Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Δυναμικό συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο Ρόδου


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία Κύπρου με στόχο τη στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν γιατί είδαν πως δεν υπάρχει βούληση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσληφθεί το προσωπικό που χρειάζεται το νοσοκομείο.

Το παρών στην συγκέντρωση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Τάσος Αντωνόπουλος, ο γενικός σύμβουλος κ. Γ. Μανουσάκης, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο χωρικός αντιπεριφερειαρχης Δωδεκανησου κ. Χ. Κόκκινος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ κ. Κ. Ρακόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Γ. Φαρμακίδου, η κ. Ν. Μιχαηλίδη εκ μέρους της ΟΓΕ , ο πρόεδρος της ΝΕ του ΚΚΕ κ. Τ. Πότσος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Μιχάλης Κατσουράκης, το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ κ. Κ. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ κ. Χ. Σαρρής, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Μ. Τσαμπουνιάρη, η αντιπρόεδρος κ. Ε. Αγγέλη, η γραμματέας κ Μ. Σαρικά και αρκετοί συμπολίτες μας.

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο μίλησαν η αντιπρόεδρος του νοσοκομείου κ. Ελένη Αγγέλη και η γραμματέας κ. Μαρία Σαρικά.
"Το νοσοκομείο μας, το πιο μεγάλο και μάχιμο σε όλη τη Δωδεκάνησο, λειτουργεί μόνο με το ένα τρίτο των νοσηλευτών που πρέπει να έχει. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων του προσωπικού εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους για την υγεία των περιθαλπομένων όσο και των ίδιων των εργαζομένων στο νοσοκομείο», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ελένη Αγγέλη, η οποία αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο με τον τότε υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή.
«Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και για να χορηγηθούν τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες του 2014, ζητήσαμε με οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση να προσληφθούν 90 νοσηλευτές, δέκα τραυματιοφορείς, δέκα χειριστές ιατρικών μηχανημάτων. Αφού γέλασε, μας διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προσληφθούν 17 νοσηλευτές και έξι άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Στη συνέχεια μας ανέφερε, πως θα φέρει πλωτά ασθενοφόρα. Τότε γελάσαμε εμείς. Έχουμε ενημερώσει και τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ από τον οποίο ζητήσαμε να μετακινηθεί προσωπικό από τα ΠΕΔΥ και τα ΚΥ στο νοσοκομείο Ρόδου και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», ανέφερε η κ. Αγγέλη και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει ημέρα ανοχής προς την κυβέρνηση εξαιτίας της εκρηκτικότητας των προβλημάτων.
«Το υπάρχον προσωπικό δεν διαθέτει άλλη ανοχή ούτε αντοχή. Δεν είμαστε πια σε θέση να αντιμετωπίζουμε τον όγκο δουλειάς και τα απάνθρωπα ωράρια καθότι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός σοβαρού λάθους», δήλωσε η κ. Αγγέλη.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τόνισε ακόμη πως για να λειτουργήσει όπως πρέπει το νοσοκομείο Ρόδου θα πρέπει να διαθέτει 396 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων

 

Στα προβλήματα που ταλανίζουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Τάσος Αντωνόπουλος.
«Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Αυτό που γίνεται στη Ρόδο γίνεται παντού. Υπάρχει εγκατάλειψη. Η Ελλάδα αναστενάζει με το τρίτο μνημόνιο. Δεν λειτουργούν όπως πρέπει τα νοσοκομεία τώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πρέπει πάντα να θωρακίζουμε την υγεία. Ακούσατε για τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό. Εδώ στη Ρόδο, στη βιομηχανία του τουρισμού, θα έπρεπε το νοσοκομείο να έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Εδώ έρχονται και τουρίστες», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος και πρόσθεσε πως δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για προσλήψεις προσωπικού στις δομές υγείας σε όλη τη χώρα.
«Αν τα νοσοκομεία λειτουργούν, αυτό οφείλεται στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση κτυπούν τα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ακόμη και η δημόσια υγεία θεωρείται εμπόρευμα και όχι αγαθό», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί αναφέρθηκε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΥΝ κ. Γιώργος Μανουσάκης.
«Το νοσοκομείο της Ρόδου είναι στη χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα, από άποψη εργασιακών συνθηκών και παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Εμείς έχουμε περιοδεύσει σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Κατάσταση σαν και αυτή που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν υπάρχει πουθενά. Η νοσοκόμα που κάνει βάρδια για τρία συνεχόμενα βράδια είναι επικίνδυνη για τον εαυτό της και για τους ασθενείς που περιθάλπει. Όσο συνεχίζονται αυτές οι εργασιακές συνθήκες τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευτών αλλά και των ασθενών», τόνισε ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό τα νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους γαλέρας. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στους διοικητές των νοσοκομείων που ανέχονται αυτή την κατάσταση.
«Η κοινωνία θα πρέπει να ασκήσει πίεση και στη διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου για να γίνουν προσλήψεις», είπε ο κ. Μανουσάκης και υπογράμμισε πως τα μνημόνια έχουν κάνει τεράστια ζημιά στην υγεία.
 
«Συγχαίρω το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου που πήρε πάνω του τη μάχη για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού . Σαν κοινωνικοί φορείς έχουμε ευθύνη και πρέπει να πάρουμε θέση στα προβλήματα του νοσοκομείου. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας. Θα έπρεπε να μπουν μπροστά οι τοπικοί φορείς οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να μην μένουν μόνοι να παλεύουν οι εργαζόμενοι. Εμείς έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε δύναμη. Η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο φθάσαμε στο σημείο να το πληρώνουμε ακριβά », τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σ. Χατζησάββας.

«Τα προβλήματα του τομέα υγείας μας αφορούν όλους. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σηκώνουν μεγάλο βάρος. Έχουμε υποχρέωση όλοι να δώσουμε μάχη για να γίνουν αυτά που πρέπει. Από την σημερινή συγκέντρωση θα σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Σας αναφέρω ότι μετά από προσπάθεια που κάναμε λάβαμε από νοσοκομείο της Σουηδίας τρεισήμισι τόνους υγειονομικού υλικού. Έκανα την παραλαβή και τους ευχαρίστησα. Κατά βάθος όμως ντράπηκα γιατί φθάσαμε στο σημείο, να περιμένουμε να μας προσφέρουν υγειονομικό υλικό για το νοσοκομείο μας. Απόψε έγινε η αρχή του αγώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους που ανέδειξαν το πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε αγώνα για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Πρέπει και οι έχοντες την ευθύνη να δώσουν λύση. Σήμερα έγινε η αρχή", τόνισε ο κ. Χ. Κόκκινος.

«Το σωματείο Συνταξιούχων χαιρετίζει το συλλαλητήριο και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Παρακολουθεί με ανησυχία όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας», τόνισε η κ. Φαρμακίδου που αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν από το σωματείο συνταξιούχων για το νοσοκομείο.
«Το μεγάλο πρόβλημα που χρόνια τώρα ταλανίζει το νοσοκομείο είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών. Ταυτόχρονα εξαντλεί τις αντοχές του προσωπικού. Αιτία είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τη ΕΕ», τόνισε η κ. Ν. Μιχαηλίδη.
«Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η κατάσταση στον τομέα της υγείας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αυτό οφείλεται στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ»., τόνισε ο κ. Κατσουράκης.
«Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία έχουν την αιτία τους στην υποχρηματοδότηση στη συνειδητή απαξίωση της δημόσιας υγείας και στην εμπορευματοποίησή της. Τα λαϊκά στρώματα στρέφονται στα νοσοκομεία προσδοκώντας σε δωρεάν ή φθηνές εξετάσεις», τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
«Ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοικτό το νοσοκομείο. Με τη δική τους παρουσία οι Ροδίτες μπορούν να αισθάνονται σχετικά ασφαλείς. Όσοι έχουμε περάσει από το νοσοκομείο καταλαβαίνουμε τον αγώνα που κάνουν», τόνισε ο κ. Χ. Σαρρής.
Αναγνώστηκαν και μηνύματα που εστάλησαν από εργαζόμενους νοσοκομείων που λειτουργούν σε άλλα νησιά του νομού και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το ψήφισμα
Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα που εκδόθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
«Εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα καταγγέλλουμε την επονείδιστη για όλους μας εξαθλίωση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταγγέλλουμε την πολιτική υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό , τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά. Αποτέλεσμα η σωματική και ψυχολογική εξόντωση των εργαζομένων του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού» , αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν:
-Άμεση στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο της Ρόδου στο ΠΕΔΥ και σε όλα τα κέντρα υγείας.
-Τώρα να δοθούν όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.
-Κατάργηση όλων των πληρωμών από τους ασθενείς.
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους ανέργους και τα μέλη των οικογενειών τους
-Ένταξη στα ΒΑΕ
-Να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
-Αναπλήρωση των απωλειών στους μισθούς μας
-Κατάργηση όλων των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων στην υγεία.

Πηγή:http://www.dimokratiki.gr/21-11-2015/i-ellada-anastenazi-me-to-trito-mnimonio-ke-sta-nosokomia-echi-katarrefsi-to-sistima-igias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου