Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ


Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 31/10/13 η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομειο Αγ. Νικολάου με θέματα την επικείμενη διαδικασία διαθεσιμοτητας, τη σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, καθώς και με διάφορα εργασιακά θέματα. Τη συνέλευση άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γ. Μανουσάκης ο οποίος καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Τ. Παντέλη και το μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Κ. Θεοδοσάκη που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη συνέλευση.


 Ο Γ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στα νεότερα που υπάρχουν από τη διαδικασία προώθησης των διαθεσιμοτήτων στα Νοσοκομεια της επαρχίας με την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας, που όμως ανέβαλε τις αποφάσεις του για νέα συνεδρίαση σε 2 εβδομάδες, όπου ενδεχομένως να καθοριστούν οι προτάσεις για την κατανομή των διαθεσιμοτητων στα Νοσοκομεία της επαρχίας και της Κρήτης. Ακόμη, ο Γ, Μανουσάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οποια έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σε διάφορα τμήματα και κλινικές και στο τριήμερο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής για πέμπτη φορά μέσα στο 2013, θέμα το οποίο ανέδειξε ο σύλλογος και απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις ώστε το κλείσιμο να μην επαναληφθεί τους επόμενους μήνες. Επίσης ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου αναφέρθηκε στη δική του εσωτερική μετακίνηση σε άλλο τμήμα εντός του Νοσοκομείου διευκρινίζοντας ότι δε σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια δίωξης που έγινε το καλοκαίρι, αλλά έγινε μετά από δική του αίτηση, αφού όμως οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της επιμονής της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας να μετακινήσει τη σύζυγο του (παρότι εργαζόταν μόνο σε απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες), κάτι που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην ανατροφή του παιδιού τους. 
Ακόμη ο Γ. Μανουσάκης αναφέρθηκε σε δράσεις και παρεμβάσεις του συλλόγου σε διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχη στην απεργία της Τετάρτης 6/11 και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Τ. Παντέλης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που υπάρχει από την κυβερνητική πολιτική να κλείσουν δεκάδες Νοσοκομεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, κάτι που ενδεχομένως να μη γίνει άμεσα, θα επιχειρηθεί όμως να γίνει από την κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά και προσεχτικά βήματα προς το στόχο της ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που τόνισε ότι απέναντι στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας πρέπει να υπάρξει ενιαίο μέτωπο από κοινωνία και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Το θέμα δεν είναι μόνο αν μετακινούνται ή χάνουν την εργασία τους κάποιοι εργαζόμενοι, είναι και η συρρίκνωση των υπηρεσιών υγειας που προσφέρονται στους πολίτες, σε συνδυασμό και με την επιβολή χρηματοδότησης του συστήματος από τον εξαναγκασμό των πολιτών να ξαναπληρώσουν με το 5 ευρω, το 25ευρω, το 1 ευρώ ανά συνταγή, τα απογευματινά χειρουργεία κλπ. Αυτή είναι μια σταδιακή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, κάτι για το οποίο το υγειονομικό κίνημα είχε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια (από το 2000) ότι θα επιχειρηθεί από το σύστημα εξουσίας. Ο Τ. Παντέλης κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετεχουν στις επόμενες κινητοποιήσεις και να προσπαθήσουν να πάρουν την τοπική κοινωνία στο πλευρό τους στον αγώνα για την προάσπιση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Ο Κ. Θεοδοσάκης ενημέρωσε για τη συνάντηση που υπήρξε με το διοικητή της ΔΥΠΕ κ. Α. Γρηγοράκη και για όσα ειπώθηκαν σε αυτήν σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία διαθεσιμοτητας στα Νοσοκομεία της Κρήτης. Ο διοικητής της ΔΥΠΕ μίλησε για κυρίως εθελοντικές μετακινήσεις στο επόμενο διάστημα, αυτο είναι όμως κάτι που περιμένουμε να δούμε πώς και με ποιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί, αφού μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ θα πρέπει να δούμε αν αποδυναμωθούν Νοσοκομεία ή υπηρεσίες. . Ακόμη ο Κ. Θεοδοσάκης απάντησε σε όσους μιλούν για αναποτελεσματικές κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων, αναφέροντας ότι στα τρία χρόνια του μνημονίου έχουν αλλάξει τέσσερις κυβερνήσεις λόγω των αντιδράσεων των πολιτών, ενώ πολλά από όσα σχεδιάζονταν δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι τα όπλα που έχουμε ως εργαζόμενοι, και αυτά τα όπλα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εργαζομένων σχετικά με όσα ακούστηκαν στις εισηγησεις. 
Η συνέλευση έκλεισε με τους εργαζόμενους να δίνουν ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 6/11 στην πλατεία Αγ. Νικολάου στις 10.30 πμ.


Πριν από τη συνέλευση, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ΔΣ των συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ. Στη σύσκεψη έγινε σαφές το κοινό μέτωπο των τεσσάρων συλλόγων απέναντι στην επιχειρούμενη διαδικασία διαθεσιμότητας και η κοινή απαίτηση να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 4 Νοσοκομεία σύμφωνα με τους πρόσφατα εγκεκριμένους οργανισμούς τους, κάποιοι από τους οποίους χρειάζονται μικρές διορθώσεις (περίπτωση καρδιολόγων Νοσ. Σητείας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου