Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ με το οποίο ενημερώνει τα συναρμόδια υπουργεία για την κήρυξη απεργίας αποχής από τις διαδικασίες αξιολόγησης

 ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων [ΠΟΕΔΗΝ], η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αριστοτέλους αρ.22, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΠΡΟΣ

1) Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών,

2) Το Υπουργείο Εσωτερικών,

3) Το Υπουργείο Υγείας ,

4) το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

5) Την Προεδρία της Κυβέρνησης.

*****

Κύριοι Υπουργοί,

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, αντιδρώντας στις εισαγόμενες με τις διατάξεις του ν.4940/2022 (άρθ. 1-27 και 29), ρυθμίσεις που αφορούν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για το έτος 2023, στις 23/02/2023 αποφάσισε να κηρύξει Απεργία – Αποχή των ως άνω υπαλλήλων από την αξιολόγηση και στοχοθεσία του έτους 2023, καλώντας όλα τα σωματεία μέλη σε μαζική συμμετοχή καθότι οι λόγοι και τα επιχειρήματα που ξεκίνησε αυτός ο αγώνας συνεχίζουν να υφίστανται, δεδομένου ότι διατηρείται σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές, που συνδέονται με την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Οι λόγοι, συνεπώς, στους οποίους θεμελιώνεται η Απεργία - Αποχή, άπτονται της σύνδεσης της διαδικασίας της αξιολόγησης των υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους κατάσταση, τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και με τη διαδικασία επιλογής τους σε θέση ευθύνης, που θα τους καταστήσουν προοδευτικά δέσμιους της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, εξαρτώμενους από ένα σύστημα κρίσης εξαιρετικά διαβλητό και στην ουσία αδιαφανές. Παράλληλα, προωθείται μέσω της θεσμοθέτησης του συστήματος «κινήτρων και ανταμοιβής», η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας, η καλλιέργεια ενός τοξικού εργασιακού ανταγωνισμού, η εξάρτηση της δίκαιης αμοιβής των εργαζομένων από την εργασιακή τους εξουθένωση, στο βωμό της βελτιστοποίησης της απόδοσης της λειτουργίας του δημοσίου τομέα.

Εντούτοις, τόσο η αξιολόγηση όσο και η παροχή «κινήτρων – ανταμοιβών» και το σύστημα «στοχοθεσίας», αποτελούν μια απόπειρα αποποίησης των ευθυνών για τη δυσλειτουργία του δημόσιου μηχανισμού, μεταθέτοντας την αιτία της κακοδαιμονίας του δημοσίου στους αναποτελεσματικούς υπαλλήλους και όχι στην χρόνια υποστελέχωση, στην έλλειψη αξιολόγησης και όχι στην έλλειψη υποδομών, στην έλλειψη «στοχοθεσίας» και όχι στις δομικές δυσλειτουργίες. Αντίστοιχα, αιτήματα της εν λόγω Απεργίας - Αποχής αποτελούν 

α] η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου η αξιολόγηση των υπαλλήλων συνδέεται με την μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και την επιλογή τους σε θέσεις ευθύνης, όπως, ενδεικτικά, το θεσμικό αυτό πλαίσιο αποτυπώνεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4354/2015, της παρ. 5 του άρθρου 82 του ν. 3528/2007, καθώς και των άρθρων 83, 84, 85 του ν. 3528/2007 

και β] η σύσταση Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων και η άμεση προώθηση της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογής Προϊσταμένων, γ] η εφαρμογή του συστήματος\ «κινήτρων – ανταμοιβών».

Σε εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης, η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει, ότι μετά το πέρας τεσσάρων εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας μέχρι και τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης οποτεδήποτε αυτή ολοκληρωθεί, κηρύσσεται απεργία - αποχή όλων των υπαλλήλων στον χώρο της Δημόσιας Υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία, Στρατιωτικά Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, Προνοιακές Μονάδες ανοικτής και κλειστής προστασίας, Θεραπευτήρια και ΕΚΑΒ), που εκπροσωπούμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας σε όλα τα επίπεδα αυτής και συγκεκριμένα από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την περιγραφόμενη στα άρ. 1 έως 27 και άρ. 29 του ν. 4940/2022 διαδικασία.

Σημειώνεται, ότι η ως άνω αποχή των υπαλλήλων που εκπροσωπούμε, από συγκεκριμένα καθήκοντα και δη από κάθε σχετική με τη διαδικασία αξιολόγησης ενέργεια, προβλέπεται στις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από το αρμόδια Δικαστήρια (Εφ. Αθηνών 590/2023, Εφ. Αθηνών 4843/2014, Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Σας γνωστοποιούμε ότι, από την παρέλευση τεσσάρων εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης οποτεδήποτε αυτή ολοκληρωθεί, κηρύσσουμε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολογήσεως του ν.4940/2022 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών πράξεων, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και τους οποίους εκπροσωπούμε.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής επιδοτώ νομίμως την παρούσα προς ους αύτη απευθύνεται, προς γνώση τους και δια τας νομίμους συνεπείας, αντιγράφων.


Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ

Η Πληρεξουσία Δικηγόρος

ΜΑΡΙΑ – ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Β. ΤΣΙΠΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου