Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τα 14 από τα 23 τμήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου υπολειτουργούν

Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα μπορεί να δουλέψει ικανοποιητικά με δέκα ακόμα νοσηλευτές αποφεύγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Για παράδειγμα, στην παρούσα περίοδο έχουν συνενωθεί Ορθοπεδική και Ουρολογική Κλινική για να μπορεί να καλυφθεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και να λειτουργούν οι κλινικές, γεγονός που υποδηλώνει και τη σημασία του προβλήματος και την ανάγκη κάλυψης του Νοσοκομείου. Είναι δε σαφές πως η πλήρης ανάπτυξη του Νοσοομείου απαιτεί πολλές περισσότερες θέσεις, αλλά αυτή την περίοδο μοιάζει ουτοπικό να μιλήσει κάποιος για πλήρη κάλυψη. Σήμερα, άδειες και ρεπό καθυστερούν πολύ και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, διότι, όπως συχνά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων «το προσωπικό έχει φτάσει στα όρια των φυσικών αντοχών του».
Εκτός όμως από το νοσηλευτικό προσωπικό, το Νοσοκομείο χρειάζεται να προσλάβει και πέντε άτομα στις κατηγορίες που αφορούν το διοικητικό προσωπικό, διότι κι εκεί οι ελλείψεις είναι γνωστές και όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, είναι προφανές πως δεν μπορεί να καλύπτονται συνέχεια εργασίες του διοικητικού προσωπικού από τα εξωτερικά συνεργεία που έχει το Νοσοκομείο.

Οι γιατροί

Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό είναι ξεκάθαρο πως οι αλλαγές που έγιναν από το 2013 με την κατάργηση ενός μικρού ποσού των εφημεριών, αλλά και οι μετακινήσεις γιατρών σε Νοσοκομεία εκτός νομού, οδήγησαν σε μεγάλες ελλείψεις.
Έτσι, σήμερα, στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου η εικόνα ελλείψεων που καταγράφεται έχει ως εξής: Από ένα γιατρό έχουν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, η Παιδιατρική, η ΩΡΛ, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό, το Οδοντιατρικό και το Αιματολογικό.
Από δύο γιατρούς το Μικροβιολογικό, το Οφθαλμολογικό (υπηρετεί ένας, με άδεια ο δεύτερος), το Πνευμονολογικό και το Ορθοπεδικό.
Χωρίς γιατρό είναι το Παθολογοανατομικό, το Νευροχειρουργικό και το Βιοχημικό που έφυγαν οι γιατροί.
Προφανώς και τα προβλήματα με το Χειρουργικό και το Αναισθησιολογικό συμπεριλαμβάνονται στα προβλήματα των ελλείψεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Επί της ουσίας δηλαδή το 30% των γιατρών του Νοσοκομείου έφυγε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να έχει αλλάξει σημαντικά, ειδικά μετά τις μεσημβρινές ώρες που δεν υπάρχουν εφημερίες στα περισσότερα τμήματα.
Συνολικά, τα 14 από τα 23 τμήματα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για ουσιαστική υποβάθμιση του Νοσοκομείου από την πλευρά των εργαζόμενων και των γιατρών.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου