Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Λιγότεροι εργαζόμενοι έρχονται σε σχέση με αυτούς που φεύγουν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Σοκαριστικά είναι τα πραγματικά δεδομένα για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, αφού οι αριθμοί αποδεικνύουν πως όχι μόνο δεν ενισχύθηκε στην πραγματικότητα το ίδρυμα αλλά αποδυναμώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής των μεταθέσεων.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιωθεί δραστικά οι συνθήκες στο Νοσοκομείο σε ότι αφορά την επάρκεια υλικών, φαρμάκων και δεν καταγράφονται φαινόμενα του παρελθόντος. Ωστόσο, ενώ μοιάζει να δρομολογείται μια πιο προσεγμένη λειτουργία σε αυτό τον τομέα, στο κομμάτι που αφορά το προσωπικό και τη στελέχωση του Νοσοκομείου η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει επιδεινωθεί.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι από τις αρχές του 2016 και μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στη σύγκριση ανάμεσα στους μόνιμους έχει αρνητικό ισοζύγιο κατά εννέα άτομα. Αυτό σημαίνει πως όσοι διορίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και για τα τελευταία 2,5 χρόνια αλλά και όσοι μόνιμοι ήρθαν με μετατάξεις, είναι λιγότεροι κατά 9 άτομα από εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν από το Νοσοκομείο με μετατάξεις ή παραιτήσεις. Πρόκειται για απολύτως τραγική εξέλιξη, που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμία πραγματική ενίσχυση στο ίδρυμα. Αντίθετα είναι εμφανής η υποβάθμισή του, διότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα έγιναν προσλήψεις στα Νοσοκομεία της χώρας και οι αναφορές που γίνονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πως έχει ανατραπεί η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων, μέχρι σήμερα είχαμε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, 15 διορισμούς μόνιμων ιατρών, 27 διορισμούς μόνιμου λοιπού προσωπικού, 11 μετατάξεις μόνιμου προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία προς το ΓΝΑΝ. Έτσι, συνολικά οι αφίξεις προσωπικού προς το Νοσοκομείου από την 1η Ιανουαρίου 2016 ανέρχονται συνολικά στους 53 μόνιμους εργαζόμενους.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε 16 συνταξιοδοτήσεις λοιπού προσωπικού, 6 συνταξιοδοτήσεις ιατρών, 12 παραιτήσεις  για διάφορους λόγους (προσωπικοί λόγοι, διορισμοί σε άλλα νοσοκομεία κ.α.), 27 μετατάξεις μόνιμου προσωπικού προς άλλα Νοσοκομεία. Έτσι, το σύνολο των αποχωρήσεων έφτασε τους 61 μόνιμους εργαζόμενους. Αν συγκρίνετε τα νούμερα θα διαπιστώσετε πως στη ζυγαριά που μπαίνουν οι μετατάξεις το βάρος γέρνει δυσανάλογα σε εκείνους που φεύγουν για άλλα νοσοκομεία, καθιστώντας το κεντρικό Νοσοκομείο του Λασιθίου ως «κέντρο διερχομένων» και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.

Μπορεί όμως να λειτουργήσει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο ένα κεντρικό Νοσοκομείο και να ανταποκριθεί στο ρόλο του;

Γιατί καταγράφηκε η πρόσληψη 20 εργαζόμενων συμβασιούχων μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και η πρόσληψη και ανανέωση των συμβάσεων 10 ατόμων λοιπού επικουρικού προσωπικού και 4 επικουρικών ιατρών. Αλλά αυτό δεν αποκαλείται ούτε είναι σύστημα λειτουργίας και ενίσχυσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως υπάρχουν 25 εργαζόμενοι που εργάζονταν στο Νοσοκομείο μέσω εργολαβιών στη σίτιση, στην καθαριότητα και στη φύλαξη, προσελήφθησαν με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), εκ των οποίων έχει ήδη παραιτηθεί ένας εργαζόμενος και μία βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια,  χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης.

Σε ότι αφορά τέλος την εξέλιξη του αριθμού των μόνιμων εργαζόμενων του Νοσοκομείου που υπηρετούν στο ΓΝΑΝ τα τελευταία χρόνια της κρίσης θα πρέπει  να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2012, οι εργαζόμενοι ήταν 375. Τρία χρόνια αργότερα ήταν 256 και τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 245 εργαζόμενοι. Το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων είναι 46%.

Η επιδείνωση της κατάστασης φαίνεται και από τον τεράστιο αριθμό των οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό σε κάθε εργαζόμενο που δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου