ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ανακοίνωση σχετικά με την εδώ και χρόνια αναμενόμενη ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του ΓΝΑΝ και το σχεδιασμό της δημόσιας υγείας στο ν. Λασιθίου
20/4/13
Για το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας την Παρασκευή 19/4/13 με τίτλο “Μέχρι το Πάσχα η νέα πτέρυγα” σχετικά με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου των υποδιοικητών της ΥΠΕ Κρήτης κ.κ. Νεοφώτιστου και Τριχοπλούλου, και για τις δηλώσεις που έγιναν, ως σύλλογος εργαζομένων του ΓΝΑΝ έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Πρώτα απ όλα στην “αυτοψία” των υποδιοικητών στη νέα πτέρυγα δεν συμμετείχαν ως συνοδεία εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων όπως γράφηκε στο δημοσίευμα. Εμείς δεν ενημερωθήκαμε για την επίσκεψη ούτε μας δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε προς τους υποδιοικητές της ΥΠΕ τις απόψεις του συλλόγου για τη νέα πτέρυγα, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και των εργαζομένων .
Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου (Β2 φάση του κτηριακού σχεδιασμού του ΓΝΑΝ) , όπως απαιτεί τόσα χρόνια η κοινωνία και οι εργαζόμενοι,αφού θα βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια και η ολοκλήρωση και λειτουργία του πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο εφικτό τρόπο. Γι΄αυτό το λόγο χρειάζεται το θέμα να μπαίνει τη δημόσια συζήτηση στις πραγματικές και αληθινές του διαστάσεις.
Εφόσον “μέχρι το Πάσχα” παραδοθεί το κτήριο και ο εξοπλισμός του από τον εργαλάβο, για την ασφαλή και ολοκληρωμένη λειτουργία της νέας πτέρυγας απαιτείται η προμήθεια του Νοσοκομείου με επιπλέον εξοπλισμό αξίας 270.000 ευρώ που αφορά σε απαραίτητα εξαρτήματα των χειρουργείων, σε κρεβάτια ασθενών κλπ. Δυστυχώς η προμήθεια βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο, αφού στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για το 2013 δεν είχε περιληφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη και τώρα έχει γίνει αίτηση προς τη ΔΥΠΕ και το Υπουργείο για τροποποίηση του προϋπολογισμού. Εφόσον γίνει δεκτή η τροποποίηση και βρεθούν τα χρήματα, θα πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία της προμήθειας, η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Τυχόν μετεγκατάσταση στο “θαύμα” της νέας πτέρυγας χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και με μεταφορά του ήδη υπάρχοντος δεν θα αποτελεί σε καμιά περίπτωση ολοκληρωμένη και ασφαλή λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων.
Για να λειτουργήσουν στο σύνολο τους οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει να βρεθεί και το αντίστοιχο προσωπικό. Στη νέα πτέρυγα υπάρχουν 7 χειρουργικές αίθουσες , ενώ αυτή τη στιγμή το υπάρχον προσωπικό οριακά επαρκεί για να καλύψει τη λειτουργία των 2 χειρουργικών αιθουσών του παλιού κτηρίου. Ένα τμήμα λοιπόν της υπερσύγχρονος νέας πτέρυγας θα μείνει εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης ανθρώπινων πόρων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη νέα πτέρυγα δεν θα υπάρξουν παραπάνω κλίνες (όπως λανθασμένα δήλωσε η υποδιοικητής κα Τριχοπούλου) αλλά θα μετεγκατασταθούν το χειρουργείο, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Μαιευτική Κλινική. Έτσι θα αδειάσει ενάμισι όροφος του παλιού κτηρίου, χώρος που αντιστοιχεί σε 3 κλινικές, για τον οποίο δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση του, πέρα από τη δημιουργία ψυχιατρικού τμήματος που έχει προς το παρόν ναυαγήσει σε επίπεδο προμήθειας εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ, αλλά και φαντάζει αδύνατη στο άμεσο μέλλον λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Θα μπορούσε από την πλευρά της διοίκησης του ΓΝΑΝ και της ΔΥΠΕ να επανεξεταστεί η μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που προς το παρόν φιλοξενείται στο κτήριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, κάτι που δημιουργεί πολλές δυσκολίες για τη λειτουργίας της. Ακόμη και η πιθανή ύπαρξη διάταξης για λειτουργία των ΜΤΝ αποκλειστικά σε ισόγειους χώρους, μπορεί να παρακαμφθεί ή να τροποποιηθεί , αφού τα οφέλη από τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο κτήριο του Νοσοκομείου θα είναι πολύ σημαντικά για την ασφαλή λειτουργία της.
Στο θέμα του σχεδιασμού, πρέπει να τονίσουμε ότι ο ισχύων οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας προβλέπει 180 κλίνες, ενώ σήμερα οι λειτουργικές κλίνες είναι θεωρητικά 140. Δυστυχώς όμως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων η λειτουργία του Νοσοκομείου δεν είναι ολοκληρωμένη και συνεχής ακόμα και για τις 140 κλίνες, και γι΄αυτό έχουμε φτάσει στο σημείο να κλείνουν περιστασιακά κλινικές (καρδιολ/κη, παιδι/κη, ουρολ/κη), να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις υλικών, να αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις και οι διευθύνσεις των υπηρεσιών (νοσηλευτική, τεχνική κλπ) να κάνουν έγγραφα προς τη διοίκηση ότι αδυνατούν να συντάξουν νόμιμα και ασφαλή προγράμματα εργασίας για το προσωπικό.
Πρέπει λοιπόν να γίνει από όλους κατανοητό ότι η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει κάτω από αυτές τις απαράδεκτες για το Νοσοκομείο συνθήκες, συνθήκες που αν συνεχίσουν να υφίστανται είναι απαγορευτικές για οποιαδήποτε αύξηση της δυναμικότητας κλινών του ΓΝΑΝ. Ας φροντίσουν λοιπόν πρώτα οι αρμόδιοι (διοικητής ΓΝΑΝ, υποδιοικητές ΔΥΠΕ) να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας που έχει σήμερα το Νοσοκομείο και μετά να προχωρούν σε εξαγγελίες και μεγαλοστομίες σχετικά με τη λειτουργία του ΓΝΑΝ.
Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να σχολιάσουμε και την ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από εφτά πρώην διοικητές και υποδιοικητές του Νοσοκομείου Ιεράπετρας σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας νέου κεντρικού Νοσοκομείου (σε νέο κτήριο) στο ν. Λασιθίου. Δεν είναι τυχαίο που οι υπογράφοντες είναι παράγοντες (πρ. ευρωβουλευτής, πρ. γραμματέας ΝΕ, υποψήφιος βουλευτής κα) των σημερινών κυβερνητικών κομμάτων -πλην της ΔΗΜΑΡ που δεν έχει ισχυρή "στελεχιακή" παρουσία στο Λασίθι- κόμματα που τους είχαν στο παρελθόν διορίσει στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Ως παράγοντες λοιπόν των κυβερνητικών κομμάτων προσπαθούν με την επιστολή αυτή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη του νομού από τις μεγάλες ευθύνες που έχει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νομό μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η επιστολή τους είναι τμήμα από την προσπάθεια που κάνουν εδώ και καιρό (ίσως και χρόνια) παράγοντες των κυβερνητικών κομμάτων στις πόλεις του νομού να αποδίδουν τα όποια προβλήματα σε χωροταξικές και όχι σε πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες. Είναι η γνωστή τακτική του πετάγματος της μπάλας στην εξέδρα τώρα που οι κοινωνία όλου του Νομού τους έχει καταλάβει και προχωρά χωρίς αυτούς ενωμένη
Είναι άλλωστε παράλογο τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίδει έστω ελάχιστα απαραίτητα χρήματα για εφημερίες και για υλικά χειρουργικών επεμβάσεων και κλείνουν κλινικές και αναβάλλονται χειρουργεία, κάποιοι να εμφανίζονται σίγουροι ότι μπορούν να εξασφαλιστούν 60 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για κτίσιμο νέου νοσοκομείου.
Για τη δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου υπάρχει νομοθετημένος και καθολικά αποδεκτός από τους θεσμικούς παράγοντες του ν. Λασιθίου σχεδιασμός από τον Ιούλιο του 2011 (εν καιρώ μνημονίου) με την υπουργική απόφαση Υ4α/ΟΙΚ84627 ΦΕΚ 1681/28-7-2011 και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των μονάδων του ΕΣΥ που προβλέπει το ρόλο και τις κλίνες των τεσσάρων Νοσοκομείων (ΓΝΑΝ 160 κλίνες/κεντρ. νοσοκομείο – Νοσ. Ιεράπετρας 75 κλ/4 κλινικές Νοσ. Σητείας 75 κλ/4κλινικές - Νοσ. Νεάπολης 25 κλ και κέντρο αποκατάστασης) . Η προσπάθεια και οι αγώνες που γίνονται σε όλες τις περιοχές του νομού για την υγεία, γίνονται με το αίτημα να διασφαλιστεί η ασφαλής και ολοκληρωμένη λειτουργία των Νοσοκομείων σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό κλινών και κλινικών, παράλληλα με το αίτημα για τη διατήρηση των ΝΠΔΔ των Νοσοκομείων.
Επειδή η κυβέρνηση με δικές της ευθύνες δεν διασφαλίζει τη λειτουργία των Νοσοκομείων ούτε με αυτό τον πρόσφατα νομοθετημένο σχεδιασμό, κάποιοι παράγοντες των κυβερνητικών κομμάτων θέτουν εκ νέου θέμα αλλαγής του, για να καλύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να στρέψουν τη συζήτηση αλλού.
Εμείς για τα θέματα αυτά συντασσόμαστε με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και κάνουμε γνωστό ότι:
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ μαζί με τους φορείς και χρήστες υπηρεσιών για την διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ να μην κλείσει ούτε ένα Νοσοκομείο, ούτε μία οργανική κλίνη, ούτε μία οργανική θέση προσωπικού.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Ανατροπή των πολιτικών Συγχωνεύσεων – Καταργήσεων Νοσοκομείων, κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την οργανική κάλυψη του υπηρετούντος προσωπικού και την πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την Δημόσια Δωρεάν Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη των πολιτών.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Ανατροπή των Μνημονιακών Πολιτικών και των καταστροφικών επιπτώσεων σε ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου