Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Aνακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων με τη διεύθυνση νοσηλ υπηρεσίας ΓΝΑΝ στις 24/8/18

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO

Αριθμός Πρωτ. 1069                                                                                                    6/9/2018   


Aνακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση  του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων με τη διεύθυνση νοσηλ υπηρεσίας  ΓΝΑΝ στις 24/8/18

Συνάδελφοι ίσες

Στις 24/8/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ με τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ, στην οποία θέσαμε τα παρακάτω θέματα:

Προγράμματα εργασίας
Ως ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ έχουμε πολλές φορές ζητήσει με εσωτερικά έγγραφα και ανακοινώσεις να στελεχωθεί σωστά το Νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορούν να τηρούνται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας στη σύνταξη των προγραμμάτων εργασίας. Μάλιστα αυτό έχει αποτυπωθεί και στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μελών του συλλόγου στις 10/5/2018 (όπου υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων) όπου αναφέρονται τα παρακάτω: “Ζητούμε να τηρείται  η εργασιακή νομοθεσία για την οκτάωρη εργασία, για τα 2 ρεπό την εβδομάδα, για τη χορήγηση της κανονικής άδειας στο ίδιο έτος, για την 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε 2 βάρδιες.”

Aξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικό το ότι η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας απαντώντας στα παραπάνω συνένταξε έγγραφο το οποίο μας κοινοποίησε και  στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για να μπορούν να συντάσσονται τα προγράμματα εργασίας των νοσηλευτικών τμημάτων σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές των διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας  χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον 30 νοσηλευτές/τριες και ότι για να δοθούν οι οφειλόμενες ημέρες ρεπό και άδειας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών-τριων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η εργασιακή νομοθεσία και ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας δεν μπορούν να εφαρμόζονται επιλεκτικά και a la carte . Όσο παράνομο είναι να κόβεται ένα εβδομαδιαίο ρεπό, άλλο τόσο παράνομο είναι να μη δίδονται οι άδειες των προηγούμενων ετών. Όσο παράνομο είναι το πρωί νύχτα, αλλά τόσο παράνομο είναι τα δύο νυχτερινά την εβδομάδα.  

Ως σύλλογος  δεν έχουμε αποφασίσει να προβούμε σε δικαστικά ή διοικητικά μέτρα σχετικά με την μη εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας στα προγράμματα εργασίας, αλλά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και αγώνα για να ενισχυθεί το νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό. Μέχρι να γίνει αυτό απαιτούμε η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας να αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό με το δέοντα σεβασμό και με αναγνώριση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε εδώ και χρόνια. 
Είναι παράλογο ενώ  πιέζεται  το προσωπικό για το αν θα πάρει ένας συνάδελφος τους άδεια, ή αν θα κάνουν έκτη βάρδια ή παραπάνω νυχτερινά, στη συνέχεια να τους ζητείται να υπογράψουν ή να αναγράφεται πάνω στο πρόγραμμα εργασίας ότι  συντάσεται σύμφωνα με την επιθυμία του προσωπικού. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας, στο οποίο υπάρχει  ένας από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά αριθμούς κατά μέσο όρο χρωστούμενων ημερών ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο. Δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση στο νοσηλευτικό προσωπικό ενός από τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας. 

Ζητούμε τα προγράμματα εργασίας να συντάσσονται από τους υπεύθυνους και προίσταμένους/ες σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων, με προσπάθεια να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν τα αιτήματα που υποβάλλονται στα πρόχειρα προγράμματα ή στα βιβλία επιθυμιών, και με προσπάθεια να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται ούτε συνυπογραφή των προγραμμάτων από τους εργαζόμενους ούτε η αναγραφή απαράδεκτων σημειώσεων πάνω στο πρόγραμμα εργασίας ότι συντάσεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του προσωπικού, αφού δεν αποτελεί επιθυμία του προσωπικού να εργάζονται σε υποστελεχωμένα τμήματα. 

Εφημερεύοντες νοσηλευτές-τριες
Σύμφωνα με το υπ΄αριθμ 496/28-3-2017 υπόμνημα του ΔΣ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας “Ο εφημερεύων Νοσηλευτής απαγορεύεται να εκτελεί βάρδια σε τμήμα, παράλληλα με την εφημερία”. Δυστυχώς στο ΓΝΑΝ  δεν ακολουθείται η ορθή πρακτική, αλλά ανατίθενται καθήκοντα εφημερεύοντα νοσηλευτή παράλληλα με τα καθήκοντα βάρδιας. Απαιτούμε αυτή η πρακτική να τερματιστεί, και αφού δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό για ανάθεση καθηκόντων μόνο εφημερεύοντα, να μην υπάρχει εφημερεύων νοσηλευτής.

Ειδική άδεια στους τραυματιοφορείς – νοσοκόμους του χειρουργείου -ΜΕΘ
Ζητούμε σύμφωνα με τη νομοθεσία να λαμβάνουν από 12/12/2016 την ειδική άδεια 10 ημερών οι νοσοκόμοι τραυματιοφορείς του χειρουργείου, επειδή  απασχολούνται με πλήρη απασχόληση σε κλειστά τμήματα (Χειρουργείο, ΜΕΘ, αίθουσα τοκετών).

Μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα
Έχουμε και άλλες φορές αναφέρει ότι οι μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα είτε για λίγες ώρες είτε για κάποιες βάρδιες την εβδομάδα δεν αποτελούν ορθή πρακτική διαχείρισης του νοσηλευτικού προσωπικού και δημιουργούν αναστάτωση και εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων. Για κάποια περίοδο στο Νοσοκομείο μας δεν ακολουθούνταν αυτή η πρακτική, δυστυχώς όμως το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει. Ζητούμε να σταματήσει να ακολουθείται αυτή η πρακτική και να επιλέγονται οι κανονικές μετακινήσεις προσωπικού.

Δυστυχώς σε κανένα από τα θέματα που θέσαμε δεν υπήρξε άμεση θετική αντιμετώπιση από την πλευρά της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά συζητήθηκε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα για να εξεταστούν ξανά αυτά τα θέματα και όποια νέα προκύψουν.

Για το ΔΣ

ο πρόεδρος                ο Γραμματέας


Γ. Μανουσάκης                   Κ.Κοκολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου