Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Νοσοκομεία: «Πρωταθλητές» στις παραβάσεις του εργατικού δικαίου


Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια ύστερα από καταγγελίες σωματείων συνεχείς παραβάσεις του εργατικού δικαίου στο χώρο των Νοσοκομείων. Η παράβαση του νομοθετικού πλαισίου για το χρόνο εργασίας, η παράνομη κατακράτηση ρεπό, η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ποιος άραγε δεν γνωρίζει ότι:

–  στα Νοσοκομεία, εργαζόμενοι δουλεύουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού την ίδια μέρα πρωί και νύχτα ή απόγευμα και πρωί, χωρίς να μεσολαβεί ο απαραίτητος χρόνος για ανάπαυση;

– οι εργαζόμενοι δουλεύουν μεγαλύτερο αριθμό νύκτες τη βδομάδα από αυτές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία;

– σε μια σειρά νοσοκομεία δεν χορηγούνται οι ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) που προβλέπονται από τη νομοθεσία, καθώς επίσης ότι οφείλονται για χρόνια χιλιάδες ρεπό σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων;

– στα Νοσοκομεία, οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας σπανίζουν, τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα; Η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου είναι άγνωστη λέξη ενώ ανύπαρκτη είναι και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των εργαζομένων όπως επίσης και η καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.

– ο ανώτατος χρόνος εργασίας παραβιάζεται συστηματικά; Είναι άραγε νόμιμο γιατροί να εργάζονται 70 και 80 ώρες τη βδομάδα; Είναι άραγε νόμιμο εργαζόμενοι να εργάζονται 60 -70 ώρες, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων;

– οι εργολάβοι συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους χωρίς κανείς να τους ελέγχει;

Τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας, αλλά κλείνουν τα μάτια γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η μνημονιακή πολιτική των μηδαμινών προσλήψεων και των περικοπών είναι η βασική αιτία της συστηματικής παράβασης του εργατικού δικαίου στα Νοσοκομεία (και όχι μόνον).

Αναρωτιόμαστε: το ΣΕΥΥΠ, που είναι υπό τον έλεγχο του Υπ. Υγείας, τα έχει πάρει χαμπάρι όλα αυτά, ή… ασχολείται κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας μόνο με την περιστολή των δαπανών;

Βεβαίως, η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες έχει φροντίσει ακόμα και το ξεχαρβαλωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να μην έχει δικαιοδοσία στο Δημόσιο και κατ’ επέκταση και στα Νοσοκομεία και έτσι οι μόνιμοι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν δρόμο για να καταγγείλουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Αποτέλεσμα οι παραβάσεις στην εργατικής νομοθεσίας να συνεχίζονται και οι εργαζόμενοι εντέλει να αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπ. Εργασίας, εκτοξεύουν τα βέλη τους μόνο στις παραβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας με στόμφο ότι θα πατάξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα επιβάλουν την εφαρμογή ακόμα και αυτού του κουτσουρεμένου από τα μνημόνια εργατικού δικαίου.

«Τζάμπα μάγκες», θα λέγαμε εμείς, αφού τα νοσοκομεία μπορεί να χαρακτηριστούν και αυτά ως «ΟΙ πρωταθλητές» στην παράβαση των εργατικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, εκεί η  κυβέρνηση «ποιείται την νήσσαν».

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους και πρώτα από όλα τα Σωματεία να συνεχίσουν τον αγώνα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα και να μην υποκύπτουν στις φτηνές δικαιολογίες των Διοικήσεων, ότι όλα αυτά γίνονται για τις ανάγκες της υπηρεσίας και των ασθενών.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου