Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

400.000 εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας απήργησαν τη Δευτέρα 13/10 ζητώντας αύξηση μισθού 1% και καλύτερες συνθήκες εργασίας


 Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη
ΛΟΝΔΙΝΟ 14/10/14

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εδώ στη Βρετανία, ζητώντας αύξηση μισθού 1%, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, για τις επόμενες τρεις μέρες κανείς από τους εν λόγω εργαζόμενους δεν θα κάνει υπερωρίες και θα διακόπτει για διάλειμμα όπως ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) τα τελευταία 32 χρόνια. Συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών νοσοκόμες, μαίες, πληρώματα ασθενοφόρων, τραυματιοφορείς, βοηθητικό προσωπικό κτλ. Αντιθέτως, δεν συμμετείχαν γιατροί και οδοντίατροι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπολογίζεται ότι απέργησαν πάνω από 400.000 άτομα. Παρ’ όλα αυτά είναι αξιοσημείωτο ότι δεν αναφέρθηκε κανένα σοβαρό περιστατικό εμπλοκής εξυπηρέτησης των ασθενών, καθώς τα συνδικάτα είχαν αποφασίσει να εξαιρεθούν από τις κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι των επειγόντων περιστατικών. Ακυρώθηκαν, όμως, προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς καθώς επίσης και άλλες υπηρεσίες που παρέχει το σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση για κάθε ενδεχόμενο είχε θέσει σε επιφυλακή προσωπικό του στρατού και της αστυνομίας. Παράλληλα, υπερασπιζόμενη την επιλογή της, επισήμανε πως ήδη οι μισθοί του 55% των εργαζομένων στο NHS έχουν αυξηθεί κατά 3% ενώ, όπως υπογράμμισε, δεν είναι εφικτή η επιπλέον αύξηση του 1%. «Εχουμε αναλύσει πολύ προσεκτικά τα δεδομένα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν δώσουμε αυτή την αύξηση, τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να απολυθούν συνολικά πάνω από 15.000 νοσοκόμες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ σε συνέντευξή του στο BBC.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκπρόσωποι των συνδικάτων για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της απεργίας, αλλά και τις μελλοντικές τους δράσεις. «Ηδη προγραμματίζουμε και σίγουρα θα πραγματοποιήσουμε και άλλες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών», δήλωσε η Ρέιτζελ Μάσκελ, η επικεφαλής των συνδικάτων υγείας της Βρετανίας. Ενώ όπως επισήμανε «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τα χρήματα για να λύσει αυτήν τη διαφορά».

Το βρετανικό ΕΣΥ για πολλούς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο γιατί εξυπηρετεί εντελώς δωρεάν όλο τον πληθυσμό της χώρας, αλλά και γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι σε αυτό, παρά τα σοβαρά θέματα που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς, ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης.

Πλέον όμως, μετά την αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση των Συντηρητικών, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, υποσχέθηκε πως αν κερδίσει τις εκλογές, μέχρι το 2020 θα προσληφθούν συνολικά 36.000 άτομα στον ευρύτερο τομέα της υγείας.

isaac@karipidis.com

Το κείμενο προέρχεται από τη σελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου