Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Σχετικά με την διαδικασία και τις αιτήσεις για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στις 9/4/24 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ έστειλε επιστολή προς τα μέλη της στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

Συνάδελφοι,

"Εκδόθηκε εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ με  θέμα: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, σε εργοδότες και μισθωτούς ασφαλισμένους, των ενταχθέντων στο e-Ε.Φ.Κ.Α. τ. Φορέων. Επειδή υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής θα πρέπει σε συνεννόηση με τις μισθοδοσίες να αναζητήσετε τυχόν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν εκ παραδρομής και να αιτηθείτε την επιστροφή τους στους εργαζόμενους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες  περιπτώσεις:

  • Κρατήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας 4% για τους συναδέλφους πριν την 1/1/1993 στα Επιδόματα Ευθύνης που δεν έπρεπε να γίνονται. 
  • Σε γιατρούς μετά το 2011 για τυχόν κρατήσεις που έγιναν στο Ταμείο Πρόνοιας επί όλων των αποδοχών και όχι όπως είναι το σωστό με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Ασφαλιστικές κρατήσεις στα εξαιρέσιμα που δεν πρέπει να γίνονται.
  • Ειδική  εισφορά αλληλεγγύης 2% υπέρ ανέργων στους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου που παρακρατείτε εντός του πακέτου κάλυψης και όχι επιπλέον  (από εφέτος καταργήθηκε η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης) κλπ.
  • Για όλους  τους εργαζόμενους υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στον ΕΦΚΑ. Για τους Δημόσιους υπαλλήλους από Ιανουάριο 2020. 

Ως εκ τούτω οι υπηρεσίες μισθοδοσίας  λογικά γνωρίζουν τυχόν λάθη στις κρατήσεις αφού τα λάθη εμφανίζονται κατά την υποβολή της Α.Π.Δ."

Με βάση τα παραπάνω  όσοι μόνιμοι συνάδελφοι επιθυμούν, θα πρέπει  να επικοινωνήσουν με το γραφείο μισθοδοσίας για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει τυχόν λάθη σε ασφαλιστικές κρατήσεις, έτσι ώστε να τα διεκδικήσουν από τον ΕΦΚΑ με αίτηση. 

Τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ την έχουμε δημοσιεύσει στη σελίδα του συλλόγου και μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

-------------------------------------------------------------------------------

Το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο  κυκλοφορούν αιτήσεις σχετικά με τη διεκδίκηση  της εισφοράς του 1% για το ΤΠΔΥ που καταργήθηκε στις 25/11/2022 με το άρθρο άρθρου 84 του ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α 219/25.11.2022).

Πρώτον θα πρέπει να ελέγξουμε όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας μας για να διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη εισφορά κρατήθηκε τελευταία φορά από τη μηνιαία μισθοδοσία και τις πρόσθετες αμοιβές το Νοέμβριο του 2022. Αν έχουν γίνει κρατήσεις ΤΠΔΥ 1% το Δεκέμβριο 2022 και μετά, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση  σύμφωνα με οδηγίες που αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΚΑ.

Δεύτερον, όσον αφορά στη συζήτηση και τις αιτήσεις για την επιστροφή του ΤΠΔΥ 1% από το 2017 ως το 2022,  με το επιχείρημα ότι η κράτηση ήταν νόμιμη αλλά  δεν ήταν ανταποδοτική, κατανοούμε όλοι ότι η κατάθεση ατομικών αιτήσεων στον ΕΦΚΑ για την επιστροφή αυτή δεν θα έχει καμία τύχη ούτε καν απάντησης…., δεδομένου ότι αφορά το σύνολο σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων.

Βεβαίως όσοι επιθυμούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μπορούν να δουν τα βήματα πατώντας ΕΔΩ.

Αλλά ας σκεφτούμε μπορεί ένας δημόσιος φορέας να δώσει πίσω χρήματα σε οποιονδήποτε χωρίς να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ή δικαστική απόφαση;

Είναι φανερό λοιπόν ότι πίσω και από την συγκεκριμένη αίτηση ενδεχομένως «κρύβονται» δικηγορικά γραφεία, που την επόμενη μέρα, θα ακολουθήσουν το γνωστό δικαστικό δρόμο… Να κερδίζουν κάποια αγωγή πρωτόδικα και συνήθως σε κάποιο Ειρηνοδικείο για ΙΔΑΧ υπαλλήλους (που εκδικάζονται πιο γρήγορα), να δημιουργούν «κλίμα» με διάφορα δημοσιεύματα…, ώστε να ωθούν σε μαζικές δικαστικές αγωγές διεκδίκησης…

Πρέπει να θυμηθούμε ότι τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν κερδήθηκε μισθολογική παροχή που αφορά το σύνολο των υπαλλήλων. Ακόμα κι αν είχαν βγει εκατοντάδες θετικές πρωτόδικες αποφάσεις ερχόταν το ΣΤΕ και ο Άρειος Πάγος και «έκλειναν» με αρνητικές αποφάσεις το ζήτημα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το «δημόσιο συμφέρον», για το οποίο όλες οι αστικές κυβερνήσεις δεν αμφισβητούν την «νομιμότητα» και την «συνταγματικότητα» των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που κάνουν μισθολογικές περικοπές.

Τέτοια ζητήματα ήταν το επίδομα των 176 ευρώ και η διεκδίκηση των «δώρων», που όλοι γνωρίζουμε την κατάληξή τους

Να θυμηθούμε ακόμα ότι σε κάποιους κλάδους  που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τους έγιναν δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά ποσά, αφού εν τέλει και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της κάθε κυβέρνησης. 

Τα ζητήματα αυτά είναι κατεξοχήν αιτήματα διεκδίκησης και μαζικού αγώνα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. 


Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ


Προσθήκη 15/4/24: Σχετικά με το θέμα, στάλθηκε στην ΟΕΝΓΕ από τον ΕΦΚΑ το παρακάτω μήνυμα: 

Σας ενημερώνουμε ότι η υπ αριθ 44/2023 εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε δικαιούχους ασφαλισμένους που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και σε εργοδότες του δημοσίου τομέα» αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κύριας ασφάλισης και όχι το 1% υπέρ ΤΠΔΥ, κράτηση που καταργήθηκε με τον ν 4997/2022. Οδηγίες για την επιστροφή της παρακράτησης 1% υπέρ ΤΠΔΥ , σε αυτούς που παρακρατήθηκε πέραν της 25/11/2022 θα δοθούν άμεσα από τον e- ΕΦΚΑ και θα λάβουν γνώση όλοι οι φορείς του Δημοσίου.

e - ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Τμήμα  Διαχείρισης  Εσόδων & Είσπραξης Εισφορών Μισθωτών Δημοσίου Τομέα

Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης & Εισφορών Δημοσίου Τομέα

Γεν. Δ/νση Εισφορών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου