Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Video από την κινητοποίηση σωματείων Νοσοκομείων της Αθήνας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 14/4/2016


Στο υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης εργαζόμενοι από σωματεία νοσοκομείωνκαι εργάτες που δουλεύουν μέσω εργολάβων στα νοσοκομεία, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι που απασχολούνται στα νοσοκομεία μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» πεντάμηνης διάρκειας.
Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχε πάρει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν τα σωματεία στα νοσοκομεία Αττικόν, Άγιος Σάββας και ΚΑΤ.
Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, στο οποίο έχει συμβάλλει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οδηγεί τους εργαζόμενους στα συνεργεία από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Σε πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό πως κάθε φορέας υγείας μπορεί να απασχολεί τον κάθε εργαζόμενο απευθείας αντί μέσω εργολάβου.
Όμως ο εργαζόμενος θα υπογράφει ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου, θα αντιμετωπίζεται ως εργολάβος, χωρίς ΒΑΕ, χωρίς άδειες, επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.α. Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου «απολαμβάνουν» τους πολύ μικρούς μισθούς, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την μη καταβολή δεδουλευμένων κ.ά. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμφανίζεται ως δήθεν πολέμιος των εργολαβιών στην πραγματικότητα καλεί τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.
Σειρά μετά την καθαριότητα για τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου θα έχουν η φύλαξη και έπεται συνέχεια, προκειμένου να υπηρετηθεί ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος, η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων και των εργαζομένων στους εργολάβους με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος κι αυτός, όπως πριν λίγες μέρες η αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αγαπάει τους εργαζόμενους» αλλά το σημερινό καθεστώς (απασχόληση μέσω εργολάβων ή και με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου) θα συνεχίσει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου