Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και το Σύλλογο μας (video)

Ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση, αλλά και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης με μια αποκλειστική συνέντευξη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, στην οποία ο πρώην υπουργός υγείας, αναφέρεται στη γενικότερη κατάσταση της υγείας στη χώρα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση του συστήματος, μιλά για τα χρήματα που παίρνει σήμερα το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, κάνοντας λόγο για κατακόρυφη μείωση σε σχέση με τη δική του θητεία, προειδοποιεί για δυσοίωνες εξελίξεις και αναφέρεται στο θέμα της επιλογής διοικητή στο νοσοκομείο, με την υπόθεση του διορισμού του πρώην βουλευτή και διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη και την ανάκλησή της.  

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 

Μειωμένη κατά 80% ήταν η επιχορήγηση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο πρώτο τετράμηνο του 2015, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός υγείας, σημειώνοντας πως τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και δεν αμφισβητούνται.  

“Είχα δώσει 12 φορές περισσότερα λεφτά στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απ' ότι έχει δώσει μέχρι τώρα ο Κουρουμπλής. Έχει πάρει το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου 80% λιγότερα λεφτά για το πρώτο τετράμηνο. Που είναι τώρα να φωνάζουν; Για πείτε μου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, γιατί δεν φωνάζει; Γιατί εδώ είμαστε υποκριτές στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνω πως το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχει πάρει μείον 80% επιχορήγηση σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2014”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.    Προφανώς, η δήλωση αυτή του πρώην υπουργού, αναμένεται να συζητηθεί, διότι προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την χρηματοδότηση του νοσοκομείου και τη λειτουργικότητά του. 

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναφέρθηκε και στην επιλογή διοικητή στο νοσοκομείο. Όταν του επισημάναμε πως ο ίδιος είχε δηλώσει δημόσια πως θεωρούσε το Νίκο Κοκκίνη ένα από τους καλύτερους διοικητές στην Ελλάδα και τον τοποθέτησε αρχικά στο νοσοκομείο, αλλά μετά η απόφαση άλλαξε. “Επειδή θέλω να είμαι εντάξει με τη συνείδηση μου σας λέω πως ήταν η πρώτη επιλογή και όντως είχα μιλήσει για αυτό. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το Νίκο Κοκκίνη ήθελε διοικητή.  Δυστυχώς, ένας υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του, αποφασίζουν κι άλλοι”, ανέφερε. Ωστόσο, σε σχέση με το ποιος τελικά αποφάσισε την αλλαγή, απέφυγε να ορίσει τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται με τη φράση “περσινά ξινά σταφύλια” και τονίζοντας πως υπήρχε μια διαδικασία όπου το ΑΣΕΠ είχε επιλέξει 4-5 άτομα που μπορούσαν να μπουν και η απόφαση δεν ήταν μόνο του υπουργού. 

“Τρέμω με την κατάσταση στην Υγεία” 

Ο πρώην υπουργός υγείας, τονίζει πως “στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα - στο λόγο της αντρικής μου τιμής - αν δεν βρουν λεφτά γρήγορα, σε δύο μήνες από σήμερα θα κλείσουν όλα. Δεν θα υπάρχει τίποτα ανοικτό”, τονίζει με έμφαση. Για να στηρίξει την άποψη αυτή ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία των επιχορηγήσεων των νοσοκομείων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στα νοσοκομεία έχει δώσει 43 εκ. ευρώ, αντί για 629 εκ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί. Με τη λογική αυτή όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Υγείας, οι πιστωτές είναι έτοιμοι να κόψουν παντού τις πιστώσεις. Στην δε ιδιωτική οικονομία και στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα διότι ο Οργανισμός έχει πάρει ένα δις ευρώ λιγότερα ενώ ακόμα και οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται. 

“Τρέμω με την κατάσταση στο χώρο της υγείας. Ειλικρινά το λέω - στο λόγο της τιμής μου - το φοβάμαι. Τα είπα του κ. Κουρουμπλή. Ο κ. Κουρουμπλής δεν φταίει γιατί δεν του δίνει λεφτά το κράτος, του τα έχει κόψει το Γενικό λογιστήριο, αλλά ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε να πει αν δεν μου δώσετε λεφτά θα παραιτηθώ. Δεν μπορεί ένας υπουργός υγείας να παίρνει την ευθύνη να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία. Γιατί θα κλείσουν”, υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.  

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, επισημαίνει πως πρόκειται για τις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει ο ίδιος και ήταν στο πλαίσιο του μνημονίου. “Τον ακούω που μιλά για τις προσλήψεις και με πιάνουν τα κλάματα. Αφού δεν έχει να πληρώσει αυτούς που είναι μέσα κι έχει εφημερίες απλήρωτες, θα πάρει κι άλλους; Αν δεν κλείσει συμφωνία, να βρει λεφτά, θα μπει λουκέτο επί της ουσίας”, σημειώνει. 

Αναφερόμενος στις πληρωμές τονίζει πως οι πληρωμές των φαρμακοποιών επί των ημερών του γινόταν “με ελβετικό ρολόι”, ενώ τώρα για πρώτη φορά πληρώθηκαν το μισό μήνα. “Ρώτησα τον υπουργό στη βουλή πότε θα πληρώσει τον άλλο μισό και δεν απάντησε, αφού δεν έχει λεφτά”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.   
  
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου