Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ένα έτος λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αγ. Νικολάου


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

                                                                                                     Αγ. Νικόλαος  8/4/2013

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας  του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου του Αγίου Νικολάου. Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια βλέποντας την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών και τον επακόλουθο αποκλεισμό μεγάλου μέρους εξ αυτών από τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στόχος μας, όπως και  στόχος όλων των Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα, δεν ήταν να αποτελέσουμε άλλη μια φιλανθρωπική οργάνωση, που θα κάλυπτε κενά τα οποία το ίδιο το κράτος οφείλει να καλύπτει, αλλά να προσφέρουμε μια προσωρινή και αναγκαστικά απαραίτητη λύση σε προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονίων, έως τη στιγμή που οι πληττόμενοι από αυτές τις πολιτικές θα τις ανατρέψουν. Σκοπός μας δεν είναι να διαιωνίσουμε την παρουσία μας ως Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά να αγωνιστούμε για την δωρεάν πρόσβαση στην απαιτούμενη πρωτοβάθμια, νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, των απόρων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μεταναστών και των υπόλοιπων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Νοιώθουμε χαρούμενοι που  αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από όλους, πολίτες και φορείς της περιοχής μας, που έδειξαν έτσι πως η έννοια της αλληλεγγύης διατηρεί την δύναμή της στην δύσκολη εποχή μας.

Η προσπάθεια στήριξης της λειτουργίας  του Κοινωνικού Ιατρείου είναι συλλογική έχει δε την ίδια αξία η προσφορά του καθενός μας σε αυτήν, είτε πρόκειται για προσφορά ιατρικής υπηρεσίας, είτε πρόκειται για προσφορά ενός κουτιού με φάρμακα, είτε το οτιδήποτε άλλο, αρκεί να γίνεται ανιδιοτελώς. Η λειτουργία του βασίζεται μόνο στην προσφορά από την τοπική μας κοινωνία, η διάρκεια της οποίας θα καθορίσει την διάρκεια ύπαρξής του.

Δεν θέλουμε η οποιαδήποτε προσφορά προς αυτό να έχει ως κίνητρο την ανάγκη προβολής αυτού που την προσφέρει, γι΄ αυτό ακριβώς λειτουργούμε αθόρυβα, ένα χρόνο τώρα. Επίσης δεν έχουμε επιδιώξει χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς, γιατί θέλουμε να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και γιατί τα ανταλλάγματα  που ζητούνται δεν είναι αποδεκτά. Έτσι όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία στην Ελλάδα απορρίψαμε την χρηματοδότησή μας από προγράμματα ΕΣΠΑ, γιατί μας ζητούσαν τα στοιχεία των ασθενών μας.

Ένας απολογισμός της έως  τώρα δράσης μας:

Υπεύθυνη για την λειτουργία του είναι Επιτροπή που αποτελείται  από όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς  που προσφέρουν τις υπηρεσίες  τους σε αυτό, οι δε αποφάσεις παίρνονται μετά από διαλογική συζήτηση.

Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο λειτουργώντας 3 ιατρεία, Παθολογικό, Παιδιατρικό  και Γενικής Ιατρικής, οργανώσαμε Φαρμακείο και είχαμε επίσης την υποστήριξη Κοινωνικών Λειτουργών. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι αυτό για το οποίο υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ήταν η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου. Έτσι τώρα λειτουργούν Παθολογικό και ιατρείο Γενικής Ιατρικής, καθώς και Φαρμακείο, σε χώρο του παλαιού Εργατικού Κέντρου, οδός Λευκών Ορέων 3, που προσφέρθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Εξυπηρετήθηκαν 102 ασθενείς, εκ των οποίων το 44% προσέρχονται περιοδικά κυρίως για την προμήθεια φαρμάκων για χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Έλληνες ήταν το 88% των προσελθόντων και μετανάστες το 12%.

Χορηγήθηκαν 1020 κυτία διαφόρων ειδών φαρμάκων, από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Υπήρξαν περιπτώσεις που εξυπηρετήσαμε κλινικές του νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου, διαθέτοντάς τους φάρμακα στα οποία υπήρχε έλλειψη.

Σε περιόδους που υπήρχαν  ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου, φτηνών αλλά απαραίτητων φαρμάκων, όπως αντιπηκτικών και κορτιζόνης, τα χορηγήσαμε σε όσους δεν μπορούσαν αλλιώς να τα προμηθευτούν.

Σε συνεργασία με γιατρούς άλλων  ειδικοτήτων, αντιμετωπίστηκαν εξειδικευμένα  προβλήματα υγείας. Δυστυχώς δεν είχαμε γενικά την δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων.

Συμμετέχουμε σε δίκτυο με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Ιατρεία σε όλη την  Ελλάδα, ανταλλάζοντας εμπειρίες, απόψεις, σχέδια και φαρμακευτικό υλικό.

Συνεργαζόμαστε με άλλες δομές  αλληλεγγύης που υπάρχουν στην περιοχή  μας.

Μελλοντικές δράσεις

Διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός  παιδιών διακόπτουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς, γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν την αξία των εμβολίων. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τελευταία, με την διακοπή προμήθειας εμβολίων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το οποίο και αναλάμβανε την διενέργεια των εμβολιασμών σε ανασφάλιστα – άπορα παιδιά. Μια υγειονομική βόμβα αρχίζει να δημιουργείται και θα ξαναδούμε νοσήματα και τις επιπλοκές τους που είχαμε ξεχάσει, αν δεν δράσουμε άμεσα.

Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο   θα καλύψει το κόστος αγοράς εμβολίων για τα ανασφάλιστα – άπορα παιδιά. Παρακαλούνται οι γονείς τους να μεταβούν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, στο Τμήμα των Επισκεπτριών Υγείας, όπου θα καταγραφούν οι ανάγκες σε εμβόλια και θα γίνει έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της έλλειψης ασφάλισης και της οικονομικής αδυναμίας. Ακολούθως θα αγοραστούν τα εμβόλια και θα υπάρξει ενημέρωση δια του τύπου, πότε να προσέλθουν τα παιδιά στο παραπάνω τμήμα για την διενέργεια των εμβολιασμών.


                .          Η Επιτροπή λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου