στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει τη δημόσια υγεία.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα radiolasithi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου