Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Επιστολή σχετικά με το σχεδιασμό για δημιουργία ΤΟΜΥ στον Άγιο Νικόλαο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Αριθμός Πρωτ.:933 22/7/2017

Προς: - Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ κ. Ε. Μαυρομμάτη

Κοινοποίηση: -Βουλευτές Λασιθίου κ.κ. Θραψανιώτη και Πλακιωτάκη
-Δήμαρχο Αγ. Νικολάο Α. Ζερβό
-ΠΟΕΔΗΝ


Θέμα: Σχετικά με το σχεδιασμό για δημιουργία ΤΟΜΥ στον Άγιο Νικόλαο

Αξιότιμη κυρία διοικήτρια,
η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα με άμεση επίπτωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Ο Άγιος Νικόλαος είναι δυστυχώς η μοναδική πόλη της Κρήτης που δεν έχει καμιά κρατική δομή πρωτοβάθμιας υγείας, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το οποίο δεν διαθέτει ανάλογη δομή, ούτε καν ΤΕΠ.

Οι εξαγγελίες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία των τοπικών μονάδων υγείας αρχικά θεωρήθηκαν θετικές αφού στον Άγιο Νικόλαο θα μπορούσε η ΤΟΜΥ να καλύψει ένα τμήμα από τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο σχεδιασμός είναι οι ΤΟΜΥ να στελεχωθούν με προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας (διετείς συμβάσεις του ΕΣΠΑ), οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα έχουν ανταπόκριση από υποψηφίους εργαζόμενους αλλά και αν θα έχουν συνέχεια μετά τη διετία. Επίσης έντονη είναι η αίσθηση λόγω των σχετικών αναφορών στα μνημόνια, ότι οι δομές αυτές αντί να αποτελέσουν φορείς παροχής πρωτοβάθμιας υγείας , θα λειτουργήσουν ως “κόφτες” των δικαιωμάτων πρόσβασης των πολιτών στις υπόλοιπες δομές.

Πέρα από αυτές τις επιφυλάξεις, η μεγαλύτερη απογοήτευση σχετικά με την επικείμενη δημιουργία ΤΟΜΥ στον Άγιο Νικόλαο ήρθε όταν έγινε γνωστό ότι η στέγαση της θα γίνει στον τέταρτο όροφο του θεραπευτηρίου Χρονιων Παθήσεων Λασιθίου, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης. Ο συγκεκριμένος χώρος σίγουρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια ανοιχτής και εύκολης πρόσβασης του πληθυσμού της περιοχής, ενώ ήδη αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί και από τους συναδέλφους μας εργαζόμενους στο ΘΧΠΛ μέσω του συλλόγου τους, για το αν είναι δυνατή και σκόπιμη η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου.

Νομίζουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αμφίβολη η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγείας της περιοχής από τη σχεδιαζόμενη δομή ΤΟΜΥ Αγ. Νικολάου και γι΄αυτό ζητούμε τη δημιουργία δημόσιας δομής πρωτοβάθμιας υγείας (αστικού κέντρου υγείας ή μονάδας του ΠΕΔΥ) στον Άγιο Νικόλαο με προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και σε χώρο που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος σοβαρός και σίγουρος τρόπος να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας του πληθυσμού και να απεμπλακεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.



Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος η Γραμματέας


Γ. Μανουσάκης Ν. Δρακωνάκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου