Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η μελέτη του καθηγητή Λιαρόπουλου και η κατασκευή 8 νέων νοσοκομείων



του Αντώνη Γερμανάκη 

Το 2011 ο καθηγητής του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λιαρόπουλος Λυκούργος, παρουσίασε την μελέτη του με τίτλο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων». Σ' αυτή την μελέτη, μεταξύ πολλών άλλων, προτείνεται η κατασκευή οκτώ νέων νοσοκομείων στην ελληνική επικράτεια, ένα εκ των οποίων στον Νομό Λασιθίου.


Η πρότασή του αυτή έγινε σε μια χρονική στιγμή που ήδη η Υγειονομική Περίθαλψη στην Ελλάδα σαρωνόταν από την λαίλαπα των μνημονίων, η δε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δήλωνε και συνεχίζει να δηλώνει ρητά πως δεν έχει να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή νέων νοσοκομείων.

Σε τι στόχευε λοιπόν ο κ. Λιαρόπουλος με αυτή την πρόταση; Το απαντά ο ίδιος στο κεφάλαιο «Εκτενής Περίληψη» της μελέτης του:
«Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να συνοδευτεί η συνολική μας πρόταση Αναδιάρθρωσης και από την πρόταση για τη δημιουργία των οκτώ (8), τουλάχιστον, νέων νοσοκομείων. Είναι σημαντικό να συνοδευτεί ένα "αρνητικό" μήνυμα που πολλοί θα "δουν" στην έννοια της αναδιάρθρωσης και που θα προκαλέσει και την ανάλογη αρνητική πολιτική εκμετάλλευση, από ένα θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα».
Δεν θα μπορούσε να πει με σαφέστερο τρόπο, ότι η πρότασή του για δημιουργία νέων νοσοκομείων έγινε για να μετριαστούν οι αντιδράσεις που θα προκαλούσαν, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι υπόλοιπες προτάσεις που συμπεριλάμβανε η μελέτη, όπως τα κλεισίματα νοσοκομείων και τις οποίες θα εκμεταλλευόταν πολιτικά η αντιπολίτευση και δεν έγινε γιατί πίστευε ότι ήταν απαραίτητη ή εφικτή η κατασκευή νέων νοσοκομείων. Δηλαδή, κάντε τους τώρα ό,τι επιτάσσει η τρόικα, αλλά άφησέ τους να ελπίζουν...

Επί της ουσίας, όταν εκπονήθηκε η μελέτη δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ούτε είχε προχωρήσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου του ΒΟΑΚ, στο τμήμα του Αγίου Νικολάου – Καλού Χωριού, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες, συντομεύοντας έτσι την χρονική απόσταση από την Ιεράπετρα και την Σητεία.
Όπως είναι λογικό, με βάση τα παραπάνω, γεννάται το ερώτημα σε τι θα ωφελούσε να ξοδευτούν τόσα εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου σε απόσταση 20 λεπτών από ένα ισοδύναμο νοσοκομείο, για την ολοκλήρωση του οποίου έχουν ήδη δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια και το οποίο εξυπηρετεί με την θέση στην οποία βρίσκεται, εκτός των άλλων, και την τουριστική περιοχή των Μαλίων, καθώς και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Οι νυν και τέως Διοικητές και Πρόεδροι του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας σε επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας, που κοινοποίησαν στον Τύπο, προτείνουν την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ενός νέου – ασφαλώς όμως ιδιωτικού – νοσοκομείου στο Δήμο Ιεράπετρας. Είναι σεβαστή η άποψή τους ότι ο Νομός Λασιθίου χρειάζεται και δεύτερο Κεντρικό Νοσοκομείο. 

Όμως αναρωτιέται όποιος διαβάζει την επιστολή τους, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του Υπουργού Υγείας, τι εννοούν όταν λένε ότι μέχρι την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου «δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται εν τω μεταξύ αποσπασματικές εργασίες που δεν εντάσσονται στον στόχο και προφανώς τον απομακρύνουν»; Εννοούν μήπως να μην αντικατασταθεί ένα σπασμένο τζάμι σε κάποιο από τα υπάρχοντα νοσοκομεία ή μήπως να μην δοθούν τα χρήματα στον εργολάβο για να παραδώσει τα κλειδιά της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και να μη γίνει η προμήθεια του απαραίτητου ξενοδοχειακού εξοπλισμού, μιας και αυτή είναι η μόνη σοβαρή εργασία στις νοσηλευτικές δομές του Λασιθίου για την οποία απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΡΜΑΝΑΚΗΣ
Διευθυντής ΕΣΥ
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου