Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών


Η καγκελάριος Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψη της έκανε σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις των ηγετών της Ε,Ε, σχετικά με την Ελλάδα εξαρτώνται απόλυτα από την έκθεση της Τρόϊκας για την πρόοδο των "μεταρρυθμίσεων" και των οικονομικών μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το λογικό (!) θα ήταν η τρόικα να ενδιαφέρεται για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, και κατ΄επέκταση και η ηγεσία της  Ε.Ε. και του ΔΝΤ το ίδιο.

Όμως όπως αποδεικνύεται συνεχώς, η τρόϊκα (και κατ΄επέκταση οι ηγέτες της ΕΕ και το ΔΝΤ) ενδιαφέρονται μόνο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων. Όλες οι προτάσεις τους (εργασιακά, φορολογία) είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των μεγάλων εταιριών και της επιβάρυνσης των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. 

Πρόσφατη και τρανταχτή απόδειξη, η περίπτωση των 500 εκ. ευρώ τα οποία χρωστούν οι ελληνικές τράπεζες στο κράτος και για να μην τα πληρώσουν, η τρόικα προτείνει το κόστος να μεταφερθεί στους μισθωτούς, με επιπλέον επιβάρυνση. Διαβάζουμε στη σελίδα της απόλυτα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ την Πέμπτη11 Οκτωβρίου τα παρακάτω:

"Η νέα «μαύρη τρύπα» που ανέκυψε, ωστόσο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την υποχρέωση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι Τράπεζες το 2008, βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην επιστραφεί στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν ότι πρόκειται για έσοδα, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012.

Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας, με επιστολή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, είχε ζητήσει την πληρωμή από τις τράπεζες των 500 εκατ. ευρώ.

Στις συγκεκριμένες ενστάσεις του οικονομικού επιτελείου, αρχικά η τρόικα πρότεινε είτε να επιβληθεί μια νέα έκτακτη εισφορά είτε να καταργηθούν από εφέτος τα δώρα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, οπότε η τρόικα αντιπρότεινε, είτε να υπάρξει νέα περικοπή των μισθών είτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να καλυφθεί το κενό.

Όμως, και η δεύτερη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό."

Τα παραπάνω είναι εξοργιστικά, και βέβαια αν δεν υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση της εσωτερικής τρόϊκας θα υποχωρήσει και σ΄αυτό, υπό την απειλή ότι δεν θα πάρουμε τη δόση.

Ό,τι και αν γίνει τελικά, είναι φανερό ότι η τρόικα, οι ηγέτες της ΕΕ, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα που δεν έχει στόχο τη σωτηρία της χώρας και την εξομάλυνση των δημόσιων οικονομικών, αλλά την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, εις βάρος των εργαζομένων και της υπόλοιπης κοινωνίας. 
Το θέμα είναι το για πόσο θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν...

Γιώργος Μανουσάκης
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου