Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας για την κατάληψη από την ΠΟΕΔΗΝ

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 1 Απριλίου 2016

 Μόνο ως κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο και αγωνιώδη προσπάθεια για αναζήτηση ρόλου και ύπαρξης της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, μπορεί να χαρακτηρίσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την κατάληψη του Υπουργείου, σήμερα το πρωί, από 20 – 30 άτομα. Είναι απορίας άξιο πως η ηγεσία ενός συνδικαλιστικού οργάνου αντιδρά με τέτοιου είδους κινητοποιήσεις απέναντι σε μία πασιφανή προσπάθεια ανάταξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της συστηματικής κατεδάφισης της Δημόσιας Υγείας, ήταν σχεδόν απούσα από τους αγώνες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτός από την ψήφιση του νόμου 4368/2016 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων που διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές, ειδικά για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο στις εξής παρεμβάσεις που συνιστούν μια σημαντική «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας:
  • Δόθηκε παράταση έως τις 30/09/2016 σε 1.000 άτομα επικουρικό προσωπικό.
  •  Έχουν διοριστεί 345 μόνιμοι γιατροί από παλαιότερες προκηρύξεις, που είχαν παγώσει.
  • Έχουν διοριστεί 675 επικουρικοί γιατροί.
  • Έχουν προκηρυχτεί 985 θέσεις μόνιμου λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού, για τις μισές περίπου εκ των οποίων έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και ξεκινούν άμεσα οι διορισμοί.
  • Έχουν διορισθεί 141 άτομα ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω του προγράμματος του ISF, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
  • Ορκίστηκαν στις 26/01/2016 και έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 187 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ.
  • Έχει περατωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και ξεκινούν οι τοποθετήσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, των 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών, που θα στελεχώσουν ΜΕΘ, οι οποίες παρέμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Προκηρύχτηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, 585 θέσεις λοιπού επικουρικού νοσοκομειακού προσωπικού, με βάση τα στοιχεία για τις ανάγκες των νοσοκομείων, τα οποία συλλέξαμε από τις Διευθύνσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών.
  • Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την κάλυψη 690 νέων θέσεων μόνιμων γιατρών.
  • Έως το τέλος του μήνα θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις για την κάλυψη 1.700 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και 100 νέων θέσεων διασωστών στο ΕΚΑΒ.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, που πραγματοποιείται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια «αιμοδότησης» της δημόσιας περίθαλψης με ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να υποθέσουμε ότι η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου