Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Λιγότερες φέτος οι αιμοληψίες στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

Στη λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου αναφέρθηκε ο διευθυντής κ. Μανόλης Ματαλλιωτάκης. Είπε ότι στη φάση αυτή το Τμήμα Αιμοδοσίας, που είναι το μοναδικό στο Νομό Λασιθίου, διαθέτει τρεις ιατρούς που καλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος, ενώ οριακά καλύπτονται οι θέσεις του παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει επίσης μία προϊσταμένη, δύο παρασκευάστριες και έξι νοσηλευτές.

Μια σημαντική παράμετρο, που καταδεικνύει τη φθίνουσα πορεία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου μας έδωσε και ο κ. Ματαλλιωτάκης. Οι αιμοληψίες φέτος είναι λιγότερες από τις περυσινές και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά ότι η μείωση θα διαμορφωθεί στο 10% – 15%. Αυτό συσχετίζεται με τις συνολικές δραστηριότητες του νοσοκομείου, πιθανότατα στη μείωση των χειρουργείων που εκτελέστηκαν φέτος, που ήταν αντίστοιχα μειωμένα σε σχέση με το 2013. Όπως εξήγησε ο κ. Ματαλλιωτάκης πολλοί άνθρωποι δίνουν αίμα για να καλύψουν ανάγκες συγγενικών τους προσώπων, όταν αυτά εγχειρίζονται. Όταν ελαττώνονται τα χειρουργεία του νοσοκομείου τότε μειώνονται αντίστοιχα και οι αιμοληψίες αυτές.

Τα προηγούμενα χρόνια οι αιμοληψίες κατ' έτος ήταν 2.300 και περίπου 1000 μονάδες αίματος μεταγγίζονταν στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Οι 1000 – 1.300 μονάδες διοχετεύονταν προς άλλα νοσοκομεία. Φέτος εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν περί τις 2.000 μονάδες αίματος από το Τμήμα Αιμοδοσίας.

Εθελοντές
Ένα μεγάλο ποσοστό της ποσότητας του αίματος που συλλέγεται το προσφέρουν εθελοντές αιμοδότες.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται προοδευτικά χρόνο με το χρόνο και σήμερα διαμορφώνεται στο 40% - 45% του συνόλου. Οι εθελοντές προσφέρουν συστηματικά αίμα, προσερχόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας 3 - 4 φορές το χρόνο κι άλλοι λιγότερο. Σε σχέση με το παρελθόν που οι συγγενείς ασθενών που προσέρχονταν για αιμοληψία κάλυπταν το 70% του συνόλου, σήμερα παρατηρούμε αρκετά ικανοποιητική αύξηση των συνειδητοποιημένων, εθελοντών αιμοδοτών, είπε ο κ. Ματαλλιωτάκης.
Αναφερόμενος στις αιμοληψίες, τόνισε ότι από την άποψη ποσότητας αίματος το Τμήμα Αιμοδοσίας καλύπτει πλήρως τη λειτουργία του νοσοκομείου και το περίσσευμα το διοχετεύει συνήθως σε νοσοκομεία του Ηρακλείου αλλά και σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Επαρκής είναι η προμήθεια του Τμήματος Αιμοδοσίας και από αναλώσιμα υλικά αυτή την περίοδο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τελευταία, γιατί υπήρξαν και περίοδοι δύσκολοι, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. «Υπήρξαν χρονικές περίοδοι που αντιμετωπίσαμε ως Τμήμα μεγάλες ελλείψεις και δυσκολίες. Εδώ και μερικούς μήνες δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες και μικρές ελλείψεις, αλλά κάποιο σημαντικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουμε τώρα», είπε ο κ. Ματαλλιωτάκης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου