Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Επιστολή με το αίτημα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μπορούν τα Νοσοκομεία να ξαναπροκηρύξουν θέσεις ΣΟΧ

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη  επιστολή με το αίτημα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μπορούν τα Νοσοκομεία να ξαναπροκηρύξουν θέσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη. Δείτε την επιστολή αναλυτικά:

Κύριε υπουργέ,

  σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις σας για το θέμα των συναδέλφων που εργάζονται με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη παρουσιάζετε ότι υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες, ή τα Νοσοκομεία  να προκηρύξουν και να υλοποιήσουν ανάθεση σε εργολάβους, ή να συνεχίσουν να δίνονται νομοθετικά παρατάσεις στις θητείες των εργαζομένων με ΣΟΧ στις περιπτώσεις που αυτό είναι συμφερότερο οικονομικά για το δημόσιο.

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι υπάρχει και μια τρίτη δυνατότητα: να τροποποιηθεί νομοθετικά το άρθρο 63 παρ. 1 του νόμου 4430/2016 με το οποίο καθιερώθηκε η προκήρυξη συμβάσεων ΣΟΧ στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε να καταργηθεί η φράση"Οι εξαιρετικές ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι 31.12.2019." Με αυτόν τον τρόπο θα  μπορέσουν τα Νοσοκομεία να προκηρύξουν ξανά διαγωνισμούς για συμβάσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη  που δίνει αυξημένη μοριοδότηση σε όσους έχουν προϋπηρεσία στο δημόσιο, διάταξη που έχει κριθεί συνταγματική από τα δικαστήρια στα οποία είχαν προσφύγει οι εργολάβοι.

Ως σύλλογος εργαζομένων ζητούμε τη μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων, απαιτούμε σταθερές σχέσεις εργασίας και δεν κάνουμε πίσω από αυτή τη θέση μας. Όμως με τη συγκεκριμένη πρόταση για νομοθετική διάταξη, θα γίνουν ξανά διαγωνισμοί για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα μπορέσει η μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων με ΣΟΧ να διεκδικήσουν και να συνεχίσουν να έχουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ θα αποφευχθεί η επανοδος των εργολάβων στα Νοσοκομεία με τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Κύριε υπουργέ

μην ξεχνάτε ότι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται με συμβάσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση έδωσαν μαζί με όλους εμάς τη μάχη για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής λειτουργίας των Νοσοκομείων κατά την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Εκπαιδεύτηκαν ταχύρρυθμα στη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, στη διαλογή και στα θέματα χειρισμού των περιστατικών covid και έδωσαν τον καλύτερο τους  εαυτό για να μην υπάρξει εσωτερική διασπορά στα νοσοκομεία και για να έχουν οι ασθενείς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας. Εδώ και χρόνια, από πριν την πανδημία, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενο τους. Θα είναι πραγματικά μεγάλη αδικία αυτοί οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ΣΟΧ να απολυθούν ή να μετακινηθούν σε εργολαβίες με εργασιακές σχέσεις ανασφάλειας και εκμετάλλευσης από τους εργολάβους, όπως γινόταν μέχρι πριν από έξι χρόνια.

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν αυτοί οι συνάδελφοι να εργάζονται με νέους διαγωνισμούς ΣΟΧ, δώστε την ευκαιρία, προχωρήστε και προτείνετε στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του άρθρου 63 παρ. 1 του νόμου 4430/2016.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε την ανταπόκριση σας.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου