Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα της γυναικολογικής και χειρουργικής κλινικής του ΓΝΑΝ


80 γυναικολόγοι και μαιευτήρες απ’ όλη την Κρήτη συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσαν η Μαιευτική-Γυναικολογική και η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδομητρίωσης και την Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου το Σάββατο 8 Ιουλίου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Η συμμετοχή ήταν πρωτόγνωρη για τα τοπικά και περιφερειακά δεδομένα, αφού επρόκειτο για μια ημερίδα κι όχι συνέδριο, αλλά η σημασία και το ενδιαφέρον που έχει λόγω των ομιλητών και του θέματος, οδήγησε σε αυτή την μεγάλη επιτυχία. 

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συμμετοχή. Είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη συμμετοχή, διότι το θέμα δεν ήταν για το ευρύ κοινό και διαπιστώσαμε πως οι γυναικολόγοι της Κρήτης, τίμησαν την ημερίδα αυτή και με μεγάλη χαρά είδαμε ένα μεγάλο αριθμό μαιευτήρων να συμμετέχει. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα που ασχολήθηκε μ’ ένα ειδικό θέμα για τους χειρουργούς και τους μαιευτήρες – γυναικολόγους περιλαμβάνοντας τις αιμορραγίες της λεκάνης της γυναίκας, αλλά επειδή είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία κι όταν αιμορραγεί κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, πρέπει όταν φτάσει να αντιμετωπίσει ένας γιατρός ένα τέτοιο πρόβλημα πρέπει να είναι έτοιμος και εκπαιδευτικά και ψυχολογικά για να τα καταφέρει και να το αντιμετωπίσει. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να μην είναι σε ετοιμότητα», υπογράμμισε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο συντονιστής Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του ΓΝΑΝ Θεόδωρος Κατάσος. 

Να σημειωθεί πως η παρουσία αρκετών πανεπιστημιακών καθηγητών από διάφορες ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας, βοήθησε στο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και μεγάλο ενδιαφέρον για τους γιατρούς. 

Άλλωστε, σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, των Χειρουργών, των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, των μαιών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της αιμορραγίας που σχετίζεται με ιδιαίτερα αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Κι αυτό γιατί η αιμορραγία πυέλου αποτελεί τη συχνότερη αιτία μητρικής θνησιμότητας και νοσηρότητας σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Μάλιστα συμβαίνει σε ποσοστό 2-5% των τοκετών και αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα. Η πλούσια θεματολογία της ημερίδας καλύφθηκε από διακεκριμένους ομιλητές με γνώση και εμπειρία στα σχετικά αντικείμενα που προέρχονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως από το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία της Κρήτης.
«Όλοι οι καθηγητές από τα πανεπιστήμια της χώρας μας είπαν τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο θέμα κι έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των παραμέτρων και ουσιαστικά έγινε μια επανεξέταση όλων των γνώσεων που έχουμε οι γιατροί για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία μας βοήθησε ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό εφόσον παρουσιαστεί. Κάτι που ευχόμαστε να μην συμβεί σε καμία γυναίκα και σε κανένα γυναικολόγο και να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοια αιμορραγία», υπογράμμισε ο κ. Κατάσος

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν εντυπωσιακές ομιλίες και σε εξειδικευμένα θέματα όπως η αιμορραγία σε κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία ή τα φαινόμενα σε μεγαλύτερες ηλικίες και οι τρόποι αντιμετώπισης των φαινομένων. 

Να σημειωθεί πως στην Επιτροπή Ημερίδας συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ι. Ματαλλιωτάκης και οι Πρόεδροι της Ημερίδας Θ. Κατάσος και Ε. Ανδρεαδάκης. 
Στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή μετείχαν, ο Πρόεδρος Α. Τιμοθέου και ο Αντιπρόεδρος Θ. Κούνουνας, Γ. Ανδρεαδάκης και οι Κ. Αννούσης, Β. Γιακουμάκη, Ι. Δασκαλάκης, Μ. Ζερβού, Ε. Ζουραράκη, Δ. Καραβιράκης, Β. Καραγεώργος, Δ. Κόστα, Σ. Κουτράκης, Α. Μαντέλου, Χ. Ματαλλιωτάκη, Σ. Μέγκουλας, Γ. Νικολετάκης, Σ. Τιμοθέου, Σ. Φιορέντζης.
Να σημειωθεί τέλος πως η συμμετοχή στην ημερίδα δεν έχει προηγούμενο στον Άγιο Νικόλαο για ιατρικό σεμινάριο της κλινικής αλλά και ευρύτερα και αυτό αποτελεί και εφαλτήριο για να διεκδικηθεί το επόμενο γυναικολογικό και μαιευτικό συνέδριο της Κρήτης. 
«Προσπαθούμε συνέχεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ευελπιστούμε πως το επόμενο ή το μεθεπόμενο συνέδριο που γίνεται κάθε διετία, να γίνει στον Άγιο Νικόλαο», τόνισε ο κ. Κατάσος. 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ   

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ στις 10/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου