Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Επιστολή για την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας τοποθέτησης διοικήσεων στα Νοσοκομεία

Προς: - Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή
           -Αν. Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
   
27/5/15
Κύριοι Υπουργοί,
το θέμα της διοίκησης των Νοσοκομείων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει άμεση επίπτωση στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.  Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε προτείνει την κατάργηση της ενοποίησης των Νοσοκομείων και της συνδιοίκησης τους, όπως επίσης και την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, και αναμένουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα θέματα αυτά.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που έλαβε ακραία μνημονιακά μέτρα στη δημόσια υγεία, δεν πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία να παραιτηθούν θεωρώντας ίσως ότι, όπως εφάρμοσαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, μπορούν να εφαρμόσουν και της νέας,  παρά το ότι έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μία εντελώς διαφορετική πολιτική στο χώρο της υγείας, τα πρώτα δείγματα γραφής της οποίας έχουμε δει ήδη (κατάργηση 5ευρου, πρώτη κατανομή μόνιμων προσλήψεων μετά από  5 χρόνια κα).  Αφού δεν αποφάσισαν λοιπόν να παραιτηθούν μόνοι τους, τους το ζητήσατε εσείς να το κάνουν, κάτι που τελικά έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όμως παρατηρούμε πως παρά τις παραιτήσεις των διοικήσεων, δεν προχωρά η διαδικασία  ορισμού νέων.
 Στο νομό Λασιθίου δε, έχουμε δύο Νοσοκομεία που έχουν μείνει χωρίς διοικήσεις, αφού έχουν γίνει δεκτές οι παραιτήσεις των υποδιοικητών που ήταν αρμόδιοι γι΄ αυτά. Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν υπάρχει υποδιοικητής από τον Ιανουάριο του 2015, αφού ο διοικητής που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ,  η παραίτηση του έχει γίνει δεκτή και καθήκοντα υποδιοικητή ασκεί ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας. Στο Νοσοκομείο Νεάπολης η υποδιοικήτρια που είχε τοποθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  παραιτήθηκε μετά την επιστολή σας, η παραίτηση της έχει γίνει δεκτή (μόνο αυτή σε όλη την Κρήτη) και καθήκοντα υποδιοικήτριας ασκεί η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας.

Κατανοείτε νομίζω ότι το διοικητικό κενό που έχει δημιουργηθεί στα δύο αυτά Νοσοκομεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και πρέπει να καλυφθεί το γρηγορότερο δυνατό.

Είναι αναγκαίο να προχωρήσετε άμεσα σε όποιες ενέργειες κρίνετε απαραίτητες για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τη διοίκηση των Νοσοκομείων, αλλά και για να επισπευστεί η διαδικασία τοποθέτησης νέων διοικήσεων, διοικήσεων που θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν την πολιτική που έχετε εξαγγείλει ως κυβέρνηση για αποκατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από 5 χρόνια μνημονιακών μέτρων που έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.  Δυστυχώς οι όποιες καθυστερήσεις  έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα Νοσοκομεία, και ιδιαίτερα για όσα έχουν μείνει χωρίς καθόλου διοικήσεις.

Γιώργος Μανουσάκης
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων
Νοσοκομείων νομού Λασιθίου – εκπρόσωπος των εργαζομένων πλην ιατρών

Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου