Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα βουνό από μπάζα στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου - σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

ΚΑΝΤΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ
Για απαράδεκτες, τριτοκοσμικές εικόνες έκανε λόγο ο ο αναγνώστης που αγανακτισμένος μας πληροφόρησε για το «βουνό από μπάζα» που έχουν σωρευτεί στο νότιο αύλειο χώρο του Νοσοκομείου. 

«Δεν το περίμενα να δω τέτοια χάλια. Βγήκα από λάθος πόρτα, ζαλισμένος όπως ήμουν και με ενόχλησε τόσο πολύ η εικόνα που είδα. Αποφάσισα να τα φωτογραφίσω και να σας τα στείλω. Είναι απαράδεκτη, τριτοκοσμική εικόνα αυτή», μας τόνισε στο τηλέφωνο, μη κρύβοντας την ενόχλησή του για τις εικόνες που αντίκρισε. 

Αρχικά θεωρήσαμε υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς, εκτιμώντας πως είναι αδύνατον να υπάρξουν εικόνες αντίστοιχες των περιγραφών κι ότι ο αναγνώστης, μάλλον υπήρξε υπερβολικός στις εκφράσεις του. Παράλληλα, θεωρήσαμε πως ακόμα κι αν υπήρχε μια εικόνα που δεν αρμόζει με το χώρο, δεν θα μπορούσε να είναι ένα «βουνό από μπάζα», αλλά μερικά υλικά ή απορρίμματα που καθαιρέθηκαν κι έμειναν για λίγο εκεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ατυχής συγκυρία και να περάσει ο πολίτης στο χρονικό διάστημα των λίγων ωρών ή της μιας μέρας που έμειναν στο χώρο και να διαμαρτυρηθεί, χωρίς να υπολογίζει την συγκυρία. 

Δυστυχώς, οι συνθήκες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες είναι χειρότερες από εκείνες που θα μπορούσε να προσεγγίσει η φαντασία μας με την αφήγηση του αναγνώστη. Οι εικόνες που έφτασαν στην εφημερίδα ανταποκρινόταν πλήρως στις περιγραφές. Η εσωτερική αυλή του Νοσοκομείου θύμιζε εργοτάξιο, αλλά όχι λόγω εργασιών που ήταν σε εξέλιξη, αλλά από τα υπολείμματα των μπαζών που στοίβαξαν εκεί οι εργολάβοι, μετά από ένα έργο που εξελίχθηκε φέτος το καλοκαίρι. Το φωτογραφικό υλικό αποκλείει κάθε πρόσθετη περιγραφή. Πρόκειται για εικόνες που δεν περιποιούν τιμή σ’ ένα μεγάλο ίδρυμα και μάλιστα νοσηλευτικό. 

 Το χειρότερο είναι πως τα μπάζα δεν είναι «φρέσκα». Δεν πρόκειται για σωρευμένα υλικά από μια εργασία που μόλις τελείωσε. Τα μπάζα έχουν μείνει εκεί πάνω από μισό μήνα, όπως αναγνώρισε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαρία Σπινθούρη, με την οποία επικοινωνήσαμε ζητώντας πληροφορίες για την εικόνα αυτή.  

Η κα Σπινθούρη αναγνώρισε πως δεν περιποιεί τιμή για το ίδρυμα η εικόνα αυτή, αλλά σύμφωνα με την ίδια και την διαβεβαίωση του Διοικητικού Διευθυντή Γ. Κασσαπάκη, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν, αλλά δεν ευοδόθηκε ακόμα η συνεργασία με το Δήμο. Υπήρξε λοιπόν σχετική επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου για να μαζέψει τα μπάζα και να τα απομακρύνει. Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Μασσάρος, δεν μπορούσε να δώσει λύση γιατί δεν είχε στην διάθεση της Υπηρεσίας το μικρό φορτωτή για να φορτώσει τα μπάζα. 

Αναζητώντας τον τρόπο που δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα, πληροφορηθήκαμε πως η εργολαβία που έγινε για να διορθωθούν τα κλιματιστικά, οδήγησε στη συσσώρευση των μπαζών στην αυλή του Νοσοκομείου. Προφανώς και το λογικό ερώτημα είναι: «γιατί δεν τα απομάκρυνε ο εργολάβος που υλοποίησε το έργο;». Κι αυτό όμως απαντάται εύκολα. Μα γιατί η εργολαβία έγινε χωρίς την πρόβλεψη να απομακρυνθούν τα μπάζα διότι είναι κοστοβόρα διαδικασία κι έπρεπε να μειωθεί το κόστος του έργου για να υλοποιηθεί. Απλούστατο!  

Με δεδομένη τη συνθήκη αυτή, η Διοίκηση ήρθε σε συμφωνία με τον Δήμο για την απομάκρυνση και μεταφορά των μπαζών, αλλά η διαδικασία αποδείχθηκε άκρως χρονοβόρα και μάλιστα ορισμένοι - κακοπροαίρετοι προφανώς - λένε πως τα μπάζα έχουν συμπληρώσει εκεί ένα μήνα. 

Μετά το φωτογραφικό υλικό και την διαμαρτυρία του πολίτη, δεν αποκλείεται να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που μέχρι σήμερα έκαναν αναγκαστική την παραμονή των μπαζών στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.  

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Αναδημοσίευση από το σημερινό ΄'εντυπο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου