Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Εργατική νομοθεσία, η κ. Αχτσιόγλου «ξέχασε” το Δημόσιο

Η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας επαίρεται ότι κάνει ότι μπορεί για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας  στον ιδιωτικό τομέα  επειδή οι παραβιάσεις έχουν γίνει καθεστώς. Αυτές οι δηλώσεις κάθε άλλο παρά ειλικρινείς είναι, αφού παραμένει ξηλωμένο το εργατικό δίκαιο που χτυπήθηκε με  νομοθετικές παρεμβάσεις την περίοδο των μνημονίων και την ίδια ώρα  το υπ. Εργασίας κλείνει τα μάτια στις διαρκείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο δημόσιο.

Η περίπτωση των νοσοκομείων είναι χαρακτηριστική αφού η νομοθεσία που  ισχύει για τον χρόνο εργασίας, τις ημέρες ανάπαυσης, τα μέσα προστασίας και για την υγιεινή και ασφάλεια, παραβιάζονται συστηματικά. Είναι λοιπόν υποκρισία η κ. Αχτσιόγλου να βγάζει πύρινους λόγους και να απειλεί την εργοδοσία δήθεν με κυρώσεις και την ίδια ώρα το δημόσιο να παραμένει στο απυρόβλητο.

Το Σώμα επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που είναι αρμόδιο για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της χαμηλής στελέχωσης, δεν έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει ελέγχους στους χώρους του δημοσίου και να επιβάλει κυρώσεις για  παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Η επέκταση της αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ για ελέγχους στους χώρους εργασίας του δημοσίου για τους μόνιμους εργαζόμενους και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων όταν οι διοικήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πρέπει να αποτελέσει βασικό αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Το αίτημα αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με την διεκδίκηση της ολικής επαναφοράς του εργατικού δίκαιου που «ξηλώθηκε» με νομοθετικές παρεμβάσεις στην περίοδο των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου