Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 7ΗΣ ΥΠΕ


Χθες, πραγματοποιήθηκε παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων με επικουρικούς εργαζόμενους και εργαζομένους της Παιδοψυχιατρικής  με την καινούργια προϊσταμένη της ΔΥΠΕ για τα οξυμένα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιωτικοποίησης όλων των νοσοκομείων της Κρήτης, εστιάζοντας στην λήξη των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων, των 5μηνιτών, των εργαζομένων στην καθαριότητα καθώς και για την στελέχωση και λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής.
Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του ΠΑΓΝΗ με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με παντελής απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως …τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.    
Η προσπάθεια που έγινε και από την καινούργια ηγεσία της ΔΥΠΕ δεν είναι άγνωστη: έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και λειτουργία του νοσοκομείου, αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία καθώς και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (περίπου 300 εργαζόμενοι) όπως εργαζόμενοι με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία. Δικαιολόγησε και υποστήριξε την πολιτική της συγκυβέρνησης. Προσπάθησε να εμφανιστεί κοντά στους εργαζόμενους και παράλληλα να δείξει ότι ναι μεν υπάρχουν προβλήματα αλλά έχουν γίνει σοβαρές διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της συγκυβέρνησης. 
Στα οξυμένα προβλήματα της υποστελέχωσης από τη μία πλευρά ζήτησε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση της ΔΥΠΕ για τα προβλήματα ενώ από την άλλη υποστήριξε ότι προσλήψεις έχουν γίνει με τις προκηρύξεις, όμως καθυστερούν είτε γιατί φταίνε οι εργαζόμενοι που δηλώνουν σε προκηρύξεις και δεν παρουσιάζονται είτε φταίνε τα νοσοκομεία που δεν επιταχύνουν τη διαδικασία επιβεβαίωσης των πτυχίων.
Για τους συνάδελφους επικουρικούς ενώ στην αρχή εμφάνιζαν ότι υπάρχει προκήρυξη και να μην ανησυχούν, ύστερα κάτω από την πίεση των εργαζομένων παραδέχτηκαν ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν είναι οι ίδιες με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η παραμονή των εργαζομένων που ήδη δουλεύουν στα νοσοκομεία.
Για την Παιδοψυχιατρική κλινική για ακόμα μια φορά δεν δεσμεύτηκαν ούτε για προκήρυξη ούτε για συνέχιση της λειτουργίας κλινικής.
Τέλος, για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, αφού έχυσαν.. κροκοδείλια δάκρυα για τις συνθήκες που οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν στον εργολάβο θέλησαν να μας πείσουν πόσο προοδευτική είναι η καινούργια σύμβαση με την οποία μετατρέπουν τους εργαζομένους σε ατομικούς εργολάβους.    
Και ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 είναι 39.450.000 € και δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου η νέα διοίκηση τόνισε ότι ''λεφτά υπάρχουν, και έχει δοθεί ρευστό στα νοσοκομεία''. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανέρχονται στα 53,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010. Ήδη μέχρι τέλος του Φλεβάρη για φαρμακευτική δαπάνη έχει απορροφηθεί το 20%. Ενδεικτικά πέρυσι από τα 18.000.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη δόθηκαν 16.000.000. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν 36.670.182 ευρώ μέχρι τέλος Φλεβάρη. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. 
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους από κοινού να παλέψουν για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κλιμακώνουμε με 48ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το σφαγείο των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου