Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Δημοσίευμα για τη συμμετοχή του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ στην πανελλαδική πορεία της ΠΟΕΔΗΝ την τετάρτη 11/10/2017 στην Αθήνα

Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ στην πανελλαδική πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα την Τετάρτη 11/10/2017 με συναδέλφους από τα σωματεία εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Χανίων
Τον Αν. Υπουργό συνάντησαν 
οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας

Πορεία προς το Υπουργείο Υγείας έκαναν χθες στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της Κρήτης. 

Με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα αλλά και με το ζήτημα της αξιολόγησης, ενάντια στην οποία αντιδρούν, εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από τα νοσοκομεία Παίδων, στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 8.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. την οποία είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και το «άρμα του Μαυρογιαλούρου πρωθυπουργού» πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου και κατέληξαν στο υπουργείο Υγείας. 

Στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου οι εργαζόμενοι, έσκισαν και έκαψαν φύλλα αξιολόγησης, ενώ μικροένταση επικράτησε έξω από την Βουλή όταν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι 45.000 υπάλληλοι και προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, δηλαδή ποσοστό 90%, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση. «Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια αρνούνται να κατηγοριοποιηθούν με την αξιολόγηση, η οποία θα είναι εργαλείο δυσμενών υπηρεσιών και μισθολογικών μεταβολών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 για 40 ασθενείς» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Συνάντηση με Πολάκη 
Μετά το τέλος της πορείας υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη στην οποία μετείχε και το μέλος της Γενικής Διοίκησης και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης.   

«Οι μόνες συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσε αφορούσαν στους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που εργάζονται στα Νοσοκομεία και λήγουν οι συμβάσεις τους στις αρχές του 2018. Είπε ότι το Υπουργείο Υγείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο  σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να δοθεί παράταση, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2018», σημείωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Για το πρόβλημα με τα ανεπαρκή κονδύλια εφημεριών, νυχτερινών και υπερωριών για ιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους, είπε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση σύμφωνα με τα στοιχεία των απαιτήσεων που έδωσαν οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Η χρηματοδότηση είναι ύψους 10,6 εκ. ευρώ, και τα χρήματα θα δοθούν τον Ιανουάριο του 2018.

«Για το θέμα των προσλήψεων κατηγόρησε το ΑΣΕΠ ότι δεν βγάζει έγκαιρα τα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί μέχρι τώρα, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για νέες προκηρύξεις προσλήψεων  το 2018. Για το θέμα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων για τα Νοσοκομεία στον προϋπολογισμό του 2018, παρότι του επισημάνθηκε ότι και το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση δαπανών περί τα 600 εκ ευρώ το 2018, προσπάθησε να το ξεπεράσει λέγοντας ότι οι πιστώσεις θα μείνουν ίδιες. Ακόμα, για το θέμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα και σε άλλες υποστηρικτές υπηρεσίες των Νοσοκομείων με συμβάσεις έργου και εργασίας που οι συμβάσεις τους λήγουν μέσα στο 2018 και στο τέλος του 2018, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει δημιουργία και ανάθεση των υπηρεσιών σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς (Κοιν.Σ.ΕΠ,) αλλά γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η κατάλληλη ρύθμιση για να προχωρήσει αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Μανουσάκης. 

Να σημειωθεί τέλος πως η Ομοσπονδία τόνισε προς τον Υπουργό πως διεκδικεί «δωρεάν υγεία, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών».  
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα ΑΝΑΤΟΛΗ στο φύλλο της Πέμπτης 12/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου