Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

«Ανάσα» στο Νοσοκομείο θα δώσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Συνάντηση του Μ. Θραψανιώτη με τους εργαζόμενους


Την λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
«Η λειτουργία του ΤΕΠ, όπως πληροφορήθηκα θα έχει 5-6 γιατρούς και θα στελεχωθεί και με το ανώτατο νοσηλευτικό προσωπικό, νομίζω πως θα εξυπηρετήσει τα έκτακτα περιστατικά, όπως προβλέπεται από την μέριμνα του υπουργείου να στελεχώσει τα Τμήματα αυτά όπου υπάρχουν ελλείψεις. Νομίζω πως θα δώσει μια ανάσα και στη λειτουργία του νοσοκομείου γενικότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός βουλευτής, ανακοινώνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία μιας κρίσιμης για το Νοσοκομείο δομής, η οποία αποτελεί διαρκές αίτημα του ιδρύματος και των κατά καιρούς διοικήσεων, συνεχώς ετοιμάζεται, αλλά ποτέ δεν έχει λειτουργήσει, αφήνοντας το νοσοκομείο με μια κολοβή λειτουργία και χωρίς να μπορεί να διαδραματίσει ένα βασικό ρόλο της προγραμματισμένης λειτουργίας του, την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών. 

Συνολικά, για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, ο Λασιθιώτης βουλευτής τόνισε πως «γίνονται προσπάθειες κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο που βρισκόμαστε» και  παραδέχτηκε πως η έλλειψη σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι εμφανής και χρειάζεται η στήριξη του ιδρύματος.

Να διεκδικήσει προσλήψεις
Στην αναλυτική παρουσίαση, που προηγήθηκε από τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο Γιώργος Μανουσάκης επεσήμανε πως ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου  Νικολάου έχει παραμείνει αμετάβλητος στα 256 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, που ανέλαβε για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ.
«Βεβαίως με τις προσλήψεις που έγιναν σταμάτησε ο ρυθμός μείωσης του μόνιμου  προσωπικού που τα προηγούμενα 3 χρόνια είχε μειώσει το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου κατά το 1/3.
Από την άλλη όμως δεν ήρθε η  αύξηση μόνιμου  προσωπικού, που συνεχώς διαφημίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τους κατά τόπους εκπροσώπους της και  η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες συνεχίζει να υφίσταται ως τεράστιο πρόβλημα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες μόνιμες θέσεις που είναι υπό προκήρυξη, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν να εργάζονται υπάλληλοι σε αυτές τις θέσεις, θα έχει υπάρξει κάποιος αριθμός συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και μετατάξεων, όπως επίσης είναι σε εκκρεμότητα το αν θα φύγουν με νομοθετική ρύθμιση προς  υπηρεσίες του τόπου καταγωγής τους οι διορισθέντες διοικητικοί υπάλληλοι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998», υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης. 
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως έχει γίνει κάποια αύξηση του  μη μόνιμου προσωπικού κατά 21 εργαζόμενους, αυτή όμως η αύξηση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ελλείψεις και τις ανάγκες, είναι δε παροδική αφού δεν υπάρχει καμιά εξαγγελία για το τί θα ακολουθήσει όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών και των εκπαιδευόμενων του ΟΑΕΔ. «Είναι εμφανές ότι οι κάποιες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου απέτρεψαν την πλήρη κατάρρευση του αφού σταμάτησε η συνεχής μείωση του  αριθμού του προσωπικού, δεν έχει όμως προκύψει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και δεν έχει αντιμετωπιστεί  το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που επηρεάζει το Νοσοκομείο σε όλες τις υπηρεσίες και στις δραστηριότητες του.
Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει διεκδίκηση μεγάλου αριθμού νέων προσλήψεων για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και του νομού Λασιθίου», υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης.

Η Πρωτοβάθμια Υγεία
Ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε και στην πρωτοβάθμια υγεία, υπογραμμίζοντας πως θα ξεκινήσει με ορισμένες ειδικότητες και χρειάζεται στήριξη από την τοπική κοινωνία. 
Δήλωσε δε πως είναι διαθέσιμος να υποστηρίξει κάθε αίτημα και ζήτησε να υπάρχει καλή συνεργασία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ στις 10/7.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου