Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

25 να είναι οι μέρες τους στην κυβέρνηση


Ο Υπουργός Υγείας προσέτρεξε 31/12/2013 να εκδώσει Εγκύκλιο με την οποία καθιερώνεται η καταβολή είκοσι πέντε (25) ευρώ των ασθενών προς εισαγωγή για Νοσήλειο στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Στην εγκύκλιο του τηλευπουργού υγείας αναφέρονται τα παρακάτω:

"Κατόπιν της έκδοσης του Ν. 4093/2012, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του πρώτου άρθρου ως εξής:
Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.
Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:
1. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
2. Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν .
3. Τα Α.Με.Α που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.
4. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις."

 Αποτελεί πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου  η συγκεκριμένη εγκύκλιος  και η προβλεπόμενη  κοινοποίηση του χρέους όσων δεν πληρώνουν προς τις ΔΟΥ, τη στιγμή που τα δύο γραφεία κίνησης του Νοσοκομείου έχουν εντελώς αποστελεχωθεί από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και υπάρχει πλήρης αδυναμία λειτουργία τους (δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα ούτε βεβαίωσης και  υποβολής των νοσηλείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Αποτελεί επίσης τραγελαφικό γεγονός στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με τα τόσο μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις, να ζητείται από τους πολίτες να πληρώνουν το 25ευρω για την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο.

Στη χώρα που εξαιτίας των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω απ' τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή).

Η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέν Προϋπολογισμό του έτους 2014.

Η κυβέρνηση για να ανταπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. Ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε Νοσοκομειακές Μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.

Τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Η τρόϊκα και η κυβέρνηση στοχεύουν στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των ιδιωτικών εταιριών του χώρου.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία θα αντιδράσουμε  με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βασική αφορμή και αιτία ανατροπής της συγκυβέρνησης των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου