Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ


Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα με πρωτοβουλία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτησε και η πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα τονίστηκε η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξ αιτίας της υποστελέχωσης αλλά και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν οι εργαζόμενοι.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου κόστους, όσο παραμένουν σε ομηρία οι εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο. Έχουμε παλέψει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να αναγνωρίζεται η ξεχωριστή ειδικότητα καθαριστή και βοηθού θαλάμου, να εργάζονται 8ωρο.

Έχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους «βγαίνει το λάδι» στην κυριολεξία. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 (σαν ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου και εργάτες), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 και για τις 3 ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία αλλά δουλεύουν παραπάνω αμισθί γιατί δεν επαρκούν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων και τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτίριο (δηλαδή 8 κλινικές!!!).

Επίσης, έχουμε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός τόσο των καθηκόντων όσο και της ειδικότητας του βοηθού θαλάμου από την καθαριότητα για να εκτελούνται όσο τον δυνατόν πληρέστερα τα καθήκοντα και των δύο αυτών ειδικοτήτων. Η εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων στην καθαριότητα  αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα κατάργησης ειδικοτήτων, η οποία ξεκίνησε το 2014. 

Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων (ειδικότητα νοσηλευτικής υπηρεσίας) στην καθαριότητα και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό, εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και από την άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Έτσι σήμερα υπάρχουν τμήματα που βοηθός θαλάμου εμφανίζεται αποσπασματικά ή άλλες φορές ο ίδιος εργαζόμενος που καθαρίζει πατώματα καθαρίζει και ευαίσθητα αντικείμενα (εργαλεία, μηχανήματα, καλώδια) που απαιτούν χρόνο και γνώση. Άλλες φορές αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες (στην ίδια βάρδια) σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση απολύμανσης και καθαρισμού.

Ως εκ τούτου, αυτή η σύμβαση είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης – αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΣ του σωματείου θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, τόσο για τη προστασία των ασθενών, των εργαζομένων όσο και για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Άμεσα απαιτούμε: 
• Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, 
• Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία – Μέτρα πρόληψης και προστασίας,
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων παράλληλα μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματός μας να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης. Επαναφορά των καταργηθέντων οργανικών θέσεων. 
• Άμεση μετατροπή του 6ώρου σε 8ωρο,
• Πρόσληψη βοηθών θαλάμου και εργατών,  
• Καταμερισμός κλινικών σύμφωνα με το νόμο. Αύξηση της στελέχωσης το απόγευμα. Να σταματήσει το αίσχος 1 καθαρίστρια για 1 κτίριο,  
• Να καταργηθεί ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας (δεν συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο η προετοιμασία για την έναρξη της εργασίας),
• Να δίνονται τα ρεπό εντός της εβδομάδας εργασίας, 
• Το προσωπικό να είναι μόνιμο για κάθε νοσηλευτικό τμήμα και να μην μετακινείται σε άλλα τμήματα κατά την διάρκεια της βάρδιας, 
• Δημιουργία αποδυτηρίων,
• Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό,  
• Να δοθούν τουλάχιστον 2 στολές σε κάθε καθαρίστρια,
• Για τους εργάτες-μεταφορείς απορριμμάτων, θα πρέπει να δίνονται μάσκες προσώπου,  γυαλιά, φόρμα προστασίας, ποδονάρια ή μπότες, γάντια χοντρά (για τους εργάτες αποβλήτων). 

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου