Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Σχόλια στη στήλη "Ιχνηλασίες" για την επίσκεψη Θραψανιώτη στο ΓΝΑΝ


Πάει για κατάρρευση το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου;  
Σας μεταφέρω τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Μανόλη Θραψανιώτη από τους εργαζόμενους όταν επισκέφτηκε το ΓΝΑΝ για να συναντηθεί μαζί τους. Εκεί, φάνηκε πως στην ιατρική υπηρεσία, οι προσλήψεις που προκηρύχτηκαν πριν ένα χρόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί.  Από τις 14 θέσεις μόλις το 30% έχουν ολοκληρωθεί, παρότι έχει περάσει ένα έτος. 
Πώς μεταφράζεται αυτό; 12 ημέρες το μήνα χωρίς ορθοπεδικό, 8 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο, 3 μέρες χωρίς ακτινολόγο, 15 ημέρες χωρίς ΩΡΛ και Οφθαλμίατρο και χωρίς καθόλου οδοντίατρο. 
Αν αυτό λέγεται δευτεροβάθμια παροχή υγείας και κεντρικό νοσοκομείο του νομού, συμφωνώ απολύτως πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε ενισχυμένο Κέντρο Υγείας παραπέμπει, αν σκεφτεί κανείς πως δεν έχει ΤΕΠ και λειτουργεί μιάμιση χειρουργική αίθουσα όταν διαθέτει επτά.   

Αποχωρήσεις 
Φέτος αποχωρούν με συνταξιοδότηση 3 διευθυντές γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες (1 γυναικολόγος, 1 χειρούργος και 1 ακτινολόγος) και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η προκήρυξη των θέσεων αυτών για να μη δημιουργηθούν νέα κενά. Επίσης το Σεπτέμβριο λήγει η θητεία 3 επικουρικών γιατρών, η θητεία των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να παραταθεί για να μη δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. 
Στη νοσηλευτική υπηρεσία η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία 2 χρόνια, αφού οι όποιες προσλήψεις μόνιμων, επικουρικών και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ έγιναν, απλά κάλυψαν τις αποχωρήσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. 

Πολιτικό θέμα 
Χρόνια τώρα, στο ΓΝΑΝ υπηρετούν γιατροί που προέρχονται από το Ηράκλειο, έχουν ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με δευτεροβάθμια παροχή υγείας και ουσιαστικά επιθυμούν τα μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου να τους πάρουν. Τι σημαίνει αυτό; Το ΓΝΑΝ είναι προθάλαμος προετοιμασίας των γιατρών για το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο. 
Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου. Να συνεχίσει να είναι, αλλά να ξεκαθαρίσουμε το μέγιστο πολιτικό θέμα που ανακύπτει. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε βάρος του ΓΝΑΝ. Αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν νευροχειρουργούς, παθολογοανατόμους κι άλλους εξειδικευμένους γιατρούς σε τέτοιες ειδικότητες. Όμως, να μην τους μετράνε στο προσωπικό του Νοσοκομείου ως ενίσχυση και να στέλνουν εκείνους που χρειάζεται και ζητούν τα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου. 
Επίσης, είναι τεράστιο πολιτικό θέμα και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ότι το ΓΝΑΝ αποτελεί ένα Νοσοκομείο, ιδανικό για τα ρουσφέτια όλων των βουλευτών της χώρας. Τόσο οι πολιτικοί παράγοντες του γειτονικού Ηρακλείου όσο και κάθε βουλευτής, Υπουργός ή κάθε άλλος κυβερνητικός από κάθε περιοχή της χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, επί σειρά ετών κάνει τα ρουσφέτια του σε κάθε βαθμίδα του προσωπικού μεταφέροντας εργαζόμενους στους τόπους καταγωγής του. Δεν πρόκειται πλέον για αστειότητες των κυβερνώντων. Με τις ελλείψεις προσωπικού, αποτελεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα με προεκτάσεις για την υγεία των κατοίκων του Λασιθίου. Για τα «ψηφαλάκια» των πολιτικών που παρουσιάζονται ως «φιλεύσπλαχνοι» μιλώντας για οικογενειακά δράματα, κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται άνθρωποι στο νομό Λασιθίου. Ανερυθρίαστα με την συμμετοχή τοπικών Διοικητών και Διοικητών 7ης ΥΠΕ, συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την ανομία. 

Δημοσιεύτηκαν στη στήλη ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ του Μ. Ατσαλάκη στο φύλλο της Ανατολής στις 10/7/3027

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου