Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Απίστευτη ταλαιπωρία για παιδί με αναπηρία... λόγω ελλείψεων


Αν και αυτή η είδηση δεν σοκάρει, τότε έχουμε απλά εξοικειωθεί με την αναλγησία που δείχνει το υπουργείο Υγείας υποβάλλοντας σε απίστευτη ταλαιπωρία παιδιά λόγω της έλλειψης εφημεριών και των κλειστών κλινικών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Μόνο απίστευτο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι παιδί με αναπηρία αναγκάστηκε να μεταβεί από τον Άγιο Νικόλαο στο Ηράκλειο για να υποβληθεί σε εξαιρετικά σοβαρές μάλιστα, εξετάσεις για μηνιγγίτιδα!

Το περιστατικό αποκάλυψε στο neakriti.gr, ο Αντώνης Γερμανάκης πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Όπως υποστήριξε το παιδί μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνοδευόμενο από συγγενικά του πρόσωπα στο νοσοκομείο, καθώς δεν αισθανόταν καλά. Εκεί - σύμφωνα πάντα με τον κ. Γερμανάκη - επειδή έπρεπε να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο μηνιγγίτιδας, κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί στο σχετικό τεστ. Η παρακέντηση θα μπορούσε να γίνει, όχι όμως και το τεστ, αφού υπάρχουν μόνο δύο μικροβιολόγοι και δεν υπήρχε εφημερεύων μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο Ηράκλειο παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ σοβαρές εξετάσεις και θα υποβαλλόταν, λόγω της κατάστασής του και της απόστασης, σε απίστευτη ταλαιπωρία. Τα περιστατικό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Μανουσάκης.

Κι όμως σύμφωνα με την περιγραφή των γεγονότων από τους ίδιους τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος ,δεν μπορούσε να ακολουθηθεί καμία άλλη επιλογή. Τελικά το τεστ για την μηνιγγίτιδα ήταν ευτυχώς αρνητικό, αφού το παιδί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δεκάδες κινδύνους και αναδεικνύεται για άλλη μια φορά τι σημαίνει να μην υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί σε ένα νοσοκομείο.

Από τον Άγιο στη Σητεία για ένα κάταγμα!
Και σαν μην φτάνει αυτό, όσο η Ορθοπεδική Κλινική παραμένει κλειστή προκύπτουν κι άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά κρατούμενος των φυλακών Νεάπολης, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, μεταφέρθηκε από τον Άγιο Νικόλαο στη Σητεία, για ένα κάταγμα στο χέρι. Αν και υποβλήθηκε σε ακτινογραφία - όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου - τελικά δεν μπόρεσε να παραμείνει στο νοσοκομείο, όπου η κλινική ήταν κλειστή λόγω των γνωστών προβλημάτων. Μεταφέρθηκε λοιπόν στο Νοσοκομείο Σητείας, αφού έπρεπε να παραμείνει εντός των ορίων του νομού Λασιθίου.

"Αυτή τη δόξα ποιος θα την πάρει;"

Σε συνάντησή της απόψε η επιτροπή αγώνα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που αποτελείται από 13 άτομα και εκπροσωπείται από πολλούς φορείς, αποφάσισε να ζητηθούν διαδοχικές συναντήσεις με το ΔΥΠΕαρχη και βουλευτές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου:
«Κλειστή είναι και πάλι σήμερα 26/11/13 η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις εφημερίες. Η κλινική τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι ανοικτή μόνο τα πρωινά για εξυπηρετεί ως εξωτερικό ιατρείο, ενώ είναι άγνωστο αν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου θα γίνουν πραγματοποιηθούν εφημερίες. Από χθες τα παιδιά που νοσηλεύονταν πήρα εξιτήριο, ενώ σήμερα έγινε διακομιδή ενός παιδιού που νοσηλευόταν, προς άλλο νοσοκομείο.

Η παιδιατρική κλινική του ΓΝΑΝ κλείνει για 6η φορά μέσα στο 2013, λόγω των κενών στις εφημερίες, ενώ τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλ. Μαυρικάκης, όσο και ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Γρηγοράκης  δεν έχουν κάνει τίποτα το αποτελεσματικό για να λυθεί το πρόβλημα που απασχολεί την υγειονομική κάλυψη εκατοντάδων παιδιών στην περιοχή που καλύπτει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, ενώ η ΔΥΠΕ έχει με απόφαση της έχει μετακινήσει παιδίατρο του ΓΝΑΝ σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Παράλληλα, παραμένει κλειστή και η ορθοπεδική κλινική του ΓΝΑΝ (μέχρι το τέλος του μήνα) ενώ σήμερα 26/11/13 που το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υποτίθεται ότι  εφημερεύει σε πλήρη εφημερία, δεν εφημερεύει σε αυτό ούτε καρδιολόγος, ούτε ακτινολόγος, ούτε μικροβιολόγος, ούτε ουρολόγος, ούτε ΩΡΛ, διαμορφώνοντας μια κατάσταση επισφαλούς και ελλιπούς εφημερίας του Νοσοκομείου, κάτι που συνηθίζεται πολλές ημέρες κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η τροπολογία που έχει καταθέσει το υπουργείο υγείας στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, περιλαμβάνει ρύθμιση που θα δώσει τη χαριστική βολή στην αποψίλωση από προσωπικό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και των άλλων Νοσοκομείων του νομού, αφού δίνει τη δυνατότητα στο διοικητή της ΥΠΕ να μετακινεί ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για απεριόριστο χρονικό διάστημα, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να το κάνει μόνο για 3 μήνες, δύο φορές το χρόνο, έχοντας με αυτό τον τρόπο των τρίμηνων μετακινήσει 13 εργαζόμενους από τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου προς τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα που ο τηλε-υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θέλει αυτός να πάρει από την τρόικα τη δόξα για το ότι πράττει το αυτονόητο απολύοντας γιατρούς του ΕΟΠΠΥΥ, δεν μπορεί να διασφαλίσει την αυτονόητη ασφαλή και πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας, εκθέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό, ακόμα και τα παιδιά.

Αυτή τη δόξα ποιος θα την πάρει;».

Της Φιλίας Σαριδάκη

Aναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου