Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΕΣΥ: Εξαντλήθηκαν τα όρια αυτοθυσίας

 γράφει ο Πάνος Παπανικολάου

Εδώ και χρόνια,  σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί και οι αρμόδιοι υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων με δηλώσεις τους μπροστά σε κάμερες «εξαίρουν» την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Βέβαια, ταυτόχρονα με παρόμοιες δηλώσεις υπογράφουν συνεχιζόμενα καταστροφικά μέτρα υπαγορευόμενα από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου -ΕΕ-ΔΝΤ που διαλύουν κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν σύγχρονης περίθαλψης.

Το ηθικό του προσωπικού στο οποίο «ομνύουν» για πολιτικάντικους λόγους οι πρωθυπουργοί και υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έχει υποστεί και συνεχίζει να δέχεται καίρια πλήγματα από τις ευρωμνημονιακές πολιτικές.

- Ο κόσμος το χει τούμπανο και εμείς (αυτοί) κρυφό καμάρι πως η τρόϊκα έχει πρακτικά απαγορεύσει  τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ ήδη από το 2011. Επιτρέπονται μόνο κάποιες «προσλήψεις» με προσωρινές ή/και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Γι αυτό άλλωστε ο κ. Ξανθός έχει εξαγγείλει (για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας την τακτική των προκατόχων του) πως θα καλύψει τα κενά των ΜΕΘ με γιατρούς-νοσηλευτές «μπλοκάκηδες» μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Το γεγονός πως ο κ. Ξανθός αυτό το δήλωσε με … (υποτίθεται) «πόνο ψυχής» («για τελευταία φορά», «οι ανάγκες», «τι να κάνουμε» κλπ) και όχι με θράσος, όπως πιθανά θα έκαναν ο Λοβέρδος και ο Άδωνις, καθόλου δεν αλλάζει την ουσία : αφορά απλά το επικοινωνιακό στυλ … Εν τω μεταξύ το ελάχιστο προσωπικό που και έχει απομείνει  (στο τέλος του 2015 υπήρχαν 7200 γιατροί ΕΣΥ και 33000νοσηλευτές, ενώ αντίστοιχα οι ιερείς ήταν 9200 (!) και  στα σώματα ασφαλείας 70000) συνεχίζει να υπερεξοντώνεται εργασιακά χωρίς ορατό ορίζοντα ελπίδας, και η μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό κορυφώνεται.

- Οι (από πριν τα μνημόνια) πενιχροί μισθοί των υγειονομικών έχουν υποβαθμιστεί σε εξευτελιστικά  επίπεδα. Εδώ υπενθυμίζεται πως με την εκκίνηση του ΕΣΥ υπήρχε ισοτιμία στις αποδοχές γιατρών ΕΣΥ-δικαστικών. Σήμερα, μετά και από μειώσεις 40-60 % τα τελευταία 6 χρόνια, έχουμε φτάσει στο σημείο ο ειδικευόμενος να αμείβεται …με  2 ευρώ για κάθε ώρα εξοντωτικής εφημερίας και μάλιστα πολλές φορές να εξαναγκάζεται παράνομα σε πρόσθετες εφημερίες πέραν των 7 τον μήνα (8,9, 10 ή και περισσότερες) τις οποίες τις πληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση ή καθόλου. Αντίστοιχος εξευτελισμός υπάρχει αναλογικά όσον αφορά τις αποδοχές των παραπάνω βαθμίδων. Για το νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό είναι περιττό καν να μιλάμε… Μόνο ένα πράγμα : αυτό το αισχρό νεοελληνικό κράτος έπρεπε από καιρό να έχει στήσει άγαλμα στην ανώνυμη ελληνίδα νοσηλεύτρια και να αποδίδει τιμές -οι πραγματικές ηρωίδες της καθημερινότητας,  που δεκαετίες κάνουν βάρδιες εναλλάξ την μια μέρα πρωΐ, την επόμενη απόγευμα, την μεθεπόμενη νύκτα και εναλλάξ χωρίς άδειες και ρεπό, με μισθό ψίχουλα, μέσα σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας με 1-2 νοσηλευτές ανά 40 ασθενείς στην βάρδια.

- Οι ελλείψεις σε υποδομές και υλικά έχουν ξεπεράσει το επικίνδυνο όριο. Το «αυτοθυσιαζόμενο» προσωπικό εκτός από την κραυγαλέα αριθμητική του ανεπάρκεια έχει να πολεμήσει καθημερινά με τις συνεχιζόμενες ασφυκτικές περικοπές στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων και ΚΥ. Επίσης με το γελοίο σύστημα γραφειοκρατίας και ανοησίας που επικρατεί στις προμήθειες συσκευών και υλικών :  χαρακτηριστικό το πρόσφατο πρόβλημα με την έλλειψη σε … σύριγγες.


- Το «ηθικό» του προσωπικού επίσης πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κοροϊδία, την ρουσφετοκρατία, την ευνοιοκρατία, την ανισοτιμία που εφαρμόζουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ταυτόχρονα με την πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης. Τα νομοθετικά, θεσμικά και δικαστικά «χατηράκια» υπέρ του μεγαλοκαθηγητικού – μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου της διαπλοκής και της διαφθοράς συνεχίζονται σε βάρος της πλειοψηφίας των έντιμων, μαχόμενων γιατρών. Επίσης συνεχίζονται οι αναγκαστικές δια της βίας μετακινήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού για «κάλυψη αναγκών» αντί των αναγκαίων προσλήψεων. Μάλιστα, στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου υγείας περί «παράλληλου προγράμματος» νομοθετήθηκε η αναγκαστική μετακίνηση γιατρών από οπουδήποτε σε … οπουδήποτε σε όλη την χώρα μέχρι για 6 μήνες, ενώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέχρι 2 χρόνια (!). Από την άλλη, συνεχίζονται οι ευνοϊκές αποσπασούλες ημετέρων σε βολικές και ξεκούραστες θεσούλες, όπως π.χ. έχει καταγγελθεί όσον αφορά την 2η ΥΠΕ μέσα στο 2015 από τους γιατρούς και τους λοιπούς εργαζόμενους των νοσοκομείων Αττικό, Ασκληπιείο Βούλας και Νίκαιας. Άρα με τι … «ηθικό» θα συνεχίσει να «αυτοθυσιάζεται» αυτός ή αυτή που ξέρει πως αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» κινδυνεύει να εξοριστεί χωρίς καν να ρωτηθεί σε κάποιο νησί, ενώ ταυτόχρονα βλέπει κάποιον/κάποια «διπλανό»/ «διπλανή» που αντίθετα έχει «μπάρμπα» (γαλάζιον, πράσινον ή ροζ) να ανεμίζει με καμάρι μια «ευνοϊκή» απόσπαση που μπορεί να έχει απορριφθεί από την διοίκηση της μονάδας υγείας στην οποία ανήκει αλλά μυστηριωδώς έχει εγκριθεί από την ΥΠΕ ή από το υπουργείο ;  

Άρα, ας αφήσει η πολιτική ηγεσία τα δημοσιοσχεσίτικα τερτίπια και τις επικλήσεις στην «αυτοθυσία» του προσωπικού.

Απαιτούνται άμεσα  χιλιάδες προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις, κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν ή/και να επιστέψουν στον τόπο τους και διπλασιασμός άμεσα (τουλάχιστον) της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού εξάλλου ο ΕΟΠΥΥ διαπιστωμένα δεν μπορεί  να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και ΚΥ. Απαιτείται επίσης η κατάργηση του αυταρχισμού, των αναγκαστικών μετακινήσεων, του πλέγματος γραφειοκρατίας στην διοίκηση των μονάδων και στις προμήθειες και η κατάργηση κάθε ανισοτιμίας και ευνοιοκρατίας.
Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

* Ο κ. Πάνος Παπανικολάου,  είναι νευροχειρουργός

Αναδημοσίευση από τη σελίδα tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου