Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός": "Οι εικονιζόμενοι δεν ήταν κομπάρσοι ηθοποιοί που νοικιάσαμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, ούτε το προσωπικό που εργαζόταν στα πρόθυρα λιποθυμίας, και συνεχίζει ομοίως, ανήκε σε κομματική συνομωσία εις βάρος σας"


ΠΡΟΣ:
Κύριον Άδωνι Γεωγιάδη, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γενικό Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας
Συνδικαλιστικούς Φορείς των Υγειονομικών
Υγειονομικούς Συντάκτες

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και πρόσκληση για έλεγχο των συνθηκών εξέτασης των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός».
Κύριε υπουργέ,

Μας εξέπληξε η αναφορά σε ομιλία σας στη Βουλή προς τους Ειδικευόμενους Ιατρούς του Ευαγγελισμού ως «κομματικούς φίλους» της αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησαν από το αρχείο τους μια παλιά φωτογραφία προκειμένου να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους αρρώστους. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε λοιπόν για ορισμένα γεγονότα, προκειμένου να αποφύγετε στο μέλλον παρόμοια λανθασμένα συμπεράσματα και ατυχείς δηλώσεις.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» έχουν εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο και ο καθένας από εμάς διαθέτει διαφορετική πολιτική άποψη. Με πολύ κόπο και επιμονή έχουμε κρατήσει μακριά τον κομματισμό από το καταστατικό, τις συνελεύσεις και τη συνολική δράση του Συλλόγου μας. Δεν έχουμε κανένα «κομματικό φίλο», αιτία για την οποία δεχόμαστε σφοδρή επίθεση από το κομματικοποιημένο συνδικαλιστικό μοντέλο του παρελθόντος.

Θα θέλαμε επίσης να σας πληροφορήσουμε ότι η φωτογραφία, στην οποία αναφερθήκατε, έχει ληφθεί το βράδυ της γενικής εφημερίας της 25/10/2013 στην Αίθουσα Αναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ευαγγελισμού.

Οι εικονιζόμενοι δεν ήταν κομπάρσοι ηθοποιοί που νοικιάσαμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις – αρκετοί μάλιστα εξ αυτών σας έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Ούτε το προσωπικό που εργαζόταν στα πρόθυρα λιποθυμίας, και συνεχίζει ομοίως, ανήκε σε κομματική συνομωσία εις βάρος σας.

Επειδή δεν έχετε προβεί ακόμα σε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) ούτε έχετε δώσει εντολή για έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) παρά τις πέντε καταγγελίες μας προς αυτό, οπότε και πιθανώς να έχετε μονόπλευρη πληροφόρηση, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για το ότι:

1. Η εικονιζόμενη αίθουσα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για διαλογή περιστατικών, ούτε σαν χώρος αναμονής των ασθενών ή επισκεπτών.
2. Η διαλογή περιστατικών (triage), μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Συλλόγου μας προς τη διοίκηση, ξεκίνησε να λειτουργεί προ ολίγων μηνών με ελάχιστο προσωπικό στην είσοδο του νοσοκομείου, σε δύο χώρους, ο ένας εκ των οποίων θυμίζει πτωχευμένο περίπτερο και ο άλλος πάγκο από μανάβικο. Ένας γιατρός στέκεται όρθιος και καλείται μόνος του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να αποφασίσει σε ποια ιατρική Ειδικότητα θα κατευθυνθούν οι 1200-2500 επισκέπτες της εφημερίας του Ευαγγελισμού. Σε περίπτωση που το αμελήσατε λόγω φόρτου στην εργασίας σας, εκκρεμούν από καιρό προσλήψεις γιατρών και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το εγχείρημα.
3. Ο χώρος αναμονής των ασθενών, επίσης μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου, λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε νέα αίθουσα δίπλα στην είσοδο των ΤΕΠ. Είναι αίθουσα ευάερη και διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, αλλά δεν χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ασθενών ή των επισκεπτών. Λόγω μείωσης στο μισό του προσωπικού ασφαλείας, δεν μπορεί να ελεγχθεί η εθελούσια σύνθλιψή των αρρώστων και των συνοδών τους έξω από την πόρτα των ιατρείων αλλά και η άσκοπη και η κατά βούληση περιφορά τους μέσα σε αυτά. Αυτά έχουν επισημανθεί λεπτομερώς στη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και στο υπουργείο τόσες φορές, που θα χρειαστεί άλλο ένα έγγραφο προς εσάς μόνο για να τις απαριθμήσουμε.
4. Όπως πληροφορηθήκαμε από τους εφημερεύοντες ιατρούς και νοσηλευτές, στον χώρο της φωτογραφίας, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και με την ίδια πληρότητα, πραγματοποιήθηκε αναζωογόνηση (όπως περιγράφει άλλωστε και η ονομασία της αίθουσας), δηλαδή καρδιακές μαλάξεις ή/και διασωλήνωση σε ασθενείς, χωρίς επιτυχία δυστυχώς σε έναν συνάνθρωπό μας. Μάλιστα, οι συνοδοί των υπόλοιπων αρρώστων δήλωσαν την αποτροπή τους στο κοινό αυτό σκληρό θέαμα, αλλά και την απορία τους για την πολύωρη καθυστέρησή για την ολοκλήρωση των εξετάσεών ή της θεραπείας τους. Η καταγραφή των συμβάντων γίνεται στο βιβλίο εξέτασης και είναι φυσικά στη διάθεσή σας σε πιθανή ΕΔΕ.
5. Η βλάβη του δεύτερου αξονικού τομογράφου ξεκίνησε την Τρίτη 22/10/13 και όχι την Παρασκευή 25/10/13, οπότε και το συντονιστικό κέντρο του υπουργείου υγείας έπρεπε να προβεί σε εξαίρεση του Ευαγγελισμού ως εφημερεύων τριτοβάθμιο κέντρο. Παρά τις απάνθρωπες εικόνες της γενικής εφημερίας της 25ης Οκτωβρίου, το υπουργείο συνέχισε να υποχρεώνει τον Ευαγγελισμό σε γενική εφημερία στις 29 του μηνός, εκθέτοντας εκ νέου τις ζωές χιλιάδων πολιτών σε κίνδυνο.
6. Οι ασθενείς υπέστησαν πολύωρη αναμονή τόσο για την διακομιδή τους προς το νοσοκομείο που διέθετε αξονικό τομογράφο (Γενικό Κρατικό Αθηνών Ιπποκράτειο, και Αττικό νοσοκομείο), αλλά και για την επιστροφή τους στον Ευαγγελισμό. Η μεταφορά των ακτινολόγων και του προσωπικού του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στα νοσοκομεία υποδοχής αλλά και των εφημερευόντων ιατρών που συνόδευαν τα περιστατικά μέσα στα ασθενοφόρα, αποδυνάμωσαν περαιτέρω την εφημερία του Ευαγγελισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη ακόμα έκθεση αναίτια αναμονή των αρρώστων για εξέταση από το υποστελεχωμένο ιατρικό δυναμικό.
7. Όπως πιθανώς να έχετε ενημερωθεί από τους συμβούλους σας, κάθε μεταφορά βαρέως πάσχοντος επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του, ενώ πολλές φορές καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον, όπως υπαγορεύει και η κοινή λογική, η καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση, ακόμα και των ελαφρών περιστατικών, αυξάνει τη νοσηρότητα και επιβαρύνει την τελική έκβασή τους, ενώ ταυτόχρονα τους εκθέτει σε ψυχική βία. Χωρίς να προβεί κανείς σε αναλυτικό έλεγχο των περιστατικών και από στατιστικής και μόνο άποψης, στους 3000-5000 εξεταζόμενους των δύο εφημεριών αλλά και στους χιλιάδες νοσηλευόμενους του νοσοκομείου δεν νομίζετε ότι κάποιοι τουλάχιστον άρρωστοι έχουν τύχει αρνητικής επιρροής στην πρόγνωση της νόσου τους, επηρεαζόμενη από τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών;

Είστε ικανοποιημένος από τη δυσμενή εξέλιξη της υγείας έστω και ενός πολίτη από οργανωτική και λειτουργική αμέλεια; Δεν νομίζετε ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας αξίζουν να ενημερωθούν για την αλήθεια; Προς αυτό το σκοπό πιθανώς να πρέπει να αποφασίσετε για τηνελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων όλων των μέσων ενημέρωσης στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και περιφερικά ιατρεία, προκειμένου να καταγράψουν αντικειμενικά την κατάσταση σε αυτά.

Τελειώνοντας, θέλουμε να επικεντρωθούμε στην άποψή σας ότι «εκμεταλλευτήκαμε» τις συγκυρίες: κανένα μέλος του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του Ευαγγελισμού δεν ζήτησε κάτι παραπάνω από βοήθεια. Βοήθεια για να φέρει εις πέρας το καθήκον του και βοήθεια για να μπορέσει να προλάβει περαιτέρω βλάβες στην υγεία των αρρώστων που μας κοιτούν κατάματα με αγωνία. Δεν συνοδευόταν η φωτογραφία από λεζάντα για αύξηση μισθών ή με γράμμα για πολιτικό ρουσφέτι. Ζητήσαμε, όπως ζητάμε και τώρα, από οποιονδήποτε διοικητικό υπεύθυνο της Υγείας και τη Δικαιοσύνη να παρέμβει ώστε να μην κινδυνέψουν αναίτια άλλες ανθρώπινες ζωές.

Με την αφορμή της επικοινωνίας αυτής, σας καλούμε να μην σταθείτε άλλο στο γεγονός αυτό, καθώς δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων των ασθενών. Ένας Υπουργός Υγείας θα ήταν λογικό να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί με τους παλιούς και νέους ιατρούς της χώρας (τους εναπομείναντες αλλά και αυτούς που έχουν μεταναστεύσει) προκειμένου να καταγράψουμε και να επιλύσουμε τις ελλείψεις και δυσλειτουργίες στον χώρο της Υγείας από κοινού.

Μετά λύπης όμως συνεχώς επιβεβαιώνετε το γεγονός ότι δεν έχετε καμία επιθυμία για πραγματικό διάλογο, παρά μόνο για επικοινωνιακή απαξίωση των γιατρών, των νοσηλευτών, και όλων των υγειονομικών. Μάλιστα, βάσει των τελευταίων δηλώσεών σας υπέρ της κατοχύρωσης της ανισοτιμίας των πολιτών στην πρόσβαση στο δημόσιο συστήμα υγείας, και με σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελλάδος για την προστασία του πολίτη και την κατάργηση κάθε διάκρισης, σας καλούμε να θέσετε τον εαυτό σας σε αυτοδίκαιη αργία, όπως αρέσκεστε τελευταία να πράττετε με τρίτους.

Για το Σύλλογο Ειδικευομένων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός»:
Δρίτσας Σπύρος, Πρόεδρος ,
Νανίδης Νικήτας, Γενικός Γραμματέας
Δουμουλάκης Αντώνης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

Το video με τις προκλητικές δηλώσεις του τηλευπουργού υγείας στη Βουλή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου