Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για την παρέμβαση του συλλόγου μας στο θέμα του ψυκτικού νεκροθαλάμου του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Ένα ασυνήθιστο περιστατικό εργατικού ατυχήματος αναστάτωσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου τις προηγούμενες μέρες. Στο νεκροθάλαμο του Νοσοκομείου κτύπησε εργαζόμενος στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνει προληπτικές εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν υπέστη κάποιο πρόβλημα στην υγεία. 

Σήμερα ο νεκροθάλαμος διαθέτει δύο θαλάμους – ψυγεία που φυλάσσονται οι νεκροί, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο και οι πόρτες τους ανοίγουν στο πλάι όπως για παράδειγμα τα οικιακά ψυγεία κι όχι συρταρωτά. Η πόρτα όμως κάθε θαλάμου έχει πλάτος δύο μέτρα για να χωράει ο νεκρός να τοποθετείται με το πλάι και ασφαλώς μεγάλο βάρος – γύρω στα 80 κιλά – με τη θωράκιση που διαθέτει.  

Ο εργαζόμενος που είναι τραυματιοφορέας, προσπαθώντας να τακτοποιήσει το νεκρό στον κάτω θάλαμο, κτύπησε το κεφάλι του στην πόρτα του πάνω θαλάμου που άνοιξε ή δεν είχε κλείσει καλά, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να αντιμετωπίζει πρόβλημα για αρκετή ώρα. Ευτυχώς οι εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με αφορμή το περιστατικό του τραυματισμού του τραυματιοφορέα απέστειλε στη διοίκηση του Νοσοκομείου επιστολή σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του νεκροθαλάμου του Νοσοκομείου, ενημερώνοντας τον Μανόλη Μακρονικολάκη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς κι άλλους παράγοντες του νοσοκομείου για το πρόβλημα.  

“Θα θέλαμε να επισημάνουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί με τη λειτουργία του νεκροθαλάμου του Νοσοκομείου μας. Εξ αρχής ο ψυκτικός νεκροθάλαμος είχε προβληματική λειτουργία λόγω του ότι είναι μόνο δύο θέσεων και διώροφος με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με την τοποθέτηση νεκρών στο πάνω τμήμα του. Πρόσφατα συνέβη ένα περιστατικό με τραυματισμό συναδέλφου τραυματιοφορέα που την ώρα που τοποθετούσε νεκρό στα κάτω τμήμα του νεκροθαλάμου, άνοιξε η πόρτα του άνω τμήματος και τον χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί τραυματισμό και να υποβληθεί σε εξετάσεις και σε αξονική τομογραφία.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Γιαυτό ζητούμε: Να προχωρήσει το Νοσοκομείο σε προμήθεια νέου ψυχτικού νεκροθαλάμου 2 ισόγειων θέσεων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα πληρότητας που συχνά εμφανίζεται όταν στο Νοσοκομείο έχουμε τις ίδιες ημέρες περισσότερους των 2 θανάτων. Μέχρι να γίνει προμήθεια νέου νεκροθαλάμου, να φροντίσει η τεχνική υπηρεσία να υπάρξει επιδιόρθωση του λειτουργούντος νεκροθαλάμου (τοποθέτηση ειδικών αμορτισέρ στις πόρτες) έτσι ώστε να μην ανοίγουν απότομα. Επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα προμήθειας χειροκίνητου αναβατόριου για την τοποθέτηση των νεκρών στο άνω τμήμα”, αναφέρουν. 

Την ίδια ημέρα που συνέβη το περιστατικό υπήρξε παράσταση για το θέμα στο διοικητή του Νοσοκομείου από το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον τραυματιοφορέα που υπέστη τον τραυματισμό. Εκτέθηκαν τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με τη λειτουργία του ψυγείου-νεκροθαλάμου και ζητήθηκε η αγορά νέου και η άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση λειτουργίας του υπάρχοντος. Από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου δόθηκε υπόσχεση ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου και θα εξεταστεί η δυνατότητα αγοράς νέου. 

Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντέδρασαν σε αναφορές της Διοίκησης ότι μπορεί να επρόκειτο και για ανθρώπινο λάθος εργαζόμενου που ξέχασε πριν το θάλαμο ανοικτό, τονίζοντας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως σημασία έχει να αντιμετωπιστεί ένα πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στο νοσοκομείο. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ  

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ την Τετάρτη 11/11/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου