Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ανακοίνωση σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΓΝΑΝ στη ΔΥΠΕ Κρήτης

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Αριθμός Πρωτ.:1026                                                                                                                  4/6/2018

Ανακοίνωση σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας 
                                       των εργαζομένων του ΓΝΑΝ στη ΔΥΠΕ Κρήτης                                                                                                       

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 11 το πρωί στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Νοσοκομείο, το οποίο θεωρείται το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας.
Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε κατόπιν απόφασης της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, αφού οι συμμετέχοντες στο Ηράκλειο επέρασαν του 70, αριθμός πρωτόγνωρος για τα δεδομένα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το βαθμό της αγανάκτησης τους.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρέστησαν επίσης και ο αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου Ν. Μουδατσάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου φίλων ΓΝΑΝ κ. Δ. Μετοχιανάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Δ. Βρύσαλης, ο Γραμματέας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Γρ. Κοκοβάκης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ ν. Λασιθίου Β. Καλλιμάντζαλης. Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα. Ελ. Μαυρομμάτη και με τον υποδιοικητή κ. Στ. Δημητρακόπουλο.

Παρουσιάζουμε παρακάτω τα θέματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις της διοίκησης της ΥΠΕ.

Έλλειψη Προσωπικού – διορισμοί μόνιμων
Παρουσιάσαμε την άσχημη κατάσταση που υπάρχει σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου με την έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί στο να είναι κενές το 46% των οργανικών θέσεων.  Τονίσαμε ότι λόγω της  ελλειψης οποιαδήποτε δομής πρωτοβάθμιας υγείας, το Νοσοκομείο καλύπτει και αυτό το ρόλο.
Η διοίκηση της ΥΠΕ αναγνώρισε πως είμαστε το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ανέφερε ότι μέσα στο 2018 δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά προκήρυξη για μόνιμες θέσεις εκτός από αυτήν για τους επικουρικούς που ήδη εργάζονται, λόγω των απαγορεύσεων της τρόικας.
Απαντήσαμε ότι η έλλειψη προσωπικού  αφορά σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τονίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής, οι ανθρώπινες δυνάμεις και το φιλότιμο μου προσωπικού και ζητήσαμε να υπάρξει προκύρηξη για μόνιμες θέσεις ειδικά για τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία.

Επικουρικό Προσωπικό
Για τους νυν εργαζόμενους επικουρικούς ζητήσαμε τη μονιμοποίηση τους, αφού εργάζονται πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο και έχουν περάσει και από ΑΣΕΠ. 
Η διοίκηση της ΥΠΕ απάντησε ότι θα υπάρξει αυξημένη  μοριοδότηση των επικουρικών στην προκήρυξη των 1000, αυξημένη μοριοδότηση που  θα καθοριστεί με άρθρο νόμου που θα πάει μέσα στον Ιούνιο για ψήφιση στη Βουλή. Της ζητήσαμε να μην μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι νυν μόνιμοι εργαζόμενοι και να υπάρχει μεγάλη μοριοδότηση για τους επικουρικούς και είπε ότι θα τα μεταβιβάσει στο Υπουργείο.
Ακόμη είπε ότι οι επικουρικοί που υπηρετούν τώρα, θα παραμείνουν με παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί και να γίνει ο μόνιμος διορισμός στη θέση που υπηρετούν (είτε τη θέση τη λάβουν οι ίδιοι είτε κάποιος άλλος), ακόμα και μετά την 1/1/2019. 

Πρόσληψη νέων επικουρικών
Η διοίκηση της ΥΠΕ είπε ότι αφού δεν μπορούν λόγω της τρόικας να κάνουν προσλήψεις μονίμων, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων επικουρικών και γι΄αυτό ψηφίστηκε τροπολογία που απλοποιεί τη διαδικασία πρόσληψης νέων επικουρικών. Απαντήσαμε ότι το ζητημα δεν ειναι τοσο απλο όσο παρουσιαζεται. Οι επικουρικοί πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και όχι από τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης όπως οι μόνιμοι. Συνεπώς για να προσλάβει το Νοσοκομείο μας επιπλέον επικουρικούς υπαλλήλους χρειάζεται και τα ανάλογα επιπλέον χρήματα στον προϋπολογισμό. Μεστοσταθμικά το ετήσιο κόστος για κάθε επικουρικό υπολογίζεται στις 20.000 ευρώ. Για να προσλάβει το Νοσοκομείο μας 20 επιπλέον επικουρικούς υπάλληλους, χρειάζεται περί τις 400.000 ευρώ επιπλέον στον προϋπολογισμό. Αυτό ζητήσαμε από τη διοίκηση της ΥΠΕ και δεν πήραμε σαφή απάντηση. Το πόσους επικουρικούς θα προσλάβει "άμεσα" το Νοσοκομείο μας και αν, θα εξαρτηθεί από το πόση σχετική επιπλέον χρηματοδότηση θα δοθεί στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, αν δοθεί, και πότε (!) θα δοθεί, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει έγκριση πρόσληψης επικουρικών, είναι να υπάρχουν ήδη οι σχετικές πιστώσεις στον αναλογο κωδικό του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. 

Ατομικές συμβάσεις
Επισημάναμε ότι στο Νοσοκομείο μας έχουν γίνει ατομικές συμβάσεις μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση (μάγειρες) και στη φύλαξη, ενώ εργολαβίες υπάρχουν ακόμα στο σιδερωτήριο, στις τραπεζοκόμες και τώρα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο μεγάλου τμήματος της τεχνικής υπηρεσίας, ενώ παράλληλα έχει ανατεθεί με απευθείας ανάθεση η συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων. Επισημάναμε ότι λόγω του πλαφόν σχετικά με τη δαπάνη για τις ατομικές συμβάσεις (δεν πρέπει να υπερβαίνει τη δαπάνη της εργολαβίας) δημιουργούνται πολλά προβλήματα αφού δεν μπορούν να καλύπτονται οι μακροχρόνιες  αναρρωτικές, δεν επαρκούν τα άτομα και υπάρχουν και εξάωρες συμβάσεις. Ζητήσαμε να υπάρξει νομοοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει να παρακάμπτεται το πλαφόν σε ειδικές περιπτώσεις και σε μελλοντικές ατομικές συμβάσεις και η διοίκηση της ΥΠΕ ανέφερε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στο Υπουργείο.

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ
Ζητήσαμε τη μονιμοποίηση τους και αν δεν γίνεται, την παράταση των συμβάσεων τους. Επίσης ζητήσαμε να καταργηθεί ο περιορισμός στο πόσα αμοιβόμενα νυχτερινά και αργίες μπορούν να κάνουν. Η διοίκηση της ΥΠΕ ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα μας στο Υπουργείο, ενώ επισήμανε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει νέες προκηρύξεις απασχολούμενων με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τη διοίκηση του Νοσοκομείου
Επισημάναμε αυτό που αναφέρεται και στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, ότι δηλαδή  ενώ επικρατεί δύσκολη κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρά σε αυταρχικές και πιεστικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που δημιουργούν περεταίρω αναστάτωση και ένταση στους εργαζόμενους, και παρουσιάσαμε και αρκετά παραδείγματα. Η διοίκηση της ΥΠΕ άκουσε και απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο και θα συζητήσει σχετικά και για αυτό το θέμα.

Κακή κτηριακή κατάσταση
Επισημάναμε με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο με τα μπάνια, τους ανελκυστήρες, τα πλυντήρια, τα ταβάνια και άλλα. Τονίσαμε ότι οι ανακοινώσεις της διοίκησης για τα θέματα αυτά είναι εντελώς αποπροσανατολιστικές, αφού για παράδειγμα αναφέρεται στη μελλοντική εργολαβία για ανακατασκευή των μπάνιων, αλλά δεν ασχολείται με τα πολλά καζανάκια που δεν δουλεύουν εδώ και καιρό με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν μπάνια, είτε να χρησιμοποιούνται κουβαδάκια. Τα καζανάκια πρέπει να επιδιορθώνονται αμέσως και όχι να μένουν χαλασμένα για μήνες, ούτε να περιμένουμε πότε θα γίνει η εργολαβία για την ανακατασκευή των μπάνιων. Τα ίδια και χειρότερα επικρατούν εδώ και χρόνια με τους ανελκυστήρες, που συνεχώς έχουν προβλήματα, ενώ εκτός λειτουργίας είναι ο ανελκυστήρας ακαθάρτων με αποτέλεσμα σκουπίδια και ακάθαρτα ρούχα να μεταφέρονται με τους ίδιους ανελκυστήρες που μεταφέρονται ασθενείς και επισκέπτες. Eπίσης έγινε εκτενής αναφορά στη συνεχιζόμενη  διασπορά των παθολογικών περιστατικών στις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου (ορθοπεδική, χειρουργική, καρδιολογική) παρά τις ανακοινώσεις της διοικήτριας ότι αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό με τη μεταστέγαση της καρδιολογικής.

Η διοίκηση της ΥΠΕ είπε ότι στην επικείμενη επίσκεψη της στο Νοσοκομείο θα ασχοληθεί και με τα θέματα αυτά.

Τέθηκαν και άλλα επιμέρους θέματα από τους παριστάμενους εργαζόμενους, θέματα που η διοίκηση της ΥΠΕ είπε ότι θα εξετάσει και θα τα ξαναδεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις που ακούσαμε, αφού όπως φαίνεται η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση βάζει όρια και φρένα στην όποια ενίσχυση των Νοσοκομείων όπως και του δικού μας. Αναμένουμε να δούμε αν η κατανόηση και η αποδοχή των προβλημάτων από τη διοίκηση της  7η ΥΠΕ,  θα μετασχηματιστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, τόσο μόνοι μας όσο και σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Την Πέμπτη 7/6/2018 στις 13.30 πραγματοποιούμε νέα γενική συνέλευση για να αποτιμήσουμε τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, να οργανώσουμε τη συνέχεια και να συζητήσουμε για την ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου