Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Δυσλειτουργία και στην παιδιατρική - νεογνο μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο επειδή η κλινική δεν εφημέρευε - δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στις 11/4/24

 

ΚΑΝΤΕ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

Χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο παρέμεινε την Τρίτη το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα ένα παιδί (νεογνό 50 ημερών) που νοσηλευόταν στην παιδιατρική κλινική να χρειαστεί να διακομιστεί με ασθενοφόρο στην παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ για να συνεχιστεί η νοσηλεία του. Την ίδια ώρα εάν συνέβαινε οποιοδήποτε άλλο έκτακτο περιστατικό θα έπρεπε και αυτό να διακομιστεί σε άλλο Νοσοκομείο. Να σημειωθεί εδώ ότι οι παιδιατρικές κλινικές στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας επίσης δεν εφημερεύουν κάθε μέρα αφού διαθέτουν 3 και 1 παιδιάτρους αντίστοιχα.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΑΝ Αργυρώ Μανιουδάκη-Νικολαράκη, «για το μήνα Απρίλιο υπάρχουν συνολικά 5 κενά στο πρόγραμμα των εφημεριών και το εάν θα καλυφθούν είναι θέμα του Διοικητή».

Η Παιδιατρική του Νοσοκομείου, όπως αναφέρει σχετικά, εδώ και περίπου δύο χρόνια δουλεύει με 3 παιδιάτρους, «με το μάξιμουμ των εφημεριών που μπορούμε να κάνουμε να είναι 21 μέρες με 6 αργίες, παλεύουμε δύο χρόνια τώρα με φοβερή προσπάθεια και καλύπτουμε το μήνα με τη συνδρομή μίας ιδιώτη γιατρού και με την γιατρό από το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο της Νεάπολης. Κάθε μήνα η Διοίκηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να μπορεί η ιδιώτης γιατρός να συνδράμει, φτάσαμε όμως τώρα στο σημείο όπου δεν υπάρχει νομική κάλυψη αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ο Νόμος που να μπορεί να καλύψει την ιδιώτη να κάνει εφημερίες (σ.σ. αυτό ενδέχεται να γίνει σήμερα ή αύριο). Μας ζητήθηκε να καλύψουμε την 1η εβδομάδα μήπως και ψηφιστεί κάτι. Το πρώτο κενό υπήρξε την περασμένη Δευτέρα 8 Απριλίου και είπαμε να κάνουμε την εφημερία, το ίδιο όμως έγινε την Τρίτη. Καταλαβαίνετε ότι οι γιατροί δεν γίνεται να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να κάνουν συνεχόμενες διήμερες εφημερίες. Έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας, δεν έχουμε κι εμείς αντοχές για όλο αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε παραπάνω, ούτε συνεχόμενες εφημερίες. Ο Νόμος λέει για 4 και με τη συναίνεση του γιατρού μπορεί να φτάσουμε στις 7. Το κάναμε και αυτό αλλά πόσο να το υπερβαίνεις πια και για πόσο καιρό, είναι μια χρονίζουσα κατάσταση. Δεν γίνεται ένας εργαζόμενος να κάνει συνέχεια 8, 9, 10 εφημερίες το μήνα».

Δεδομένων όλων αυτών κενό στο πρόγραμμα των εφημεριών θα υπάρχει ξανά στην Παιδιατρική, σύμφωνα με την Διευθύντρια, το ερχόμενο Σάββατο 13 Απριλίου. «Το πώς θα καλυφθεί αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο ο Διοικητής, που δεν ξέρω τι λύσεις έχει στη ‘φαρέτρα’ του».

Σημειώνεται ότι εφόσον ο εν λόγω Νόμος, που ρυθμίζει τις εφημερίες των ιδιωτών ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια Νοσοκομεία και που έληξε τον Μάρτιο, ψηφιστεί-ανανεωθεί και δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ, τότε η ιδιώτης γιατρός που εδώ και δυο χρόνια συνδράμει στην Παιδιατρική του ΓΝΑΝ θα μπορέσει να συνεχίσει να το πράττει.

«Για να μπορείς να κρατήσεις περιστατικά, πρέπει όλο το Νοσοκομείο να λειτουργεί σωστά»

Η κ. Νικολαράκη σχολιάζει και την κατάσταση που συνολικά έχει διαμορφωθεί σε πολλά τμήματα και κλινικές του ΓΝΑΝ λέγοντας πως «για να μπορείς να κρατήσεις περιστατικά, πρέπει όλο το Νοσοκομείο να λειτουργεί σωστά. Πολλές φορές π.χ. πρέπει να νοσηλεύσουμε ένα εμπύρετο περιστατικό και δεν υπάρχει οφθαλμίατρος με αποτέλεσμα να το στέλνουμε αλλού, άλλη φορά να κάνουμε έναν υπέρηχο και δεν υπάρχει ακτινολόγος, πρέπει λοιπόν όλη η ομάδα να λειτουργεί σωστά για να μπορούμε και εμείς να λειτουργήσουμε σωστά».

«Πρέπει να υπάρχουν 4 γιατροί στην Παιδιατρική κλινική»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης λέει πως «κάνουμε έκκληση να βρεθεί τρόπος να μπαλωθούν αυτά τα κενά, ακόμη και ο Νόμος να ψηφιστεί θα μιλάμε για προσωρινή λύση με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος για πιο μόνιμες λύσεις, όπως με το να υπάρχουν, για παράδειγμα, 4 γιατροί στην Παιδιατρική κλινική. Δεν γίνεται να ασκείται Διοίκηση με τέτοιο τρόπο που εντείνει ακόμη περισσότερα τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου