Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για την εσπερίδα του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ για τις μυοσκελετικές παθήσεις


Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος αποτελούν συχνό πρόβλημα για τους κατοίκους του νομού Λασιθίου. Τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως τα μυοσκελετικά νοσήματα, αποτελούν πιο αυξημένη αιτία θανάτου στο Λασίθι, απ' ότι στους άλλους νομούς της Κρήτης. 
Αυτό αποκάλυψε η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Δρ. Άννα Τριχοπούλου, κατά την εσπερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με θέμα τη διαχείριση των μυοσκελετικών νοσημάτων στην καθημερινότητα. 

Η κα Τριχοπούλου επεσήμανε ακόμα πως η συγκεκριμένη ημερίδα στο νομό Λασιθίου έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ο νομός έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων τρίτης ηλικίας άνω των 70 στην Κρήτη, με το ποσοστό να είναι στο 21%, όταν αντίστοιχα στο Ηράκλειο είναι στο 14% και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά περίπου στο 16%. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η Ορθοπεδική κλινική του Αγίου Νικολάου που σήμερα έχει ελλείψεις σε γιατρούς θα ενισχυθεί μ’ ένα επικουρικό γιατρό ενώ επειδή δεν υπάρχει ούτε ρευματολόγος σε όλο το νομό, η κα Τριχοπούλου, επεσήμανε πως θα γίνει προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η συνθήκη.  

Η Εσπερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου και η αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πλειονότητα των παρευρισκομένων παρέμεινε μέχρι τέλος, παρά το γεγονός ότι διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. λόγω του ενδιαφέροντος που είχε. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, του ΟΚΥ.ΔΑΝ και ήταν υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Έγινε με αφορμή τις Παγκόσμιες ημέρες για την Οστεοπόρωση, την Αρθρίτιδα και τις παθήσεις της Σπονδυλικής στήλης, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα μυοσκελετικά νοσήματα που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες ταλανίζουν την καθημερινότητα μεγάλης μερίδας ανθρώπων. 

Σε ότι αφορά την ενημέρωση του ακροατηρίου η νοσηλεύτρια Μαρία Λαμπράκη που είχε και την γενική ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, μίλησε για τον χρόνιο πόνο και την προσέγγισή του, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο διότι καθιστά πολύ δύσκολη τη ζωή του ασθενούς και των γύρων του, παρουσιάζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, τις συνέπειες, τους τρόπους αντιμετώπισης και βελτίωσης των συνθηκών ζωής των ασθενών. Παράλληλα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λασιθίου, Μανόλης Μακρονικολάκης, ανακοίνωσε πως πρόκειται να λειτουργήσει ιατρείο πόνου στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προσδιορίζοντας ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί αρκετό κόσμο.    

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία που έκανε η Μαρία Κατσαφάρου Επιμελήτρια Α΄ Ορθοπεδικής κλινικής του ΓΝΑΝ για την οστεοπόρωση, αναλύοντας το πρόβλημα με αρκετά εύληπτο τρόπο για το ευρύ κοινό και παρουσιάζοντας τους τρόπους αντιμετώπισης ενός προβλήματος που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, γυναίκες. Αντίστοιχου ενδιαφέροντος ήταν και η ομιλία για την Οστεοαρθρίτιδα που έκανε ο Γιάννης Μπέρκοβιτς Διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του ΓΝΑΝ, ο οποίος προχώρησε και με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία, ξεκινώντας εισαγωγικά το θέμα, αναφέρθηκε στο θέμα κι έδωσε το λόγο στον ειδικευόμενο γιατρό Γιώργο Μπινυχάκη, «δίνοντας προτεραιότητα στη νέα γενιά», ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το νόσημα και τις μεθόδους αντιμετώπισής του.  

Προσπάθεια στελέχωσης 
Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα που απασχόλησε εισαγωγικά την ημερίδα ήταν η στελέχωση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν όσοι χαιρέτησαν την εσπερίδα με πρώτο τον κυβερνητικό βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, ο οποίος επεσήμανε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο βαθμό που είναι εφικτό. Αναφέρθηκε στην απόφαση με την οποία θα παραμείνουν στη θέση τους τα Διοικητικά συμβούλια, ένα θέμα που είχε θέσει ο Σύλλογος ενώ σε ότι αφορά τις προσλήψεις που θα γίνουν από τον ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν οκτάμηνα αντί για πεντάμηνα ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν και οι προσλήψεις μόνιμων το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για 43 άτομα που θα στελεχώσουν το νοσοκομείο, αρκεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, το οποίο η κα Τριχοπούλου τόνισε πως είναι μεγάλο σε όλη την Κρήτη. 

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός ζήτησε τη συνεργασία της 7ης ΥΠΕ επαινώντας την υποδιοικήτρια για το έργο της και επεσήμανε πως η Ορθοπεδική κλινική πήγε καλά στο νοσοκομείο διότι ευτύχησε να στελεχώνεται από προσωπικότητες που ανέδειξαν την κλινική. Επαινετικός για τους συναδέλφους του και τη συνεργασία που έχουν ήταν ο ορθοπεδικός Μανόλης Κλώντζας, Αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας, ο οποίος επεσήμανε και την ανάγκη να υπάρξει στοχευμένη συνεργασία και με την εκπαίδευση για θέματα υγείας, στοιχείο που γενικά τονίστηκε στην εκδήλωση και κατά τη συζήτηση που ακολούθησε. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν από την Ένωση νοσηλευτών Ελλάδας ο Στέλιος Σταυρουλάκης, από τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Κατάσος, επικροτώντας τη διεξαγωγή αντίστοιχων εκδηλώσεων, από το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, την δράση του οποίου παρουσίασε ο γιατρός Γεώργιος Πατεράκης, η τομεάρχης της νοσηλευτικής υπηρεσίας Γεωργία Λαδοκούκη, ο διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας, Μασούντ Χάνι καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης.  
  
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ την Τρίτη 10/11/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου