Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για την εκδήλωση για τη διεθνή ημέρα Νοσηλευτών -τριων στον Άγιο Νικόλαο


Η 12η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965, ως διεθνής ημέρα Νοσηλευτών. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων και τιμά τη γέννηση της Φλορένς Ναϊτλκέιλ, της αγγλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου εκδήλωση από το Σύλλογο Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου και από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, προκειμένου να τιμηθεί η μέρα των νοσηλευτών και μαζί ντόπιοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που προσέφεραν με το έργο τους και συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Σκοπός της Νοσηλευτικής, είναι να παρέχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς, η οποία βασίζεται στους σύγχρονους κανόνες  της Νοσηλευτικής Επιστήμης και Δεοντολογίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον στο χώρο της Υγείας, ο Νοσηλευτής είναι απαραίτητο να βελτιώνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών. Εργαζόμενος μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον αντιμετωπίζοντας καθημερινά καταστάσεις που προϋποθέτουν ψυχική και σωματική αντοχή  χρειάζεται να έχει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και ακρίβεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Επίσης να είναι φιλικός, συνεργάσιμος, προσεκτικός, δραστήριος, διακριτικός”, επεσήμανε στην ομιλία της η νοσηλεύτρια Πόπη Κιτοπούλου. 


Το θέμα της ομιλίας που προετοίμασε η κα Κιτοπούλου και η συνάδελφος της, Αγγελική Φαρσαλιώτη, εστιάστηκε στην ιστορία της νοσηλευτικής στην Ελλάδα, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία και προσφορά των νοσηλευτών για τους οποίους γίνεται μνεία από τον Όμηρο στην Ιλιάδα όπου αναφέρεται ο Μαχάων ως επαγγελματίας γιατρός και η Εκαμήδη, κόρη του βασιλιά της Τενέδου, ως επαγγελματίας νοσηλεύτρια, η οποία φρόντιζε τους τραυματίες του Τρωικού πολέμου.  
Σήμερα παρόλο που σε εκπαιδευτικό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα ειδίκευσης, ειδικότητας, μεταπτυχιακών σπουδών, ανέλιξης από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης σε ανώτερη, η κλινική νοσηλευτική αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα. 

“Με την συρρίκνωση και υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, τον αυξανόμενο  φόρτο εργασίας,  την  οικονομική ένδεια, τη συρρίκνωση των ημερών ξεκούρασης και πολλές φορές την απασχόληση πέραν του ωραρίου τους, οι Νοσηλευτές καλούνται  να αντεπεξέλθουν στο έργο τους, και να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Οι  Νοσηλευτές χρειάζεται να στεκόμαστε  δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μας και να αγωνιζόμαστε  ταυτόχρονα για  καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες στον εργασιακό μας  χώρο”, τόνισε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια.

Η αλήθεια είναι πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στα τελευταία χρόνια του μνημονίου, έζησαν ως συνέπεια των περικοπών, όχι μόνο την οικονομική τους υποβάθμιση, αλλά και τα εξαντλητικά ωράρια, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, την στέρηση του δικαιώματος για ξεκούραση, την απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής, αλλά συνεχίζουν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια όπου και αν εργάζονται να προσφέρουν εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες έχοντας ως κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο. Σήμερα, όπως τονίζει ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης, όλες και όλοι οι Νοσηλευτές διεκδικούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως εργαζόμενοι στην υγεία όσο και ως κλάδος, με βασικό και κυρίαρχο αίτημα τις προσλήψεις που θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και θα διευκολύνουν το έργο τους.  

Στην εκδήλωση ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στις νοσηλεύτριες του ΓΝΑΝ που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια 
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ την Παρασκευή 15/5/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου