Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εξάντλησαν κάθε όριο ανευθυνότητας και κομματοκρατίας -άλλαξαν 2 φορές μέσα σε 10 ημέρες το διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Είναι δεδομένο ότι οι διορισμοί των διοικητών και των υποδιοικητών στα Νοσοκομεία από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση και τον τηλευπουργό Άδωνι Γεωργιάδη  "κατόπιν εισήγησης της επιτροπής αξιολόγησης" ήταν και είναι προϊόν παζαριού μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και διάφορων πολιτικών παραγόντων και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με διαφάνεια και αξιοκρατική αξιολόγηση, έννοιες τις οποίες συχνά επικαλείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία σχετικά με το πόσοι υπέβαλαν αιτήσεις για τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών, ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή, ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μόρια αξιολόγησης ή βιογραφικά όλων των υποψηφίων. Η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι σώζει (και αυτή) τη χώρα επαναλαμβάνει τις ίδιες παλαιοκομματικές και ρουσφετοκρατικές τακτικές διοίκησης  του παρελθόντος.

Όμως στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου - Νοσοκομείου ΚΥ Ιεράπετρας - Νοσοκομείου ΚΥ Σητείας - Διαλυνάκειου Νοσοκομείου ΚΥ Νεάπολης, η συγκυβέρνηση και ο τηλευπουργός υγείας εξάντλησαν κάθε όριο ανευθυνότητας και κομματοτοκρατίας, αλλάζοντας μέσα σε 10 ημέρες δύο φορές το διοικητή αυτού του νομικού Προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5/11/13 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την τοποθέτηση ως διοικητή στο ΓΝΑΝ του Ν. Κοκκίνη, πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα ο ανακοινωμένος ως νέος διοικητής επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και συναντήθηκε με εργαζόμενους και διοικητικούς παράγοντες  αναμένοντας την τυπική διεκπεραίωση του διορισμού.
Όμως στις 15/11/13 ήρθε νέα ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας στην οποία αναφέρεται ότι διοικητής του ΓΝΑΝ ορίζεται ο Γ. Μακρονικολάκης, πρώην υποδιοικητής στο Νοσοκομείο Σητείας!
Δηλαδή μέσα σε 10 ημέρες άλλαξαν δύο φορές τη διοίκηση του Νοσοκομείου μας, χωρίς καμιά εξήγηση, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, χωρίς καμία διαφάνεια και στοιχεία αξιολόγησης και αξιοκρατίας στις επιλογές τους.

Βεβαίως, τα παραπάνω συμβαδίζουν  απόλυτα με την πολιτική επιλογή της μνημονιακής συγκυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, αφού γίνονται τη  στιγμή που το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, με πολλά και κρίσιμα κενά στα προγράμματα εφημεριών, με συνεχείς ελλείψεις υλικών και προϋπολογισμούς μειωμένους κατά 30% τα προηγούμενα χρόνια και όπως φαίνεται 50% για το 2014, με μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καταρτίζοντας παράνομα και επισφαλή προγράμματα εργασίας,  τη στιγμή που η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου καρκινοβατεί εδώ και 12 χρόνια και η έναρξη λειτουργίας της πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα σχετικά με το νέο κύμα διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και την πιθανή νέα υποβάθμιση του ΓΝΑΝ με μετακινήσεις προσωπικού.

Ως εργαζόμενοι, δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής ουσιαστικού έργου από διοικήσεις νοσοκομείων ιδιαίτερα αν έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, είμαστε όμως ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με το παρασκήνιο και όλες τις παραμέτρους της σκοπιμότητας αυτών των επιλογών, αφού πυροδοτούνται συζητήσεις για διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της τοπικής δημοσιότητας στο παρελθόν σχετικά με το μέλλον του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
Ελπίζουμε όλο αυτό το τραγελαφικό σκηνικό να έχει να κάνει μόνο με εσωκομματικές διευθετήσεις ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες της συγκυβέρνησης και να μη σηματοδοτεί κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μας ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά με  καθημερινή σκληρή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και την περίθαλψη των ασθενών και του τοπικού πληθυσμού, παράλληλα με τον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας ς και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και στην κοινωνία. 
Φυσικά όποιος και αν είναι ο διοικητής και ανεξάρτητα με τη διαδικασία ορισμού του θα έχει τη συμπαράσταση μας εφόσον το έργο του προάγει τη λειτουργία του Νοσοκομείου προς όφελος της κοινωνίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου